Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Loki » 2021-07-01, 22:16

No to nie zabardzo to sie raczej uda, zamierzam dac 30L wody I 10kg slodu pewnie bym Musial dolac od cholery tej wody zeby schlodzic zacier a chce miec tez miejsca jak Bede destylowal geste zeby kolumny czasem nie zapchac I zeby nie wyleciala wpowietrze :)
Ewentualnie moge zatrzec w plaszczu olejowym potem przelac do beczki I uzyc chlodniczki piwowarskiej.

KRWI
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2020-07-04, 22:24

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: KRWI » 2021-07-02, 06:43

A butelki z lodem do chłodzenia zacieru - trzeba mieć tylko trochę wolnego miejsca w zamrażarce na kilka butelek PET

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Loki » 2021-07-19, 11:34

Kurna tak sie zastanawiam teraz jak zacier zchlodze do tych 20 stopni, olej wplaszczu nie bedzie nadal mial wiekszej temperatury I mi nie podgrzeje zacieru po pewnym czasie ? Moze jednak lepiej chociaz fermentacje przeprowadzic wplaszczu.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: kwik44 » 2021-07-19, 21:25

Jak masz chłodnicę w płaszczu to schłodzisz. Jeśli nie to będziesz czekał długo... Zatrzyj, przelej do beczki fermentacyjnej i zacieraj kolejną partię. Szkoda się rozdrabniać ;)

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Loki » 2021-07-19, 21:55

Mam chlodnice taka piwowarska z miedzi ale ona mala jest :D
Zalozylem nastepny temat a wsumie moglem Tu napisac bedzie bezpiecznie 30L wody + 10kg slodu destylowac z mlotem w plaszczu olejowym ? pojemnosc ma 50L czy zmiejszyc ilosc wody I slodu
Mam zamiar zrobic kilka odpedow na PS z cebula a pozniej juz destylacja na polkowej.

Wesoly49
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2019-05-12, 14:46

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Wesoly49 » 2021-07-20, 09:05

Spokojnie dasz radę , ja robię 35l i 10kg w płaszczu 50l i nic się nie dzieje. Grzeje 4kW.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Loki » 2021-07-21, 19:34

Wiesz Ile lacznie litrow zacieru masz masz przy 35L I 10kg ziarna ? :D

MASaKrA_Domingo
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2020-04-17, 19:05

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: MASaKrA_Domingo » 2021-07-30, 10:08

przegab pisze:
2021-06-30, 15:45
Pomyśl za wczasu o jakimś chłodzeniu zacieru. Będzie Ci stygł w tym kegu wiele godzin do temperatury zadania drożdży. W tym czasie lubi się jakieś obce i niepożądane życie w zacierze obudzić.
Jeśli zamknie szczelnie, to nic się nie stanie. Może się chłodzić i 2 tygodnie. Przecież weki tak działają, prawda?
Ja sam zostawiłem czarną porzeczkę przez 3 tygodnie i nic się nie stało. Keg szczelny, a od góry była kolumny. Wszelkie drożdże i bakterie zabite zostały podczas destylacji.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: Zalobik » 2021-07-30, 15:06

Domingo - masakra, chodzi o chłodzenie do temperatury zadania drożdży. Jak kiedyś zrobisz zacier, to zrób jak napisałeś i opisz wnioski :oki
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

Post autor: kwik44 » 2021-07-30, 16:06

No… Ja ostatnio efektu skali doświadczałem. Zatarłem na lenia 45kg mąki i 10kg słodu (żyto) w beczce 200l. Po 24h dalej było 50+ stopni. Wlałem kilka litrów wody na górę, trochę pomieszałem i zadałem drożdże bo nie chciało mi się czekać. Teraz już wiem czemu gorzelnie preferują koji…

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości