Zacieranie ziemniaków
: 2007-11-22, 21:58
Przeprowadziłem dzisiaj zacieranie ziemniaków.
Ziemniaki uparowałem w elektrycznym parniku o pojemności 60 litrów, weszło ich 42 kg. Po uparowaniu podusiłem je bez dolewania wody, konsystencja jak ziemniaki do drugiego dania. Następnie dodałem Termamyl, prawie natychmiast zaczęło wszystko rzednąć, po ok. 15 min miało konsystencję gęstej śmietany. W temp. 65°C dodałem AMG i Shearzyme/LT 1100, nastąpiło dalsze rozrzedzenie, po 15 min. przelałem wszystko do beczki, wyszło mi ok 40 l. zacieru
Zawartość skrobi przyjąłem 15%, 42kg x 0,15 = 6,3 kg skrobi. Dałem do tego 12,5 ml Termamylu, 12,5 ml AMG i 6,2 ml Shearzyme/LT 1100.
Żeby np. z pszenicy uzyskać 6,3 kg skrobi trzeba jej wziąć 10,5 kg (6,3 : 0,6), a 40 litrów zacieru z taką ilością zboża to już jest dosyć gęsty zacier.
Jak dla mnie zapowiada się obiecująco
[ Dodano: 2007-11-24, 22:48 ]
Zatarłem w sumie 3 parniki ziemniaków, wyszło około 100 litrów zacieru.
Ziemniaki uparowałem w elektrycznym parniku o pojemności 60 litrów, weszło ich 42 kg. Po uparowaniu podusiłem je bez dolewania wody, konsystencja jak ziemniaki do drugiego dania. Następnie dodałem Termamyl, prawie natychmiast zaczęło wszystko rzednąć, po ok. 15 min miało konsystencję gęstej śmietany. W temp. 65°C dodałem AMG i Shearzyme/LT 1100, nastąpiło dalsze rozrzedzenie, po 15 min. przelałem wszystko do beczki, wyszło mi ok 40 l. zacieru
Zawartość skrobi przyjąłem 15%, 42kg x 0,15 = 6,3 kg skrobi. Dałem do tego 12,5 ml Termamylu, 12,5 ml AMG i 6,2 ml Shearzyme/LT 1100.
Żeby np. z pszenicy uzyskać 6,3 kg skrobi trzeba jej wziąć 10,5 kg (6,3 : 0,6), a 40 litrów zacieru z taką ilością zboża to już jest dosyć gęsty zacier.
Jak dla mnie zapowiada się obiecująco
[ Dodano: 2007-11-24, 22:48 ]
Zatarłem w sumie 3 parniki ziemniaków, wyszło około 100 litrów zacieru.