Melasa

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-23, 17:23

Witam. Dziś dostałem 100 litrów melasy cukrowej z Gorzelni. Gęsta ciecz, zapach niemiły. Rozcieńczyłem ten ulepek w stosunki 1 litr melasy do 4 litrów wody, Blg 22,5. Zawartość w beczce ok 110 litrów, dodane 40g. kwasku cytrynowego, paczka Alcotec 24 oraz 40g fosforanu amonu. Zapach brzeczki bardzo nieprzyjemny, dam znać co dalej.Pytałem właściciela Gorzelni o koszt zakupu - 500zł tona wiec kilogram 50 groszy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2013-01-23, 20:35

Trzymam kciuki!
Zawsze się zastanawiałem dlaczego z melasy trzcinowej wychodzi rum, a z buraczanej Vistula. Czy różnica tkwi w surowcu, czy to kwestia technologii?
Dodatek pożywki nawet przy zastosowaniu drożdży turbo uważam za stosowny - będzie mniej "aromatów", kwasku raczej już nie - w mojej ocenie działa on odwrotnie, ale eksperymentów nigdy za wiele.
Polmos swego czasu niewiele zwojował z melasą buraczaną, może nam udało by się coś z niej lepszego wydobyć.
Osobiście zastosowałbym drożdże dedykowane do rumu np:
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1530
lub Vodka Star Turbo, ewentualnie jakieś z płynnym węglem aktywnym, ale te były przeklinane przez tych, którzy je stosowali za brudzenie "środowiska pracy".
Przyznam, że temat mnie fascynuje, ale z braku dostępu do melasy (taniego) moje dywagacje kończyły się na teorii. Może przy tej cenie kolega odstąpiłby porcję, w sumie koszt przesyłki byłby chyba większy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez AL, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-23, 20:59

Mam sporo tej melasy wiec każdy nastaw będzie na innych drożdżach. Gorzelnie produkują z melasy bo to teraz najtańszy produkt do produkcji alkoholu. Gość w Gorzelni mówił ze tylko melasa i kukurydza bo z innych zbóż ekonomicznie nie opłacalne. Polmos płaci Gorzelni 2,50 zł za litr spirytusu 92 procent strasznie cuchnącego bowiem nie odbierany jest przedgon, pogon to linia ciągła. Potem Polmosy to rektyfikują. Beczkę trzymam w piwnicy strasznie cuchnie, wiec z resztą nastawów poczekam do wiosny, aż będę mógł to przenieść do garażu.
Ostatnio zmieniony 2013-01-23, 21:10 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-01-24, 11:30

zor-ro1970 pisze:Witam. paczka Alcotec 24 oraz 40g fosforanu amonu.
Witam Kolegę.
Dawkę pożywki/odżywki :D przywaliłeś za dużą. Zakładając że Twój nastaw to ok. 4x nastawy po ok. 25l z czego Alcoteki 24 turbo zasilą go w połowie to wystarczy 20g max. 30g pożywki.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-24, 20:03

Razem jest 24 x 5 to 120 litrów nastawu więc teoretycznie powinno iść 5 paczek Alcotek 24. Dziś po ok 22 godzinach z 22.5 Blg spadło na 15, temperatura pracy 29 st, w beczce wrze, zapach troszkę lepszy niż wczoraj ale nadal cuchnie.Gościa z Gorzelni pytałem to jak będzie pożywki za dużo nic się nie stanie, oby nie za mało bo drożdżaki umrą za wcześnie.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-01-25, 09:52

Witam.
Z pożywkami dla drożdży to z grubsza wygląda tak cytuję:
W przypadku drożdży, dwu czy trzykrotne przekroczenie wskazanej ilości pożywki powoduje zbyt szybki rozwój drożdży. Nie oznacza to bynajmniej niczego dobrego, bowiem zbyt szybki rozwój uniemożliwia wytworzenie się zdrowych komórek o elastycznych ściankach, które zdolne będą do absorpcji cukru, a co za tym idzie proces fermentacji będzie przebiegał niewłaściwie. Wobec tego lepiej jest dodać za mało pożywki niż za dużo.
Górna dawka nie powinna przekraczać w zależności od rodzaju pożywki 0,5g/litr nastawu po odjęciu tego co wprowadzamy z drożdżami typu turbo.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-25, 22:25

Dziś 5 Blg po 2 dobach

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-27, 17:26

Poszło na rurki w kolumnie, ech filtrowałem 2 razy rozcieńczony z woda pól na pół i lipa, zapach taki że powala, nieciekawy jakby troche owoców z pestkami. W tygodniu jak wszystko przeliftruję drugi raz na kolumnę bo w tej postaci nie do picia.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-01-30, 18:45

Panowie wczoraj dosypałem do tej śmierdzącej wódeczki sodę oczyszczoną. Dziś na rurki po raz drugi i cóż zapach melasy zginął. Jednak po wypiciu za jakiś czas mi się odbiło, sama melasa, uf. Co do wydajności to ok 300ml spirytusu z lita melasy.

tomanio27
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-22, 19:29

Post autor: tomanio27 » 2013-02-06, 18:43

Witam ja również dostałem około 20l tego świństwa. Pierwsza próba była na samej melasie w stosunku 1 do 4l wody po podwójnej destylacji okropny szit, po filtrze węglowym zapachowo ok ale smakowo nadal szit. Druga próba była następująca 2kg melasy, 2kg cukier biały 22l wody wyszło to o niebo lepsze od poprzedniego. Ogólnie nie polecam.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-02-07, 23:56

Ciekawostka, obojętnie czy damy nastaw 23Blg czy 20 i na różnych drożdżach to po 48 godzinach staje nastaw na 3-4 Blg i ani rusz. Prawdopodobne w melasie są cukry które nasze drożdżaki nie trawią.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości