b. Wyrób piwa przy pomocy kwasu siarkowego.
Wyrabiać piwo tym sposobem można tylko z krochmalu albo mączki ale nie z surowych kartofli. 30 funtów mączki albo suchego krochmalu dają beczkę (30 garcy) piwa; (...)
Bierze się 5 garcy wody do gotowania, dolewa do niej 2 funty kwasu siarkowego, zmięszanego poprzednio z garcem zimnej wody.
skoro płyn doskonale się roztworzy, dolewa się powoli w kocioł, mięszając ciągle mączkę lub krochmal poprzedniow w wodzie na brzeczkę rozrobiony (...)
Potem całą brzeczkę z kotła przelewa się w naczynie drewniane, i tyle dosypuje niepalonego, surowego kamienia wapiennego, miałko utłuczonego, lub kredy, aż umoczony w tym płynie papier lakmusowy zupełnie na czerwono farbować się przestanie. (...)
Skoro kwas dokładnie usunięty zostanie (...) czysty płyn wlewa znów do kotła i gotuje się, paruje na tęgi i gęsty , ciemny syrop, tak aby mógł się zapalić.
Następnie dolewa się tyle wody ile piwa mieć chcemy, znów gotuje, a po dodaniu pół funta miodu, dobrze wymięsza.
Skoro szumowiny iść przestaną, dodaje się chmiel, piwo z nim jeszcze się warzy przez godzinę, potem wylewa się na kilsztok, i tak zupełnie dalej postępuje jak wyżej wskazane zostało. (...)
Posiadacze tego objaśnienia, tę głównie będą mieli korzyść, że mogą do mnie do Warszawy przysłać kogo do wyuczenia się sposobu robienia piwa z kartofli, z którym każdego praktycznie i dokładnie obznajmić jestem gotów na mojej modelowej warzelni piwa, za nie wielkiem wynagrodzeniem 15 rubl. srebr. (...)"
dr. Franciszek Betzhold, "Objaśnienie wyrobu piwa z kartofli", Warszawa 1846. Pisownia zgodna z oryginałem, z wyjątkiem akcentów.
Zacier bez cukru
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jako, że dostęp do tego artykułu wymaga rejestracji, co może być dla niektórych uciążliwe, postanowiłem wkleić część tego opracowania:
-
- 10%
- Posty: 19
- Rejestracja: 2006-04-21, 20:34
-
- 10%
- Posty: 19
- Rejestracja: 2006-04-21, 20:34
Wygląda że najbliższa przyszłość przeradza się w nieskończoność.
Kilka lat temu "Młody Technik" zamieścił cykl artykułów na temat produkcji alkoholu.
Było tam wszystko, łącznie z szczegółowym opisem jak w warunkach domowych przeprowa-
dzić zcukrzanie celulozy. Chciałem przedstawić Wam ten przepis; sęk w tym że Biblioteka
Miejska, ku mojemu zdziwieniu, nie przechowuje tego pisma a dostęp poprzez sieć jest
cały czas na etapie tworzenia.
Ze spuszczoną głową pozdrawiam wszystkich szczególnie chemika
Kilka lat temu "Młody Technik" zamieścił cykl artykułów na temat produkcji alkoholu.
Było tam wszystko, łącznie z szczegółowym opisem jak w warunkach domowych przeprowa-
dzić zcukrzanie celulozy. Chciałem przedstawić Wam ten przepis; sęk w tym że Biblioteka
Miejska, ku mojemu zdziwieniu, nie przechowuje tego pisma a dostęp poprzez sieć jest
cały czas na etapie tworzenia.
Ze spuszczoną głową pozdrawiam wszystkich szczególnie chemika
@ Avo
Dreptak Eustachy robił duszki z drewna ale to było w radiu w Powtórce z Rozrywki i to dosyć dawno (wtedy to ja byłem studentem).
@ greg
Właśnie sprzedałem 60 ton żyta do gorzelni . Gdyby eksperyment z trawą się powiódł, to mogę zaoferować w przyszłym roku 300 ton słomy żytniej ( była by taka żytniówka do celów technicznych) i ok. 50 ton siana (na taką niby żubrówkę do celów technicznych oczywiście)
Pzdr
Dreptak Eustachy robił duszki z drewna ale to było w radiu w Powtórce z Rozrywki i to dosyć dawno (wtedy to ja byłem studentem).
@ greg
Właśnie sprzedałem 60 ton żyta do gorzelni . Gdyby eksperyment z trawą się powiódł, to mogę zaoferować w przyszłym roku 300 ton słomy żytniej ( była by taka żytniówka do celów technicznych) i ok. 50 ton siana (na taką niby żubrówkę do celów technicznych oczywiście)
Pzdr
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości