Strona 1 z 4

Melasa

: 2008-12-05, 20:01
autor: bnp
miał ktoś możliwość robić zacier na melasie ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Melasa

Substrat idealnie by się nadawał, dolewasz wody dodajesz drożdży i bulka.
Kolejną zaletą to cena.
Jedyny problem to dostępność :cry:

Re: melasa

: 2008-12-05, 21:08
autor: yaco26
bnp pisze: Kolejną zaletą to cena.
Z tego co powiedział uncle Google to cena raczej nie zachęca,chociaż mogło by wyjśc z tego coś ciekawego.

: 2008-12-05, 21:10
autor: bizon
O ile się nie mylę, to powinien wyjść rum :D

: 2008-12-05, 21:24
autor: Tofi
drogo wychodzi, nie lepiej użyć cukru ?

P.S. Tutaj ciekawa oferta - melasa, stan... używany (sic!).

: 2008-12-05, 21:25
autor: onek_uk
bizon pisze:O ile się nie mylę, to powinien wyjść rum :D
no powiedzmy ze cos w podybie :mrgreen: :wink:

: 2008-12-05, 22:33
autor: yaco26
chyba po wypłacie podejmę temat na alletamwszystkomają jest po 4.20 za KG szkoda tylko ze w workach 50kg,albo na próbę kupić 5kg z innej oferty, zastanawiam się tylko jakich drożdży użyc najlepiej :?:

: 2008-12-05, 22:42
autor: Aabratek
bizon pisze:O ile się nie mylę, to powinien wyjść rum :D
no to się mylisz... :P rum robi się owszem z melasy, ale trzciny cukrowej - uwierz... to zupełnie inna liga :wink:

Melasa z buraka cukrowego to surowiec na gorsze gatunki wódek "Polmosu"

: 2008-12-05, 23:31
autor: Tofi
yaco26 pisze:szkoda tylko ze w workach 50kg
wpisz na stronie tego młyna w w wyszukiwarce słowo cukier, to poznajduje Ci opakowania już od 0,5 kg. 5 kg torby też są w sprzedaży. Jest też inny, trochę droższy gatunek cukru trzcinowego, również, tak jak ten, nie rafinowany, więc jest duża szansa na zrobienie rumu.

: 2008-12-06, 14:24
autor: bnp
@yaco26

podałeś linka do melasy z trzciny cukrowej, mi chodziło o melasę z buraka cukrowego.
Koszt to dosłownie grosze ale jak pisałem jest problem z dostępnością. Nie da rady pójśc z wiaderkiem do cukrowni i poprościc o sprzedaż 10 kg bo cię wyśmieją. No może 200- 500kg dało by radę ale ja tego nie przerobię przez 10 lat.

@AAbratek

no nie koniecznie na naszych aparatach powstał by zły trunek. Polmos robi kiepską wódę ze zboża a ja z tego samego zboża robię smaczną wódkę oraz starkę.

: 2008-12-07, 11:30
autor: garnacha
@bnp
Wiesz coś bliżej nt kosztów i składu takiej melasy? Jeśli chodzi o ilość to zebrałbym paru chętnych udziałowców :D

Pozdrawiam

: 2008-12-07, 12:08
autor: bnp
co do kosztów to się wypytam, kiedyś kumpel pracował w cukrowni może on coś więcej wie a jak nie to można zadzwonić i popytać u źródła. Co do składowania to nie będzie problemu, melasa jest lekko zasadowa to nie powinna się tak szybko psuć. Jak coś to trzeba się streszczać bo kampania idzie na całego a później już cukrownie mogą nie mieć melasy.

: 2008-12-07, 13:43
autor: Aabratek
bnp pisze: @AAbratek

no nie koniecznie na naszych aparatach powstał by zły trunek. Polmos robi kiepską wódę ze zboża a ja z tego samego zboża robię smaczną wódkę oraz starkę.
to prawda jednak na pewno nie będzie to rum :lol:
tutaj muszę przeprosić kolegę bizon do którego odniosłem poprzedni post :oops: - nie zwróciłem uwagi że kolega miał właśnie na myśli melasę trzcinową
bnp pisze:Co do składowania to nie będzie problemu.
może być problem gdyż standardowo melasa twardnieje... :roll:

: 2008-12-07, 14:24
autor: bnp
no nie znam się na melasie, ale pewnie po pewnym czasie sacharoza krystalizuje i całość twardnieje. Ale mym zdaniem temat warty poruszenia.

: 2008-12-07, 15:28
autor: AL
Nie wiem, czy jest sens stosowania melasy buraczanej (poza eksperymetalnym). Czytałem kilkakrotnie już, że melasa to najgorszy "szajs" do produkcji alkoholu. Oczywiście nie zaszkodzi zweryfikować te pogłoski, ale surowiec ten raczej lepszy od cukru nie będzie, przy prawdopodobnie porównywalnych kosztach. Nawet jeśli jest znacząco tańszy to dojdą koszty transportu, których brak przy zwykłym cukrze. Jestem jednak za przeprowadzeniem testów jeśli ktoś ma dostęp do melasy buraczanej.
Zastosowanie jednak melasy trzcinowej (teniej nie widzę), lub cukru trzcinowego nierafinowanego do wytworzenia rumu wydaje mi się ponętne. Wprawdzie surowiec droższy ze 3 razy od zwykłego cukru, ale inaczej się nie da. Dodam, że kupuję regularnie rum jako dodatek do nalewek (wiśniówka, baileysik itp.). Technologicznie nie powinno być problemu, nawet dla niezbyt zaawansowanego forumowicza, warto by jednak poczytać coś na temat produkcji rumu w necie. Widziałem kiedyś świetną stronkę o technologicznych aspektach produkcji różnych trunków, ale gdzieś mi przepadła w odmętach sieci i nie mogę jej odnaleść. 50 kg to dla mnie troszkę za dużo ale moze w przyszłym roku skuszę się na powiedzmy 10 kg :)

: 2008-12-07, 15:44
autor: pędzący jeleń
przecież czesi od lat produkują rum z melasy - i bynajmniej nie sprowadzają jej z Kuby ;-)