Zacieranie kukurydzy

Vava
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2007-07-21, 11:26

Post autor: Vava » 2007-08-06, 21:47

@ MaTyS

Kaczan ma od pyty pektyn. Drożdże sporo metanolku Ci narobią...
Victoria vale, et ubique es, suaviter sternutas

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-08-10, 07:28

Są już enzymy od 98%, jest kukurydza od szwagra. Można by startować, ale koledzy mnie tu na priva straszą , że tak ciężko bez pomiaru Ph . Dla tego zapytuje czy coś takiego pomoże mi w pracy ...

http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-08-10, 07:53

Znacznie taniej wyniesie Cię zakup papierków do pomiaru pH, np. w POCh.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-08-10, 08:45

@MaTyS
Nie mam doświadczenia w elektronicznych miernikach pH. Jeśli prawdziwe jest to co podaje sprzedawca to wskazany przez Ciebie przyrząd powinien być OK.
Ja stosuję DUOTEST (papierki wskaźnikowe). Są wystarczająco dokładne i niezbyt drogie.

pzdr

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-08-10, 09:18

Zbliża się weekend, urobię starą i nie będzie drogo :lol: :lol:

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2007-08-10, 09:57

@MaTyS
Ten przyrząd stosuje już dość długo.Latwy w użyciu, dokładny pomiar.
Zdecydowanie polecam.

Pozdrawiam
krzysiek007

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2007-08-11, 02:01

witam
jak chcesz tanio i dokladnie to idz do sklepu zoo i popros o test kropelowy na PH zoolek a jesli bardziej dokladny to firmy jbl ajesli chcesz naprawde dokladny pomiar ph to kup mirnik http://www.tomaszek.opus.chelm.pl/ a zapewneedziesz nim mogl miezyc ph temperature skraplania i cieczy chodzacej najnowszy model to lajon 120 przemysl tę inwestycje ja bym takze byl nim zainteresowany ale do zastsowan akwarystycznych. ale tanio i dokladnie polecam jak wyzej testy kropelkowe dokladosc do 0,2
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-08-11, 09:37 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-07, 19:58

Witam. Chciałbym zrobić coś na styl whisky amerykańskiej. A mianowicie chciałbym zatrzeć kukurydzę z żytem i słodem jęczmiennym własnej produkcji. Posiadam 50kg śruty kukurydzianej, 3kg śruty żytniej (ale dokupię jeszcze 3kg) oraz 6kg własnego słodu jęczmiennego (ale nie taki mokry tylko wysuszony). I na to wszystko 50g drożdży fermiol. Zacierałbym w 50l garnku, oczywiście w płaszczu wodnym. Zacierałbym na 5 razy, czyli 10kg śruty kukurydzianej, 1,2 kg śruty żytniej i 1,2 kg słodu i 40l wody. Zacieranie w temp. 65*. Czy proporcje są dobre? Czy należy coś zmienić? Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-05-07, 21:05

Trochę za mało słodu. Nie znasz siły enzymatycznej tego słodu. Ja bym dokupił słodu pilzneńskiego i tak zestawił zacier by w każdym z 10 kilogramów zbóż znalazło się co najmniej 3 kg pilzneńskiego. I zacierałbym bardziej wytrawnie, to jest w temperaturze 62 stopni.

No i z pewnością nie zapomniałbym o wcześniejszym skleikowaniu zboża niesłodowanego.


Życzę powodzenia.

PS
Właśnie sobie przypomniałem że bnp gdzieś dokładnie już opisywał jak by zacierał zboże słodem, poszperaj w jego postach.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-07, 21:33

Ja w środę zacierałem żyto własnym słodem w proporcjach:
7,5kg żyta
1,5kg słodu własnej produkcji tylko mokrego
43l wody
drożdże piekarskie :/
I otrzymałem 15*blg przy 3 godzinach zacierania 61-65*C. Więc chyba dosyć dobrze przy tej ilości wody? Tym razem dam mniej wody i będę dłużej gotował więc może 20blg będzie. Pozdrawiam Bartek

przemo_07_10
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2009-09-03, 20:29

Post autor: przemo_07_10 » 2013-05-07, 22:22


jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-05-07, 22:54

Próbę jodową robiłeś? To, że cukromierz pokazuje 20blg, nie oznacza, że jest tam tyle cukru. W oleju tez pokaże:P

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-05-07, 23:00

Przy żytku to się mogło udać, przy kukurydzy mogą być problemy. Ja skutecznie zacierałem 8 kg żyta 2 kilogramami słodu pilzneńskiego. Ale najpierw niesłodowane żyto gotowałem, znaczy się kleikowałem. Próba jodowa wyszła negatywna. Blg zacieru, ze względu na konsystencję nie sprawdzałem. Ale słodkie było, nie mniej jednak więcej jak 2,5 litra 94% nie uzyskałem z tego zasypu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-05-09, 20:30

Witam. Ja będę chciał produkt 50-55%. Destylacja dwukrotna oczywiście. Jaka będzie wydajność z tych 50kg kukurydzy, 3kg żyta, 7kg słodu. Czy wyjdzie 35l destylatu? Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-05-09, 22:00

Jak zrobisz to nam powiesz jaka wydajność była... nikt wróżką nie jest i każdy ma inny sprzęt i możliwości..

Ile by nie wyszło ważne czy efekt będzie zadowalający!!
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości