Zacier. Pierwszy raz

andrzej76
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2021-11-25, 13:59

Zacier. Pierwszy raz

Post autor: andrzej76 » 2021-11-25, 14:04

DZIEŃ DOBRY. MAM PYTANIE. ILE ZACIERU WLAC DO DESTYLATORA Z 50L KEGIEM. DESTYLATOR ZIMNE PALCE, ELEKTRYCZNE GRZAŁKI. ŻEBY BYŁO BEZPIECZNIE. DZIĘKI ZA WSZYSTKIE WSKAZÓWKI

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 947
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier. Pierwszy raz

Post autor: Doody » 2021-11-25, 14:18

Możesz wlać 40l i dodać enzym "Antypianę". Jeżeli masz grzałki w kegu, musisz najpierw zacier odfiltrować i najlepiej jeszcze "odstać" mąkę, która zbiera się na dnie wiader z zacierem. Grzejesz do 88 stopni z pełną mocą, a gdy zaczyna wrzeć obniżasz moc do około 1,2 - 1,5kW. Jak proces się ustabilizuje możesz podnosić moc stopniowo. Ja zawsze najpierw robię odpęd, czyli odbieram wszystko jak leci, a dopiero przy drugiej destylacji tnę frakcje.
Powodzenia :oki
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 225
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Zacier. Pierwszy raz

Post autor: Zalobik » 2021-11-25, 14:22

Cześć, jeśli ten "zacier" jest z cukru, to jest to "nastaw". Wlej go ok 45l. Jeżeli jest, to zacier np. ze zboża, to musi być odfiltrowany bo inaczej przypalisz na grzałkach.
A poza tym, Kolega Doody mnie ubiegł.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 947
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier. Pierwszy raz

Post autor: Doody » 2021-11-25, 14:25

No tak w ogóle nie wziąłem pod uwagę, że kolega pisząc zacier może mieć na myśli nastaw. A to w sumie bardzo możliwe :wink:
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości