-
all510
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2006-03-21, 18:56
Post
autor: all510 » 2006-03-21, 19:01
Witam wszystkich.
Poradźcie z czego można zrobic zacier ,żeby wyszedł najtańszy spirytus wysoko %-owy do celów przemysłowych ?( tzn. nie do spożywania
)
Ile może kosztować 1l takiego spirytu ?
-
Pablosz
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2006-02-12, 23:32
Post
autor: Pablosz » 2006-03-21, 19:19
Najtaniej to ze zboża, z 1tony mniej więcej 300l spirytusu. Tylko proces trochę skomplikowany żeby mieć takie rezultaty.
-
all510
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2006-03-21, 18:56
Post
autor: all510 » 2006-03-21, 19:29
Czy możesz przybliżyć proces produkcji w warunkach domowych na około 10l ?
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-03-21, 19:36
@all510
Chociażby tematy z forum:
- Stało się - zacieranie żyta
- Doświadczenia ze słodami i zacierami zbożowymi
-
all510
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2006-03-21, 18:56
Post
autor: all510 » 2006-03-21, 21:30
@Citizen Kane to takie powitanie
-
Tofi
- 100%
- Posty: 1863
- Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
- Lokalizacja: zDolny Śląsk
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Tofi » 2006-03-21, 23:45
raczej skierowanie odpowiedzi, badzo się przydaje kiedy zwracasz sie do konkretnej osoby w konkretnym temacie a przed toba było już kilka postów które zmieniły kierunek dyskusji
-
Genesis72
- 40%
- Posty: 98
- Rejestracja: 2006-04-09, 10:18
Post
autor: Genesis72 » 2006-04-11, 17:35
Czy mozna uzyc do bimbruu maki przennej, lub ziemniaczaczej?
-
profesor
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2006-03-08, 12:55
Post
autor: profesor » 2006-04-11, 18:39
mozna uzyc kazdego surowca, ktory jest weglowodanem czyli cukrem obojetnie czy jest to cukier prosty czy zlozony; problem w tym jak uzyskac z tych surowcow cukry proste, ktore podlegaja bezosrednio fermentacji alkoholowej
a wiec po co sie meczyc z hydroliza cukrow zlozonych skoro do dyspozycji mamy cukry proste lub dwucukry
Profesor
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-04-11, 23:06
profesor pisze:a wiec po co sie meczyc z hydroliza cukrow zlozonych skoro do dyspozycji mamy cukry proste lub dwucukry
O ile chodzi o otrzymywanie etanolu jako takiego to mogę się zgodzić, o tyle jeżeli weźmiemy po uwagę walory smakowe, można już ostro polemizować.
-
Genesis72
- 40%
- Posty: 98
- Rejestracja: 2006-04-09, 10:18
Post
autor: Genesis72 » 2006-04-12, 08:39
Mam takie pytanie
Nie wiem czy w miescie uda mi sie kupic sruc zytni
Czy mozna zwykle ziarno zyta rozsiekac z robocie kuchennym pozniej je wyparzyc w wodzie gotujacej?
Nie zalezy mi o walory smakone, chcialbym otrzymac alhol do celow technicznych
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-04-12, 11:45
Da się to wykonać w robocie ale na względnie małą skalę. Gdzieś mi się obiło o uszy, że ktoś zniszczył w ten sposób dwa silniki/miksery. BTW skoro chcesz alkohol do celów technicznych, to po co zawracasz sobie głowę zbożem. Nie prościej użyć sacharozy?!
-
Genesis721
Post
autor: Genesis721 » 2006-04-25, 21:48
Ale, bimber z sacharory jest tanszy niz ze zboza?
Jak oczyscic spirytus, aby wyszedl czysty etanot, odwodnic go?
-
profesor
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2006-03-08, 12:55
Post
autor: profesor » 2006-05-05, 13:42
genesis 721,
nie wiem po co Tobie alkohol 100-owy; ale jezeli chcesz go uzyskac do celow nie konsumpcyjnych to najlepsza metoda - destylacja etanolu 95,5%-owego z benzolem(C6H6)
tylko pamietaj tego sie nie pije!!!
pozdro
Profesor
-
lopes
- 101%
- Posty: 273
- Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: lopes » 2006-05-05, 22:20
witam
chyba z benzenem a może sie czepiam
pozdro
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości