Czas grzania a scukrzenie skrobi

Awatar użytkownika
kredek
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2007-07-30, 00:11

Czas grzania a scukrzenie skrobi

Post autor: kredek » 2007-11-22, 18:01

Serdecznie witam
Jestem po trzecim zacieraniu śruty żytniej i zaobserwowałem iż scukrzenie skrobi następuje po
ponad godzinnym grzaniu zacieru od momentu jego zagotowania.
Stwierdzam to na podstawie próby jodowej (odczynnik z zakupów od 98%).
Zacier to 6kg śruty oraz 20l wody. Po drodze oczywiście termamyl i kwas do uzyskania odpowiedniego ph. Palnik na propan butan 7,5 kW
Wczorajsze zacieranie skończyłem wcześniej nie uzyskując negatywnej próby. Liczyłem , że opatulony garnek i panująca w nim temperatura dopełnią swego - jakby przedłużone grzanie-
Dzisiaj okazało się , że nie miałem racji. Próba jodowa pozytywna co oznacza niezupełne scukrzenie skrobi. Ilość scukrzonej skrobi z kolei ma wpływ na ilość otrzymanego alkoholu.
Nie wiem również czy zastosowanie termamylu i kwasu nie ma wpływu na próbę jodową.
Czy na podstawie swoich doświadczeń macie podobne spostrzeżenia?
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:40 przez kredek, łącznie zmieniany 1 raz.
kredek

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-11-22, 18:21

Do znudzenia.... :(
Enzymy pracują cały czas! - skrobia rozłoży się do końca podczas fermentacji
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-11-22, 20:46

@kredek
Enzym scukrzający stosuje się w niższej temperaturze (ok. 65°C). Temperaturę wrzenia wytrzymuje tylko Termamyl.
98% pisze:... enzymy AMG I SCHERZYME - działają najlepiej
W TEMPERATURZE 60-65 sC.
i pH - 4.2 - 5.5 ( optimum - najwłaściwsze to 4.5pH)
natomiast Termamyl jest termostabilny - zakres działania to - 50- 130sC
a prawidłowe pH to -5 - 5,5 - co nie oznacza że w 4.0 i 5.0 nie będa pracowały - będą tylko, że wolniej i słabiej ......
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-11-22, 22:00

AAbratek pisze:...... skrobia rozłoży się do końca podczas fermentacji
I taki model jest korzystniejszy, gdyż zapobiega kłopotom z burzliwą fermentacją i kipieniem zacieru gdyby cała skrobia była rozłożona od początku.

pzdr

Awatar użytkownika
kredek
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2007-07-30, 00:11

Post autor: kredek » 2007-11-22, 22:18

z moich zapisków jakie robiłem swego czasu podczas studiowania zawartości forum wynikało iż próbę jodową należało wykonać w momencie gotowania. Z tą też myślą nabyłem odważkę analityczną jodku potasu. Pierwsze dwa gotowania - próba ok. Przy trzecim już nie.
Z Waszych wypowiedzi wynika, że niepotrzebnie tak długo grzeję, skoro rezultat będzie ten sam a i ryzyko przypalenia dużo mniejsze.
kredek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości