Strona 1 z 7

Zacieranie kukurydzy

: 2006-05-11, 20:22
autor: bimbrozownik
Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia odnosnie zacierania z kukurydzy?? przyznam sie doswiadczenia w tym temacie mam dosc niewielki tzn pare razy zacieralem z drozdzy piekarskich +cukru ale efekt nie byl zbytnio zadawalajacy. Moc destylatu byla zadawalajaca90% ale jego zapach pozostawial wiele do zyczeni :(

: 2006-05-11, 21:13
autor: wampir
Wtrące trzy grosze nie całkiem w temacie :wink:
Pierwszy raz w życiu zrobilem z drożdży piekarskich i cukru, po destylacji nową aparaturą i potraktowaniu miałem węglowym a na koniec dodaniu łupek dębowych efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania.

Sorry że wtrącam, ale też miałem uprzedzenia co do drożdży piekarskich :wink:

Re: Zacieranie z Kukurydzy

: 2006-05-11, 21:19
autor: Citizen Kane
Ja w kwestii formalnej...

...nie można zacierać cukru oraz do zacierania nie są wogóle potrzebne drożdże. Zacieranie to jest to proces scukrzania skrobi za pomocą enzymów enzymów a- i b- amylazy. Trochę na temat nazywania nastawów cukrowych zacierem było napisane tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15

: 2006-05-11, 22:03
autor: bimbrozownik
dobra wszystko ladnie pieknie ;) widze ze moja wiedza jest dosc uboga... wiec postawie moje pytanie jaśniej: jak zrobić zacier z kukurydzy na 100l

: 2006-05-12, 18:24
autor: Citizen Kane
Proporcje na zacier to 1 kg kukurydzy do 3,5 litra wody. Chcesz zrobić 100 litrów zacieru więc...

Zakładam, że każdy kilogram kukurydzy zwiększy objętość roztworu w przybliżeniu o 0,6 litra. Z podanej wyżej proporcji wychodzi, że z 1 kilograma kukurydzy otrzymasz 4,1 litra zacieru. Czyli aby otrzymać 100 litrów zacieru należy użyć ~24,4 kg kukurydzy i 85,4 litra wody. Ziarno musi być oczywiście ześrutowane, temperatury i czasy poszczególnych etapów zacierania są ściśle zależne od rodzaju enzymów, które będzie posiadał.

: 2006-05-13, 13:00
autor: bimbrozownik
DO dyspozycji mam nastepujace enzymy AMIGASE (DEXTROZYME1.5)
TERMAMYL (LIQOZYME SUPRA) wiec przy jakich temperaturach mam dodac te enzymy i w jakiej ilosci???

: 2006-05-13, 20:59
autor: Citizen Kane
Zapytaj producenta lub dystrybutora tych enzymów. Osobiście nie miałem przyjemności ich używać.

: 2006-05-15, 13:08
autor: Citizen Kane
Karty katalogowe enzymów (j. angielski) masz tu
http://republika.pl/moonshine_still/download.html

: 2006-05-15, 22:21
autor: bimbrozownik
dzieki za info odnosnie przepisu i enzymów ..... ale nikt nie chce sie podzielic wlasnymi doswiadczenimi... nie wierze zeby nikt z was nie przerabial tego tematu na wlasnej skórze :wink: ... chodzi mi głownie o wydajnos oraz jakosc produktu

: 2006-05-15, 22:27
autor: Aabratek
bimbrozownik pisze:...nikt nie chce sie podzielic wlasnymi doswiadczenimi...
- po prostu nikt nie ma ochoty od początku opisywać po raz kolejny tego tematu , wysil sie trochę i poszukaj :twisted:

: 2006-05-17, 10:40
autor: Pawela
Słuchajcie a gdzie kupić taką kukurydze i ile to w przybliżeniu kosztuje.

: 2006-05-17, 11:57
autor: Misza
Tam gdzie kupuje się pasze dla zwierząt albo na targu. U mniej mielona kukurydza jest po 75 gr/kg.

: 2007-04-23, 21:01
autor: szkwiatkowski
Mam pytanie dla chętnych do odpowiedzi*

50l. Czy to mi się uda ???

43l wody zagotowuje > dodaje zesrutowana kukurydze 12,5kg > miszam miszadlem elektr > przy temp 90 dodaje termamyl (liqozyme supra) (nie wiem jeszcze ile???) > mieszam, dodaje 50g kw. cyt (+-) > przy temp 61-62 dodje dextrozyme 1,5 Dx (... ile???) > jak to ostygnie do 30 to dodam jeszcz 100g drożdzy red ethanol > i teraz zostaje mi jeszcze na blacie scherzym i fosforan dwuamonu i też coś bym z nimi chciał zrobić.


*tylko nie odpisujcie, że to już było i muszę szukać. Chciałbym to zrobić już dziś albo jutro. szukać i tak będę bo mi się spieszy; raczej.

: 2007-04-23, 22:41
autor: Pafcio
@szkwiatkowski

Też je dodaj. Fosforan to pożywka, a scherzym to enzym do scukrzania skrobii. Proporcje znajdziesz na 1 stronie tego tematu.

: 2007-04-23, 23:01
autor: Aabratek
Pafcio pisze:...a scherzym to enzym do scukrzania skrobi...
Pafciu, Shearzyme służy do obniżania lepkości zacieru i jest enzymem uzupełniającym a nie głównym