Zacieranie kukurydzy
Są już enzymy od 98%, jest kukurydza od szwagra. Można by startować, ale koledzy mnie tu na priva straszą , że tak ciężko bez pomiaru Ph . Dla tego zapytuje czy coś takiego pomoże mi w pracy ...
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
witam
jak chcesz tanio i dokladnie to idz do sklepu zoo i popros o test kropelowy na PH zoolek a jesli bardziej dokladny to firmy jbl ajesli chcesz naprawde dokladny pomiar ph to kup mirnik http://www.tomaszek.opus.chelm.pl/ a zapewneedziesz nim mogl miezyc ph temperature skraplania i cieczy chodzacej najnowszy model to lajon 120 przemysl tę inwestycje ja bym takze byl nim zainteresowany ale do zastsowan akwarystycznych. ale tanio i dokladnie polecam jak wyzej testy kropelkowe dokladosc do 0,2
pozdrawiam
jak chcesz tanio i dokladnie to idz do sklepu zoo i popros o test kropelowy na PH zoolek a jesli bardziej dokladny to firmy jbl ajesli chcesz naprawde dokladny pomiar ph to kup mirnik http://www.tomaszek.opus.chelm.pl/ a zapewneedziesz nim mogl miezyc ph temperature skraplania i cieczy chodzacej najnowszy model to lajon 120 przemysl tę inwestycje ja bym takze byl nim zainteresowany ale do zastsowan akwarystycznych. ale tanio i dokladnie polecam jak wyzej testy kropelkowe dokladosc do 0,2
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-08-11, 09:37 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
Witam. Chciałbym zrobić coś na styl whisky amerykańskiej. A mianowicie chciałbym zatrzeć kukurydzę z żytem i słodem jęczmiennym własnej produkcji. Posiadam 50kg śruty kukurydzianej, 3kg śruty żytniej (ale dokupię jeszcze 3kg) oraz 6kg własnego słodu jęczmiennego (ale nie taki mokry tylko wysuszony). I na to wszystko 50g drożdży fermiol. Zacierałbym w 50l garnku, oczywiście w płaszczu wodnym. Zacierałbym na 5 razy, czyli 10kg śruty kukurydzianej, 1,2 kg śruty żytniej i 1,2 kg słodu i 40l wody. Zacieranie w temp. 65*. Czy proporcje są dobre? Czy należy coś zmienić? Pozdrawiam Bartek
Trochę za mało słodu. Nie znasz siły enzymatycznej tego słodu. Ja bym dokupił słodu pilzneńskiego i tak zestawił zacier by w każdym z 10 kilogramów zbóż znalazło się co najmniej 3 kg pilzneńskiego. I zacierałbym bardziej wytrawnie, to jest w temperaturze 62 stopni.
No i z pewnością nie zapomniałbym o wcześniejszym skleikowaniu zboża niesłodowanego.
Życzę powodzenia.
PS
Właśnie sobie przypomniałem że bnp gdzieś dokładnie już opisywał jak by zacierał zboże słodem, poszperaj w jego postach.
No i z pewnością nie zapomniałbym o wcześniejszym skleikowaniu zboża niesłodowanego.
Życzę powodzenia.
PS
Właśnie sobie przypomniałem że bnp gdzieś dokładnie już opisywał jak by zacierał zboże słodem, poszperaj w jego postach.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
Ja w środę zacierałem żyto własnym słodem w proporcjach:
7,5kg żyta
1,5kg słodu własnej produkcji tylko mokrego
43l wody
drożdże piekarskie :/
I otrzymałem 15*blg przy 3 godzinach zacierania 61-65*C. Więc chyba dosyć dobrze przy tej ilości wody? Tym razem dam mniej wody i będę dłużej gotował więc może 20blg będzie. Pozdrawiam Bartek
7,5kg żyta
1,5kg słodu własnej produkcji tylko mokrego
43l wody
drożdże piekarskie :/
I otrzymałem 15*blg przy 3 godzinach zacierania 61-65*C. Więc chyba dosyć dobrze przy tej ilości wody? Tym razem dam mniej wody i będę dłużej gotował więc może 20blg będzie. Pozdrawiam Bartek
Przy żytku to się mogło udać, przy kukurydzy mogą być problemy. Ja skutecznie zacierałem 8 kg żyta 2 kilogramami słodu pilzneńskiego. Ale najpierw niesłodowane żyto gotowałem, znaczy się kleikowałem. Próba jodowa wyszła negatywna. Blg zacieru, ze względu na konsystencję nie sprawdzałem. Ale słodkie było, nie mniej jednak więcej jak 2,5 litra 94% nie uzyskałem z tego zasypu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości