Przepis na whisky

Twonk
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-02-10, 10:50

Przerobiłem właśnie 45l zacieru, który postał tydzień dłużej, jednak nie skisił się. Nie dodałem bakterii jak planowałem (niespodziewany wyjazd pomieszał mi szyki). Destylat wyszedł OK. Nie różni się od tego z zeszłego tygodnia destylowanego bezpośrednio po fermentacji. Wydajność taka sama.

ssg_08
50%
50%
Posty: 192
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-14, 01:36

Jak pisałem, tak i zrobiłem. :D Klasycznie słód CM 45 i dodałem kilogram śliwek wędzonych na drewnie bukowym. Śliwki rozbełtałem w blenderze z wodą ok 60 st. i dodatkiem pektoenzymu od Starowara. Postały tak sobie od wczoraj a dziś drugie blendowanie i do beczek z zacierem. Zacieru mam 2 x 30 l. balling początkowy 16. Jutro jak wystygnie poszczuję matką z Fermioli :D
edit: rano baling 18, dodałem drożdże i niech pyrka :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
dynio1977
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-02-21, 15:48

Właśnie przerobiłem 25kg CM 45ppm, pierwszy odpęd na krótkim miedzianym pot-stillu i drugi na KP z 4 półkami.
Problem w tym, że jak zacier i surówka przyjemnie "jechały" asfaltem, to już w destylacie z półkowej jest go bardzo mało.
Następny worek zrobię na 3 półkach i jeżeli efekt będzie taki sam to wracam do podwójnej destylacji na PS

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-02-21, 16:36

Wrócisz, zbyt wysoki % leci jak na drugi odpęd, też to mieliśmy u Arka, ja ogólnie jestem sceptykiem co do kolumny półkowej, trzeba by robić na mocno rozchwianej, tyle że ja o półkowej nie wiem nic i wiedzieć nie będę, nie dotykam się, na moje szczęście Arek ma często odmienne zdanie, dzięki temu poruszamy się wolno, ale cały czas do przodu, on ma to wszystko czego mi brakuje.

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 637
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-02-22, 13:04

@dynio,
A odbierałeś na półkowej o jakiej mocy destylat?
Mnie po półkowej daje mocniej niż surówka. Oczywiście jak odbierasz w granicach 70%. Jak pracują wszystkie półki i odbierasz w granicach 90-92% to otrzymujesz super spirytus na wódkę zbożową ale nie torfiaczka a'la palone kabelki :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
dynio1977
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-02-22, 13:21

No właśnie na 4 półkach idzie mi 88%
Myślałem że efekt będzie taki jak z calvadosem, tam na 4p po rozcieńczeniu do 65vol wyszedł mi bardziej aromatyczny destylat niż na PS.
Zrobiłem niestety jeszcze jeden błąd: a mianowicie nie wywaliłem katalizatora miedzianego i pewnie on też się przyczynił do wyczyszczenia aromatu

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 637
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-02-22, 13:46

Ja nie wywalam katalizatora miedzianego.
Po odkręceniu zaworka full, odbieram nie przejmując się wysychaniem półek. Kontroluje tylko temperaturę na głowicy (mam aabratka założonego na półkę). Reguluję zaworkiem temperaturę w widełkach 89-91 stopni. Czasami pracują dwie półki czasami jedna, a na tych "osuszonych" tylko "furkocze" :wink:
Pod koniec obniżam temperaturę do 86-87 stopni aby refluks rozkręcił półki, pomaga to uniknąć zbyt wczesnych pogonów.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
dynio1977
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-02-22, 13:51

Ok spróbuję tak. Z tym że mam SG i nie wiem czy taka sama temp powrotu da ten sam efekt co z aabratkiem.
Zastanawiam się tylko czy nie łatwiej będzie po prostu założyć tylko 2 półki?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


ssg_08
50%
50%
Posty: 192
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-22, 16:21

Przepędziłem swój zacier z CM 45 ze śliwką, w surówce śliweczka przykrywa wszystkie inne zapachy. Zobaczymy po drugiej destylacji, też w trybie pot-still :D Ale raczej następne porcje będą bez śliwki, ma wyjść Łysa a nie śliwowędzonica :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-02-22, 17:35

Każdy musi przejść swoje fanaberie, fantazje, by wrócić do Łyski, a tu tysiące możliwości w różnych słodach, sposobie destylacji, w sposobie fermentacji, w sposobie maturacji, ale za mną też chodzą śliwki, tylko w drugą stronę, śliwowica z dodatkiem śliwek wysuszonych dymem torfowym, nie drewnem, bo lubię kiełbasę jeść, do picia już te smaki mi nie podchodzą, ma być śliwowica z podkładem kolejowym.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1040
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Przepis na whisky

Post autor: wawaldek11 » 2019-02-22, 17:55

Wędzone śliwki chcesz dodać do nastawu ze świeżych i razem fermentować, czy wędzonkę zalać gotową śliwowicą?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-02-22, 18:44

Lubię nalewki jak mnie ktoś częstuje, ale sam już nie robię, bał bym się też, że taka nalewka na wędzonych torfem mogła by być toksyczna. Planuję uwędzić śliwek torfem i je fermentować bez wody i cukru, nie wiem czy z dodatkiem świeżych śliwek, wszystko zależy ile uwędzę i jak bardzo pozbędą się soków. Nie jest to mój pomysł jak zawsze, kiedyś uwędził winogrona jakiś Francuz i tak sobie o śliwkach pomyślałem.

ssg_08
50%
50%
Posty: 192
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-22, 18:50

A ja kombinowałem Whisky z delikatnym posmakiem śliwki. :D Do zatartego słodu CM45 dodałem zmiksowanych uwędzonych bukiem śliwek eko (kupionych) jak ostygło dostało Fermioli, fermentowało z młótem i stało tydzień na bakteryjną ( nie miałem czasu pogonić wcześniej ).
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-02-22, 20:58

Każdy ma w głowie jakiś swój projekt, ja osobiście sceptycznie podchodziłem do moich kolegów kiedy tu opisywali, że dodadzą, wodorosty, kwiaty, Ty kolego śliwki itd. ale nie wchodziłem w temat, moim zdaniem łycha musi pochodzić z samego słodu jęczmiennego, smaki owocowe, kwiatowe, śliwkowe, asfalt, wodorosty, podkład kolejowy trzeba szukać na różnych etapach produkcji. Nie pamiętam który, chyba Wolf postanowił uwędzić beczkę torfem, chłopaki którzy naprawdę znają się na łyski robili podśmiechujki, padły pytania czy emalia pod wpływem temperatury palonego torfu nie będzie dawała nic złego, bo miednica była paleniskiem, mi wtedy przyszło do głowy, czy sam dym torfowy bez destylacji nie będzie toksyczny. Można samą fermentacją, temperaturą, drożdżami zmienić profil smakowo zapachowy, można beczki użyć, w której wcześniej fermentowały śliwki, czy było wino śliwkowe, szczapy wrzucać do wina śliwkowego, a później je lekko upiec, lub nie, ale łycha musi być zrobiona z wody i słodu jęczmiennego bez żadnych dodatków.

ssg_08
50%
50%
Posty: 192
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-22, 21:51

Pomysł ze śliwką wykluł się właśnie z tych wodorostów i śliwek dodawanych przez Kolegę Kowala. Co do samej whisky to nie będę dolewał tej śliwkowej do wsadu do beczki, postawię ją w opisanej damie i niech się starzeje, może wyjdzie ciekawy trunek :D Może dodam parę wiórków dębowych, tylko jakich? Mam wiórki z beczki po bourbonie od 98% i kostki francuskie medium moczone w porto.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość