AAbratek pisze:bnp pisze: @AAbratek
tutaj muszę przeprosić kolegę bizon do którego odniosłem poprzedni post - nie zwróciłem uwagi że kolega miał właśnie na myśli melasę trzcinowąbnp pisze: Nie szkodzi, ja z kolei nie pomyślałem w ogóle o melasie buraczanej
Melasa
Witam :
"
jedynie koszty tutaj nas hamują - co do rumu jak ktoś chce namiastkę to albo "wchodzi " w koszty i robi wg. receptury nie patrząc na koszy trzcinowego itp... albo zastosuje "zaprawkę do alkoholi " ( bynajmniej ja robiłem gin - i jak dla takiego prostego człowieka jak ja jest nie do odróżnienia ) - ważna ABY TO SMAKOWAŁO I BYŁO PODOBNE W SMAKU - A JAK ZROBIMY WŁASNY WYRÓB Z WŁASNYM SMAKIEM I KTOŚ TO POCHWALI - TO LEPSZE NIŻ KOPIA POLMOSU kiedyś / do tej poru się mówi
"czesko ponad wszesko " - na naszym będzie "popieram swoje " ...
pozdrawiam
98%
"
i zwie się TUZEMSKY znamy znamy - co do krystalizacji to i tak mniejszy problem bo przy syropie glukozowym to samo zachodzi ( wszak on sam to już "towar " z wyższej półki - pytajcie @Kitaferii) to co szkodzi na przeszkodzie go rozpuścić w gorącej wodzie - "odrąbać " kawałek - zważyć i rozpuścić ... .przecież Czesi od lat produkują rum z melasy "
jedynie koszty tutaj nas hamują - co do rumu jak ktoś chce namiastkę to albo "wchodzi " w koszty i robi wg. receptury nie patrząc na koszy trzcinowego itp... albo zastosuje "zaprawkę do alkoholi " ( bynajmniej ja robiłem gin - i jak dla takiego prostego człowieka jak ja jest nie do odróżnienia ) - ważna ABY TO SMAKOWAŁO I BYŁO PODOBNE W SMAKU - A JAK ZROBIMY WŁASNY WYRÓB Z WŁASNYM SMAKIEM I KTOŚ TO POCHWALI - TO LEPSZE NIŻ KOPIA POLMOSU kiedyś / do tej poru się mówi
"czesko ponad wszesko " - na naszym będzie "popieram swoje " ...
pozdrawiam
98%
Melasa odznacza się także dużą zawartością substancji niecukrowych, które są inhibitorami wzrostu drożdży; utrudniają one ich rozmnażanie i hamują procesy fermentacyjne. Z tych też powodów fermentację przy produkcji spirytusu prowadzi się w rozcieńczonych roztworach melasy. Najlepsze warunki dla rozmnażania drożdży występują wtedy, gdy melasa jest rozcieńczona dziesięciokrotnie, a nawet trzydziestokrotnie, do gęstości 2 – 4° Blg.
według mnie skórka nie warta wyprawki.Do wyprodukowania 1 dm3 spirytusu etylowego potrzeba 3,3 kg melasy
całość na: http://bimber.ovh.org/pdf/5_melasa_teoria.pdf
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
@Spiryt
Spokojnie, kolega niech nie straszy ludzi
Analizując tabelę 1 z podanego linku można śmiało stwierdzić iż skład melasy buraczanej i z trzciny cukrowej jest zbliżony. Z melasą trzcinową były robione doświadczenia i wypadła pozytywnie, tak więc z buraczaną powinno być podobnie.
Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy
Spokojnie, kolega niech nie straszy ludzi
Analizując tabelę 1 z podanego linku można śmiało stwierdzić iż skład melasy buraczanej i z trzciny cukrowej jest zbliżony. Z melasą trzcinową były robione doświadczenia i wypadła pozytywnie, tak więc z buraczaną powinno być podobnie.
Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy
- Adasko13_5
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
- Lokalizacja: Lubelskie
Witam!
Dwa razy robiłem nastaw z melasy trzcinowej.
Nastaw posiadał piękny kolor i zapach. Destylat bardzo smaczny (prawie jak prawdziwy rum).
Cena była przyzwoita (brat przywoził mi z Anglii) dokładnie nie pamiętam ale jakoś bardzo tanio.
Jakiś czas później znalazłem taką samą melase w Lublinie w sklepie i kosztowała blisko 4x więcej. U nas to się nazywa 'zdrowa żywność' i chyba stąd ta cena. Tam w UK melasa trzcinowa jest naturalnie tańsza od cukru trzcinowego a u nas i jedno i drugie bardzo drogie.
Pozdarwiam.
Dwa razy robiłem nastaw z melasy trzcinowej.
Nastaw posiadał piękny kolor i zapach. Destylat bardzo smaczny (prawie jak prawdziwy rum).
Cena była przyzwoita (brat przywoził mi z Anglii) dokładnie nie pamiętam ale jakoś bardzo tanio.
Jakiś czas później znalazłem taką samą melase w Lublinie w sklepie i kosztowała blisko 4x więcej. U nas to się nazywa 'zdrowa żywność' i chyba stąd ta cena. Tam w UK melasa trzcinowa jest naturalnie tańsza od cukru trzcinowego a u nas i jedno i drugie bardzo drogie.
Pozdarwiam.
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"
- Adasko13_5
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
- Lokalizacja: Lubelskie
Melasa
Witam serdecznie,
Melasa trzcinowa jest produktem dosc skomplikowanym.Rozne jej rodzaje powstaja na kazdym szczeblu rafinacji cukru (trzcinowego).Wyroznic mozna melasy lekkie,srednie,jasne i ciemne.Wiele przetworni modyfikuje melasy wedlug zapotrzebowan lokalnego rynku...np dodaje sie jej do paszy zwierzecej.Trzeba wiec uwazac aby nie nabyc tej przemyslowej.Ta do niczego sie nie nadaje.Dobrej jakosci,poprawnie przedestylowana melasa
przypomina smak rumu.Dobre efekty daje mieszanie jej z cukrem co poprawia wydajnosc.
Pojedyncza destylacja przypomina rum kubanski.
Melasa trzcinowa jest produktem dosc skomplikowanym.Rozne jej rodzaje powstaja na kazdym szczeblu rafinacji cukru (trzcinowego).Wyroznic mozna melasy lekkie,srednie,jasne i ciemne.Wiele przetworni modyfikuje melasy wedlug zapotrzebowan lokalnego rynku...np dodaje sie jej do paszy zwierzecej.Trzeba wiec uwazac aby nie nabyc tej przemyslowej.Ta do niczego sie nie nadaje.Dobrej jakosci,poprawnie przedestylowana melasa
przypomina smak rumu.Dobre efekty daje mieszanie jej z cukrem co poprawia wydajnosc.
Pojedyncza destylacja przypomina rum kubanski.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości