Zacieranie ziemniaków

JustinBimber
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2019-12-16, 19:39

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: JustinBimber » 2020-04-13, 10:59

Cześć,

Macie patenty na szybkie zacieranie ziemniaków? Przerobiłem już 60kg, ale przyznam, że zacieranie ich to udręka. Nie mam parownika, tylko keg z płaszczem i mieszadłem 50L.

Do tej pory, próbowałem je mielić, ciąć na płatki/paski, dawałem niewielkiej ilości wody i wszystko rozgotowywało się w kotle, później alfa-amylaza przy 95, beta przy 65, drożdże przy 30 i po paru dniach destylacja. Osiągi bardzo słabe, bo z 15kg wychodzi mi w przeliczeniu jakies 720ml 100% po odpędzie i zebraniu 200ml przedgonów.

arkawroc
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2020-10-05, 17:54

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: arkawroc » 2020-10-07, 17:16

Może i głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi: czy ziemniaki po ugotowaniu a przed gnieceniem należy odcedzić? czy razem z wodą pognieść?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: wawaldek11 » 2020-10-07, 17:45

Myślę, że nie odcedza się, bo i tak trzeba dolać wody, aby rozrzedzić zacier.
Tylko nie syp soli przed gotowaniem :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Feti
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-09-24, 12:50

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Feti » 2020-10-07, 21:27

Z ciekawości, możesz podać swój przepis na zacier z ziemniaków? Proporcje, drożdże itd? Ja dopiero szlifuję temat :? Przerobiłem dopiero ćwierć tony. Były enzymy, teraz będą próby zacierania słodem :)

arkawroc
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2020-10-05, 17:54

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: arkawroc » 2020-10-07, 21:41

Ja dopiero raczkuję w tym temacie i będę robił pierwszy raz.

Feti
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-09-24, 12:50

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Feti » 2020-10-07, 22:08

A jak chcesz to zrobić, jeżeli mogę zapytać?

arkawroc
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2020-10-05, 17:54

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: arkawroc » 2020-10-07, 22:13

Na razie jestem na etapie poszukiwania jakiegoś prostego i dobrego przepisu dla laika żeby wyszło coś w miarę dobrego.

Feti
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-09-24, 12:50

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Feti » 2020-10-07, 23:00

Tutaj masz prosty instruktaż:
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM
Dodatkowo możesz poszukać na forum AD tematu "poprawiony zacier z ziemniaków", jest w nim moja krótka relacja :D

michalkoff
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2017-11-27, 13:15

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: michalkoff » 2021-12-01, 21:23

Drodzy, mam pewien problem.
Rozpoczynając ok 3lata temu przygodę z destylacją porwałem się od razu właśnie na ziemniaki. Jestem wielkim fanem wódki "Młody Ziemniak" z polmosu Sidlece oraz Vestal, i stwierdziłem że jestem w stanie ugotować cos podobnego , ba, lepszego....
jako surowiec zastosowałem ścinki z przetwórni ziemniaków spożywczych odmiany Gala. ścinki z oczkami, solaminą (żadko), i innymi niedoskonałościami, niedopuszczalnymi w ziemniaczkach "z folii" ścinki czyste, świeże.
Pozyskałem parownik rolniczy opalany drewnem poj. 60l
wsypałem ca. 35kg ścinków, dodałem ok 15l wody, parowałem do "rozpadania się" ca.1,5h, ubiłem tłuczkiem, zmieszałem mieszadłem.
uzyskałem sztywne purre
Dodałem alpha amylase prod Starowar w ilości ok 20ml - upłynnienie do bardzo gęstej śmietany.
dodałem 1 kg cukru (wiem oszustwo...)
wyszło tego ok 45l
Wystudziłem do 27 C (uwaga nie dodałem gluko amylazy !)
dodałem drożdży coobra Whisky/Alcotec Turbo Yeast 48 - po 1 opakowaniu (każde bylo na 25 l)

Fermentacja prowadzona w beczce 70 l w łazience ogrzewaniem podłogowym (bez chłodzenia!) początkowo gwałtowna - mocne pienienie na granicy wykipienia ! nie dodawałem anty piany (obecnie stosuję espumisan - działa), po 2 dniach dodatkowy 1 kg cukru - czas fermentacji - ok 7 dni.

Odpęd na zbiorniku z płaszczem olejowym z wykorzystaniem:
- filtra katalitycznego z sprężynkami CU
- kolumny pólkowej 4 półki
- OLM - odbiór serca
- głowicy AABRATEK (z niej odbiór jedynie porzedgonów- na początek szybciej- tzn "szybkie kropelki" 200ml- później 1 kropelka co 6 sek)
- chłodzenie wodą z beczki znajdującej się na zewnątrz (przepływ wymuszany pompką do instalacji solarnych)
Temperatura kega na stabilizacji - 92C
odbiór przedgonu - ca 200ml
powolny odbiór serca przy spienionej delikatnie ostatniej półce - ca 3,5 l do min mocy 40%vol (mierzone na "ciepło")- łączna moc całego odpędu - lekko poniżej 80%vol

Efekt: wspaniały , pachnący Młody ziemniak - lecący lekko "kopcem", parowanym ziemniakiem , jakimis kwiatami... cudo- dokłądnie to co chciałem... i to za pierwszym razem!!!

I teraz UWAGA - udało mi się później osiągnąć zbiżony efekt jeszcze tylko 2 razy.....

Zacząłem kombinować z drożdżami - (potato yeast od Browin)

dodawać Glukoamylazy

korygować PH zacieru (kwasek)

odpędzać na wyższej temp w kegu (przyspieszac odbiór żeby uzyskac więcej smaku..)

Pozyskałem 2 fermentatory z chłodzeniem (2x30l) i w nich jechałem z fermentacją w niższej temp :ok 27 C

Obecnie wychodzi mi jedynie cień tamtego produktu - dodatkowo gryzący, kwaśnawy w smaku.... czasami pojawia się pikantny zapach

Prosze o komentarz / pomoc.
na pewno zapomniałem o wszystkich detalach - jesli o czymś istotnym - prosze o wskazanie....

P O M O C Y

Izo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2021-10-18, 13:59

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Izo » 2021-12-01, 22:33

Ziemniaki te same?

michalkoff
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2017-11-27, 13:15

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: michalkoff » 2021-12-02, 07:42

Zmieniałem, ale ostatnio staram się wrocic do pierwotnych surowców.
Co ma wpływ na to, że produkt jest w smaku kwaśny, piekący?

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: kujus » 2021-12-02, 11:57

A spróbuj zrobić tak: jak już ugotujesz daj Alfa amylaze 2 ml/kg ziemniaków i rozrób to na proporcje że ze 100kg ma wyjść około 130l zacieru . Wystudź do 65 * i daj Glukoamylazę w ilości 1 ml/kg ziemniaka. Zacier ze zdrowych ziemniaków , przeważnie nie trzeba zakwaszać , ale jak jest odchylenie większe niż pH 4-5 to zakwaś. Jak robisz na słodzie to daj 12 % słodu w stosunku do wagi skrobi w ziemniakach ( jak nie masz danych to przyjmij 20 %) i wtedy słód w 59 stopniach. To pomieszaj intensywnie i zostaw aż do 30 stopni i wtedy daj pożywki ( dwufosforan amonu ) albo drożdże od razu jak masz turbo z pożywkami , tylko dawke 1/3-1/2 tego co podają żeby nie zagotowały Ci się . I czekaj z odpędem aż zacznie pojawiać sie klarowny płyn , zbadaj go i na rury jak jest około 0 Blg , nie czekaj do -4 Blg bo to nie cukrówka , w ciepłym w tydzień spokojnie powinno się przerobić :D
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Izo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2021-10-18, 13:59

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Izo » 2021-12-02, 12:02

Co ma wpływ? Prawie wszystko może mieć 🙂
Ziemniaki, etapy procesu, drożdże, przebieg fermentacji, przebieg odpędu... Wróć do tamtych ziemniaków i drożdży.

michalkoff
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2017-11-27, 13:15

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: michalkoff » 2021-12-03, 13:59

kujus pisze:
2021-12-02, 11:57
A spróbuj zrobić tak: jak już ugotujesz daj Alfa amylaze 2 ml/kg ziemniaków i rozrób to na proporcje że ze 100kg ma wyjść około 130l zacieru . Wystudź do 65 * i daj Glukoamylazę w ilości 1 ml/kg ziemniaka. Zacier ze zdrowych ziemniaków , przeważnie nie trzeba zakwaszać , ale jak jest odchylenie większe niż pH 4-5 to zakwaś. Jak robisz na słodzie to daj 12 % słodu w stosunku do wagi skrobi w ziemniakach ( jak nie masz danych to przyjmij 20 %) i wtedy słód w 59 stopniach. To pomieszaj intensywnie i zostaw aż do 30 stopni i wtedy daj pożywki ( dwufosforan amonu ) albo drożdże od razu jak masz turbo z pożywkami , tylko dawke 1/3-1/2 tego co podają żeby nie zagotowały Ci się . I czekaj z odpędem aż zacznie pojawiać sie klarowny płyn , zbadaj go i na rury jak jest około 0 Blg , nie czekaj do -4 Blg bo to nie cukrówka , w ciepłym w tydzień spokojnie powinno się przerobić :D
Dzięki - biorę się do roboty…
Dam znać o rezultatach

I jeszcze jedno: co ma wpływ na ostry „piekący” smak i skarpetowy zapach (pojawia się na ok cu procesu)?

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: seneka » 2021-12-03, 20:38

A o skrobii ziemniaczanej nie myślałeś? Mniej roboty.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości