Zacier bez cukru

Pawela

Zacier bez cukru

Post autor: Pawela » 2006-05-11, 11:56

Czym moge zastąpić najlepiej i najłatwiej cukier w zacierze wiem mniejwięcej że trzeba użyć czegoś co ma skrobie i enzymów. Jakby ktoś podał mi dokładne proporcje przepisu co i jak to był bym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacier bez cukru

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-11, 12:14

Pawela pisze:Czym moge zastąpić... ...najłatwiej cukier w zacierze
Nie ma takiego surowca.

A tu masz lekturę:
:arrow: http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html
:arrow: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c9b9b876cf
:arrow: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c9b9b876cf

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-13, 04:27

A ja widziałem taki surowiec, a właściwie technologie bezcukrową, tylko ze to już jest temat dla fanów star trecka. Ciekawe czy można jeszcze z jakiegoś innego zwiazku niż skrobia pozyskać etanol? Pomijam składanie cząsteczek z atomów.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-05-13, 09:04

Cześć
Tofi pisze: ... Ciekawe czy można jeszcze z jakiegoś innego zwiazku niż skrobia pozyskać etanol?...
Można, z liści, wiórów, starych gazet, szmat, biomasy , generalnie z celulozy. Patrz tu:

http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... eport.html
http://www.distill.com/woodhydrolysis/
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... wdust.html
http://www.arkenol.com/Arkenol%20Inc/tech01.html

Nota bene niezła, teoretyczna zdolność przerobowa takiej instalacji ;)

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-13, 21:16

Tofi pisze:A ja widziałem taki surowiec, a właściwie technologie bezcukrową
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że nie ma prostszej metody niż cukier w zacierze. No chyba fani Star Treka nie zrobią nic prostszego niż rozpuszczenie cukru w wodzie.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-14, 15:27

@CK
a mnie z kolei chodziło o to, że tak czy owak i tak będzie to robienei etanolu z cukru (dzięki fenol za informacje o celulozie) i bez cukru to chyba taki etanol należało by syntezować z pojedynczych atomów (stąd to odniesienie do fantastyki naukowej).

Własnie mi sie przypomniało jak na olimpiadzie elektronicznej jakeis 10 lat temu podczas "wieczornej debaty zapoznawczej przy okrągłym stole" :P dwóch kolegów z bydgoszczy opowiadało to jak to u nich na praktykach (byli ze szkoły drzewnej) drwale pędzili alkohol z brzozy i odziwo nie ślepli - wtedy wszystkich było to dziwiło, teraz już wiem że o metanol trudno. Opisywali, że był bardzo mętny, ale mocny.

Cocacolatl
50%
50%
Posty: 149
Rejestracja: 2006-04-17, 18:21

Post autor: Cocacolatl » 2006-05-14, 16:33

Tofi pisze:[...] drwale pędzili alkohol z brzozy i odziwo nie ślepli - wtedy wszystkich było to dziwiło, teraz już wiem że o metanol trudno. Opisywali, że był bardzo mętny, ale mocny.
Pedzili go na pewno nie z drewna, ale z soku brzozy (jaskoła, albo jak czesciej to nazywaja - oskoła). W nim jest nieco cukru, ladnie fermentuje a potem oczywiscie mozna to przedestylowac. Zastanawiam sie tylko, czy daloby sie zrobic zacier ze swiezych trocin brzozowych i przefermentowac, bo jaskola jest dostepna tylko wczesna wiosna.

C.

staryjerzy
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2006-04-21, 20:34

Post autor: staryjerzy » 2006-07-10, 20:14

Cześć. Panowie, chciałbym zaproponować kontynuację tematu scukrzania celulozy. Nie
pamiętam aby kiedykolwiek wypowiadał się ktoś, ktoby taki proces przeprowadzał lub znał
praktyczną wiedzę na ten temat. Przepraszam jeśli gdzieś to jest a ja nie doczytałem.
Uważam że Forum, bez względu na to czy będzie to w przyszłości wykorzystane przez kogoś czy nie powinno zawierać ten temat.
PS. Z przykrością dodaję że nie znam j. angielskiego.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-11, 13:17

Kwas siarkowy powinien dać radę. Skrobię ziemniaczaną z powodzeniem można zacierać kwasem siarkowym, należy tylko przed fermentacją pozbyć się nadmiaru takowego za pomocą węglanu wapnia (kredy).

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-07-11, 21:18

greg pisze:Skrobię ziemniaczaną z powodzeniem można zacierać kwasem siarkowym
Jesteś pewien, że to kwas siarkowy jest odpowiedzialny za zacieranie!

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-11, 23:27

greg pisze:Kwas siarkowy powinien dać radę. Skrobię ziemniaczaną z powodzeniem można zacierać kwasem siarkowym, należy tylko przed fermentacją pozbyć się nadmiaru takowego za pomocą węglanu wapnia (kredy).
Citizen Kane pisze:Jesteś pewien, że to kwas siarkowy jest odpowiedzialny za zacieranie!
...oj to ja chyba tez niewiele jeszcze wiem.... 8)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-07-12, 01:40

Chłopaki! Staryjerzy pytał o scukrzanie celulozy.

A o tym, że skrobię można scukrzać kwasem, mówił mi jeden chemik. Nie wnikał w szczegóły, ale twierdził, że jest to możliwe. Nie interesowałem się tym zbytnio, bo robiłem tradycyjnie - słodem.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-07-12, 06:48

Można scukrzać kwasem, ale efekt jest raczej marny. Kwas jest mało selektywny - tnie łańcuchy amylozy i amylopektyny jak popadnie i w efekcie otrzymuje się breję o dużej zawartości dekstryn. Próbowałem tak scukrzyć kiedyś skrobię, to wiem. Zresztą, gdyby to było takie proste, to po co by gorzelnie używały enzymów.
Po negatywnych próbach ze skrobią, z celulozą nie próbowałem.

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-07-12, 11:40

Moim zdaniem to koszty też nie były by dużo niższe, bo kwas kosztuje, zabawa z nim zabiera czas a potem trzeba jeszcze wszystko doprowadzić do odpowiedniego pH, a doświadczenia Miszy wskazują, że nie warto :?

korekta: kowal

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-12, 13:39

Zerknijcie, tutaj jest artykuł o zacieraniu kwasem siarkowym, cześć b. :mrgreen:
zacieranie kwasem siarkowym

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości