Zacieranie kukurydzy
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2006-05-01, 17:53
Zacieranie kukurydzy
Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia odnosnie zacierania z kukurydzy?? przyznam sie doswiadczenia w tym temacie mam dosc niewielki tzn pare razy zacieralem z drozdzy piekarskich +cukru ale efekt nie byl zbytnio zadawalajacy. Moc destylatu byla zadawalajaca90% ale jego zapach pozostawial wiele do zyczeni
Ostatnio zmieniony 2013-05-07, 20:12 przez bimbrozownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Wtrące trzy grosze nie całkiem w temacie
Pierwszy raz w życiu zrobilem z drożdży piekarskich i cukru, po destylacji nową aparaturą i potraktowaniu miałem węglowym a na koniec dodaniu łupek dębowych efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania.
Sorry że wtrącam, ale też miałem uprzedzenia co do drożdży piekarskich
Pierwszy raz w życiu zrobilem z drożdży piekarskich i cukru, po destylacji nową aparaturą i potraktowaniu miałem węglowym a na koniec dodaniu łupek dębowych efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania.
Sorry że wtrącam, ale też miałem uprzedzenia co do drożdży piekarskich
,,Niech moc (%) będzie z wami"
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie z Kukurydzy
Ja w kwestii formalnej...
...nie można zacierać cukru oraz do zacierania nie są wogóle potrzebne drożdże. Zacieranie to jest to proces scukrzania skrobi za pomocą enzymów enzymów a- i b- amylazy. Trochę na temat nazywania nastawów cukrowych zacierem było napisane tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
...nie można zacierać cukru oraz do zacierania nie są wogóle potrzebne drożdże. Zacieranie to jest to proces scukrzania skrobi za pomocą enzymów enzymów a- i b- amylazy. Trochę na temat nazywania nastawów cukrowych zacierem było napisane tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2006-05-01, 17:53
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Proporcje na zacier to 1 kg kukurydzy do 3,5 litra wody. Chcesz zrobić 100 litrów zacieru więc...
Zakładam, że każdy kilogram kukurydzy zwiększy objętość roztworu w przybliżeniu o 0,6 litra. Z podanej wyżej proporcji wychodzi, że z 1 kilograma kukurydzy otrzymasz 4,1 litra zacieru. Czyli aby otrzymać 100 litrów zacieru należy użyć ~24,4 kg kukurydzy i 85,4 litra wody. Ziarno musi być oczywiście ześrutowane, temperatury i czasy poszczególnych etapów zacierania są ściśle zależne od rodzaju enzymów, które będzie posiadał.
Zakładam, że każdy kilogram kukurydzy zwiększy objętość roztworu w przybliżeniu o 0,6 litra. Z podanej wyżej proporcji wychodzi, że z 1 kilograma kukurydzy otrzymasz 4,1 litra zacieru. Czyli aby otrzymać 100 litrów zacieru należy użyć ~24,4 kg kukurydzy i 85,4 litra wody. Ziarno musi być oczywiście ześrutowane, temperatury i czasy poszczególnych etapów zacierania są ściśle zależne od rodzaju enzymów, które będzie posiadał.
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2006-05-01, 17:53
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Karty katalogowe enzymów (j. angielski) masz tu
http://republika.pl/moonshine_still/download.html
http://republika.pl/moonshine_still/download.html
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2006-05-01, 17:53
- szkwiatkowski
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
- Lokalizacja: PL
Mam pytanie dla chętnych do odpowiedzi*
50l. Czy to mi się uda ???
43l wody zagotowuje > dodaje zesrutowana kukurydze 12,5kg > miszam miszadlem elektr > przy temp 90 dodaje termamyl (liqozyme supra) (nie wiem jeszcze ile???) > mieszam, dodaje 50g kw. cyt (+-) > przy temp 61-62 dodje dextrozyme 1,5 Dx (... ile???) > jak to ostygnie do 30 to dodam jeszcz 100g drożdzy red ethanol > i teraz zostaje mi jeszcze na blacie scherzym i fosforan dwuamonu i też coś bym z nimi chciał zrobić.
*tylko nie odpisujcie, że to już było i muszę szukać. Chciałbym to zrobić już dziś albo jutro. szukać i tak będę bo mi się spieszy; raczej.
50l. Czy to mi się uda ???
43l wody zagotowuje > dodaje zesrutowana kukurydze 12,5kg > miszam miszadlem elektr > przy temp 90 dodaje termamyl (liqozyme supra) (nie wiem jeszcze ile???) > mieszam, dodaje 50g kw. cyt (+-) > przy temp 61-62 dodje dextrozyme 1,5 Dx (... ile???) > jak to ostygnie do 30 to dodam jeszcz 100g drożdzy red ethanol > i teraz zostaje mi jeszcze na blacie scherzym i fosforan dwuamonu i też coś bym z nimi chciał zrobić.
*tylko nie odpisujcie, że to już było i muszę szukać. Chciałbym to zrobić już dziś albo jutro. szukać i tak będę bo mi się spieszy; raczej.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości