Zacier bez cukru
Zacier bez cukru
Czym moge zastąpić najlepiej i najłatwiej cukier w zacierze wiem mniejwięcej że trzeba użyć czegoś co ma skrobie i enzymów. Jakby ktoś podał mi dokładne proporcje przepisu co i jak to był bym wdzięczny.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacier bez cukru
Nie ma takiego surowca.Pawela pisze:Czym moge zastąpić... ...najłatwiej cukier w zacierze
A tu masz lekturę:
http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c9b9b876cf
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c9b9b876cf
Cześć
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... eport.html
http://www.distill.com/woodhydrolysis/
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... wdust.html
http://www.arkenol.com/Arkenol%20Inc/tech01.html
Nota bene niezła, teoretyczna zdolność przerobowa takiej instalacji
Pozdrawiam
Fenol
Można, z liści, wiórów, starych gazet, szmat, biomasy , generalnie z celulozy. Patrz tu:Tofi pisze: ... Ciekawe czy można jeszcze z jakiegoś innego zwiazku niż skrobia pozyskać etanol?...
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... eport.html
http://www.distill.com/woodhydrolysis/
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... wdust.html
http://www.arkenol.com/Arkenol%20Inc/tech01.html
Nota bene niezła, teoretyczna zdolność przerobowa takiej instalacji
Pozdrawiam
Fenol
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@CK
a mnie z kolei chodziło o to, że tak czy owak i tak będzie to robienei etanolu z cukru (dzięki fenol za informacje o celulozie) i bez cukru to chyba taki etanol należało by syntezować z pojedynczych atomów (stąd to odniesienie do fantastyki naukowej).
Własnie mi sie przypomniało jak na olimpiadzie elektronicznej jakeis 10 lat temu podczas "wieczornej debaty zapoznawczej przy okrągłym stole" dwóch kolegów z bydgoszczy opowiadało to jak to u nich na praktykach (byli ze szkoły drzewnej) drwale pędzili alkohol z brzozy i odziwo nie ślepli - wtedy wszystkich było to dziwiło, teraz już wiem że o metanol trudno. Opisywali, że był bardzo mętny, ale mocny.
a mnie z kolei chodziło o to, że tak czy owak i tak będzie to robienei etanolu z cukru (dzięki fenol za informacje o celulozie) i bez cukru to chyba taki etanol należało by syntezować z pojedynczych atomów (stąd to odniesienie do fantastyki naukowej).
Własnie mi sie przypomniało jak na olimpiadzie elektronicznej jakeis 10 lat temu podczas "wieczornej debaty zapoznawczej przy okrągłym stole" dwóch kolegów z bydgoszczy opowiadało to jak to u nich na praktykach (byli ze szkoły drzewnej) drwale pędzili alkohol z brzozy i odziwo nie ślepli - wtedy wszystkich było to dziwiło, teraz już wiem że o metanol trudno. Opisywali, że był bardzo mętny, ale mocny.
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Pedzili go na pewno nie z drewna, ale z soku brzozy (jaskoła, albo jak czesciej to nazywaja - oskoła). W nim jest nieco cukru, ladnie fermentuje a potem oczywiscie mozna to przedestylowac. Zastanawiam sie tylko, czy daloby sie zrobic zacier ze swiezych trocin brzozowych i przefermentowac, bo jaskola jest dostepna tylko wczesna wiosna.Tofi pisze:[...] drwale pędzili alkohol z brzozy i odziwo nie ślepli - wtedy wszystkich było to dziwiło, teraz już wiem że o metanol trudno. Opisywali, że był bardzo mętny, ale mocny.
C.
-
- 10%
- Posty: 19
- Rejestracja: 2006-04-21, 20:34
Cześć. Panowie, chciałbym zaproponować kontynuację tematu scukrzania celulozy. Nie
pamiętam aby kiedykolwiek wypowiadał się ktoś, ktoby taki proces przeprowadzał lub znał
praktyczną wiedzę na ten temat. Przepraszam jeśli gdzieś to jest a ja nie doczytałem.
Uważam że Forum, bez względu na to czy będzie to w przyszłości wykorzystane przez kogoś czy nie powinno zawierać ten temat.
PS. Z przykrością dodaję że nie znam j. angielskiego.
pamiętam aby kiedykolwiek wypowiadał się ktoś, ktoby taki proces przeprowadzał lub znał
praktyczną wiedzę na ten temat. Przepraszam jeśli gdzieś to jest a ja nie doczytałem.
Uważam że Forum, bez względu na to czy będzie to w przyszłości wykorzystane przez kogoś czy nie powinno zawierać ten temat.
PS. Z przykrością dodaję że nie znam j. angielskiego.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
greg pisze:Kwas siarkowy powinien dać radę. Skrobię ziemniaczaną z powodzeniem można zacierać kwasem siarkowym, należy tylko przed fermentacją pozbyć się nadmiaru takowego za pomocą węglanu wapnia (kredy).
...oj to ja chyba tez niewiele jeszcze wiem....Citizen Kane pisze:Jesteś pewien, że to kwas siarkowy jest odpowiedzialny za zacieranie!
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Można scukrzać kwasem, ale efekt jest raczej marny. Kwas jest mało selektywny - tnie łańcuchy amylozy i amylopektyny jak popadnie i w efekcie otrzymuje się breję o dużej zawartości dekstryn. Próbowałem tak scukrzyć kiedyś skrobię, to wiem. Zresztą, gdyby to było takie proste, to po co by gorzelnie używały enzymów.
Po negatywnych próbach ze skrobią, z celulozą nie próbowałem.
korekta: kowal
Po negatywnych próbach ze skrobią, z celulozą nie próbowałem.
korekta: kowal
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Zerknijcie, tutaj jest artykuł o zacieraniu kwasem siarkowym, cześć b.
zacieranie kwasem siarkowym
zacieranie kwasem siarkowym
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości