Zacieranie ziemniaków

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-12, 00:07

Witam
Czy taki zacier można przegotować w kegu 50 l gdzie wejście do wlewu jest 50 mm
jaki zacier ??
domniemam że "ziemniaczany " ale czy z ziemniaków , skrobi ziemniaczanej ???

i czy te ziemniaki tam mają za fermentować czy to już tylko "gotowanie "
bo nie wiem czy Kolegi " przegotować " to przygotować czy już gotować - czyli destylować ??

co autor miał na myśli ???

pozdrawiam

98% [/quote]

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2009-01-12, 00:19

Witam
winiarek opisywał zacieranie ziemniaków poszukaj i poczytaj
pozdrawiam :lol:
cihy

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-12, 00:24

To nie ja.
Pietro opisywał zacieranie ziemniaków :D
Ja do tej pory to zatarłem ale skrzynię biegów w samochodzie bo olej z niej podstępnie i powolutku zniknął.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-12, 00:35

Witam tak , tak @Pietro to nie tylko ziemniaki zacierał :wink: a i żołędzie zresztą pewnie
coś napisze - choć wszystko zostało już napisane w tym dziale - "amylogal i glukopol"

watro poczytać .

@Winiarku poza ta skrzynią to o mało nie zatarliśmy kosiarki pod plac dla naszych szanownych gości z III zlotu :wink:

pozdrawiam

98%

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2009-01-12, 20:14

można gotować w kegu ale z podwójnym dnem w innym przypadku się to przypali i będzie smród

[ Dodano: 2009-01-12, 20:16 ]
a zacierałem w zwykłym garze 50 l z kratką na spodzie na taborecie gazowym wyszło ok
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2009-01-12, 20:28

98% pisze:.. Pietro to nie tylko ziemniaki zacierał :wink: a i żołędzie zresztą pewnie
coś napisze ....
Miałem powtórzyć zacieranie żołędzi, jednak nie nazbierałem surowca bo w tym sezonie priorytet ma słodowanie jęczmienia i warzenie piwa.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-01-17, 20:15

gregorjan pisze:można gotować w kegu ale z podwójnym dnem w innym przypadku się to przypali i będzie smród

[ Dodano: 2009-01-12, 20:16 ]
a zacierałem w zwykłym garze 50 l z kratką na spodzie na taborecie gazowym wyszło ok
PO CZĘŚCI JUŻ DOSTAŁEM ODPOWIEDŹ - oczywiście że chodzi mi już o gotowanie końcowego produktu.
Jak zrobić te podwójne dno , bo tak szczerze to niekapuje.
Fajnie by było zobaczyć fotki lub projekt tego kega z tym podwójnym dnem.
Pozdrawiam.Bogdan.

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2009-01-18, 11:06

zepsuł mi sie aparat po ostatniej imprezie ale postaram ci się coś wysłać

[ Dodano: 2009-01-18, 11:07 ]
zrobię coś komórką syna
pędzę bo lubię to zajęcie

rogalk
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2008-11-11, 13:46

Post autor: rogalk » 2009-01-23, 18:45

Witam .Koledzy a co myślicie żeby najpierw ziemniaczki zetrze tak jak na placki a dopiero potem tą pulpę poddac gotowaniu potraktowac termamylem i potem przestudzic i enzymami amg i scherzyme? Czy tak nie będzie prosciej niz gotowac całe? I mam pytanie jakie blg wyjdzie ze 100 kg ziemniaków potraktowanych odpowiednimi enzymami bez dodatku wody przy zawartości skrobi około 18,8 - 19 % .Zakładam że jest to 19 kg cukru w 100 kg ziemniaków ale kto z was wie jak to wyjdzie po enzymowaniu objętosciowo?

Pietro ty masz doswiadczenie to napisz ile wychodzi litrów po enzymowaniu ziemniaków.

dodano; po poczytaniu paru tematów wyszło mi że jeżeli mam zatarte 100kg ziemniaka o zawartości 19 % skrobi (19 kg cukru) to wyliczenie wstępnego blg jest banalne i wynosi 19 .Dobre kombinowanie czy nie?
Piję alkohol bo świat po nim wygląda tak jak powinien wyglądać na trzeźwo.
http://wedkarstwo.czest.pl/images/flaga.gif

Piszę poprawnie po polsku

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2009-01-23, 23:47

Z ok. 125-130 kg ziemniaków wyszło mi ok. 100 l zacieru, BLG nie mierzyłem, bo nie ma jak, nie oddziela się rzadka część.
Zauważyłem, że ziemniaki na jesień są wydajniejsze, zgadza się to z tym, co znalazłem w literaturze na ten temat, w czasie przechowywania następują straty skrobi. Im mniej skrobi w ziemniakach tym zacier wychodzi rzadszy.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2009-01-24, 00:54

Aile z tego wyszło gorzałki
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
gniady
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2008-07-31, 14:19

Post autor: gniady » 2009-01-24, 18:45

gregorjan pisze:Aile z tego wyszło gorzałki
Przepraszam, że się wtrącam, ale o tym ile wyszło gorzałki Pietro pisze w trzecim poście na drugiej stronie tego tematu.

Też tak na próbę zacierałem ziemniaki wczoraj. Gotowałem w wodzie, tak żeby je przykryła, łącznie ok. 4kg (nie ważyłem). Po ugotowaniu rozdrobniłem i dalej zacieranie enzymami.
Przy takim sposobie uzyskałem 15blg startowe.

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-04-05, 12:38

Koledzy, czy "zakwaszacie" ziemniaki przed dodaniem enzymów?
Jeśli tak, to proszę podajcie orientacyjne ilości kwasu siarkowego 30%, na 10kg ziemniaków.

palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Post autor: palecx » 2013-03-03, 11:47

Rozumiem że po ugotowaniu nie dodaje się już wody? Nie jest to zbyt gęste do fermentacji? No i jak z tym pH ?
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 12:03 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-03-03, 12:38

Ph w zacierach trzeba mierzyć :!: (paski, phmetr) a nie dodawać kwasu jakąś tam miarką.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości