Serdecznie witam
Jestem po trzecim zacieraniu śruty żytniej i zaobserwowałem iż scukrzenie skrobi następuje po
ponad godzinnym grzaniu zacieru od momentu jego zagotowania.
Stwierdzam to na podstawie próby jodowej (odczynnik z zakupów od 98%).
Zacier to 6kg śruty oraz 20l wody. Po drodze oczywiście termamyl i kwas do uzyskania odpowiedniego ph. Palnik na propan butan 7,5 kW
Wczorajsze zacieranie skończyłem wcześniej nie uzyskując negatywnej próby. Liczyłem , że opatulony garnek i panująca w nim temperatura dopełnią swego - jakby przedłużone grzanie-
Dzisiaj okazało się , że nie miałem racji. Próba jodowa pozytywna co oznacza niezupełne scukrzenie skrobi. Ilość scukrzonej skrobi z kolei ma wpływ na ilość otrzymanego alkoholu.
Nie wiem również czy zastosowanie termamylu i kwasu nie ma wpływu na próbę jodową.
Czy na podstawie swoich doświadczeń macie podobne spostrzeżenia?
Czas grzania a scukrzenie skrobi
Czas grzania a scukrzenie skrobi
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:40 przez kredek, łącznie zmieniany 1 raz.
kredek
@kredek
Enzym scukrzający stosuje się w niższej temperaturze (ok. 65°C). Temperaturę wrzenia wytrzymuje tylko Termamyl.
Enzym scukrzający stosuje się w niższej temperaturze (ok. 65°C). Temperaturę wrzenia wytrzymuje tylko Termamyl.
98% pisze:... enzymy AMG I SCHERZYME - działają najlepiej
W TEMPERATURZE 60-65 sC.
i pH - 4.2 - 5.5 ( optimum - najwłaściwsze to 4.5pH)
natomiast Termamyl jest termostabilny - zakres działania to - 50- 130sC
a prawidłowe pH to -5 - 5,5 - co nie oznacza że w 4.0 i 5.0 nie będa pracowały - będą tylko, że wolniej i słabiej ......
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
z moich zapisków jakie robiłem swego czasu podczas studiowania zawartości forum wynikało iż próbę jodową należało wykonać w momencie gotowania. Z tą też myślą nabyłem odważkę analityczną jodku potasu. Pierwsze dwa gotowania - próba ok. Przy trzecim już nie.
Z Waszych wypowiedzi wynika, że niepotrzebnie tak długo grzeję, skoro rezultat będzie ten sam a i ryzyko przypalenia dużo mniejsze.
Z Waszych wypowiedzi wynika, że niepotrzebnie tak długo grzeję, skoro rezultat będzie ten sam a i ryzyko przypalenia dużo mniejsze.
kredek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości