Strona 1 z 2

Ziemniaki>Bimber

: 2006-04-09, 10:22
autor: Genesis72
Czesc
Mam takie pytanie
Ile potrzeba ziemniakow jadalnych, aby otzrymac 1 litr alkoholu miare czystego?
Ziemnia po prostu zmielane i wrzucone do zacieru z woda i z drozdzami

Jak najlepiej mozna takie ziemniaki preparowac w warunkach domowych?

Re: Ziemniaki>Bimber

: 2006-04-09, 12:15
autor: Citizen Kane
Obawiam się, że ziemniaki, ot tak zmielone i wrzucone do wody z drożdżami dadzą ci 0 litrów z kilograma :-) Skrobię zawartą w ziemniakach trzeba by było potraktować enzymami aby drożdże mogły ją przerobić na etanol. W takim układzie z kilograma moża uzyskać (teoretycznie) ~100 ml spirytusu.

: 2006-04-09, 13:27
autor: Genesis72
W jaki sposob to zrobic w warunkach domowych?

: 2006-04-09, 13:41
autor: moonjava
http://homedistiller.org/ > Using Potatoes

: 2006-04-09, 22:27
autor: Genesis72
CZy skrobia sie uwolnia, jezeli te ziemniaki rozgotuje?

: 2006-04-09, 22:58
autor: Citizen Kane
@Genesis

Proponuje abyś poczytał http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html#zasady
Jest tam trochę o produkcji etanolu z ziemniaków.

: 2006-04-24, 23:29
autor: tomy
Teoria teorią , ale czy ktoś już temat przerobu ziemniaczków poznał od strony praktycznej ?
Pytam z ciekawości bo zamierzam właśnie ziemniaczki przeznaczyć na drugie gotowanie .
Enzymy już zamówione . Ale pierwsze będzie typowo z cukru .

: 2006-04-25, 03:19
autor: Tofi
@tomy
ze względów ekonomicznych jeszcze nikt, ale masz szanse określić walory smakowe w porównaniu z żytem.

: 2006-04-25, 10:20
autor: tomy
Żeby mieć szanse ocenić różnicę między destylatem z ziemniaków a destylatem z żyta to będę musiał zrobić i jedno i drugie . Ale nie widzę jakoś problemu żeby zrobić obydwa wyroby . Jak dojadą enzymy to zacznę działać .

: 2013-12-15, 10:21
autor: stratos
10kg ziemników umyłem w zlewie i przepuściłem przez maszynke do mielenia mięsa na najmiejszym sitku.
Dolałem do tak powstałej mazi 10l wody z enzymem upłynniającym i po wymieszaniu wlałem do kotła.
Kolejny etap to podgrzanie zawartości kotła do 90*C.
Po zestudzeniu do 60 stopni dodałem enzym scukrzający i po kolejnym zestudzeniu do 35 stopni dodałem 0,4l matki drożdżowej.

W tej chwili fermentacja trwa 26 godzin i jest już prawie zakończona.
Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.

: 2013-12-15, 11:38
autor: OLO 69
Sprawdzałeś blg przed zadaniem drożdży? Ciekawi mnie jaki wynik?

: 2013-12-15, 16:29
autor: stratos
Niestety nie sprawdziłem.
Zakładam że około dziesieciu, ale to domysł.
Duży rozrzut w skrobiowości ziemniaki posiadają.

424l CO2 po 32 godzinach.
Uzysk gazu w chwili obecnej to 2l na trzy godziny.
Myślę że dalsze oczekiwanie mija się z celem i przechodze do destylacji.

: 2013-12-15, 19:21
autor: magas
Życzę powodzenia, to jedna z tez naszego forum z którą się nie zgadzam, na forum ile razy ktoś ruszył ziemniaki zawsze pisał, że kiepska wódka wyszła, a ja teoretyk nie dawałem wiary, dalej zmanipulowany reklamami polmosów twierdzę, że wysokiej klasy czystą można zrobić z ziemniaków, surowce z których możemy uzyskać wódkę czystą na najwyższym poziomie światowym, taką miękką, łagodną, mniamniuśną to żyto, pszenica i własnie ziemniak, tyle że cena w tym roku nie sprzyja temu surowcowi, u nas w sklepach od 1,4-1,7zł, ziemniaki się robi, gdy od rolnika można kupić po 40 groszy.

: 2013-12-16, 17:13
autor: Fenol
Parę lat temu robiłem z mąki ziemniaczanej.
Wyszedł bardzo delikatny, łagodny w smaku i praktycznie bezzapachowy, polecam.

P.S.
Niektórzy koledzy z forum na zerowym zlocie próbowali ;)

: 2013-12-17, 00:06
autor: liyo78
stratos pisze:Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.
Jaki licznik? możecie mnie oświecić?