Strona 1 z 2

Zacier z surowych ziemniaków

: 2009-01-31, 18:45
autor: masterofbimber
Witam.
Szanowni Koledzy.
Od dłuższego juz czasu czytam ,dowiaduję się z przekazów ustnych o zacierze z surowych ziemniaków. Wiem jak ma wyglądac technologia[oczywiscie w teorii] chciałbym jednak poznac prawdę o tym ,dla mnie mitycznym zacierze. Dlatego proszę Kolegów o jakies informacje na interesujący mnie temat. Z góry serdecznie dziekuję.

: 2009-01-31, 19:03
autor: 98%
witam - wg. mnie choć nie znam technologi zacierania surowych ziemniaków :idea:
to ziemniaki należy "ugotować " aby zawarta skrobia była skleikowana co się rozumie że uwalnia się skrobia i potraktowanie tej "formy skleikowanej " enzymami powoduje przetworzenie tej skrobi ( im bardzie odmiana bogatsza w skrobię tym większa ilość cukrów w późniejszym etapie ) na cukry proste tzn : glukoze , maltozę i inne , dextryny - które są też cukrem ale b. ciężko fermentowalnym przez co pozostają dextryny nie do końca fermentowana - tak się samo dzieje w przypadku zboża . mąki .
co w konsekwencji przekłada się na ilość powiedzmy "blg" na starcie fermentacji .

pozdrawiam
98%

p.s. z chęcią poznam przepis na zacier z surowych ziemniaków - nie podważam że takiego nie było /jest bo kto 30-40 lat temu myślał o stosowaniu preparatów pektolitycznych ??? .

: 2009-02-01, 10:34
autor: wek
ostatnio otrzymałem prawie dwudziestoletni ziemniaczany syrop skrobiowy, może ktoś doradzi jak i czym gopotraktować, ma konsystencję gętego miodu, pdobnie smakuje

: 2009-02-01, 14:08
autor: larzwo
wek pisze:ostatnio otrzymałem prawie dwudziestoletni ziemniaczany syrop skrobiowy, może ktoś doradzi jak i czym gopotraktować, ma konsystencję gętego miodu, pdobnie smakuje
Kiedyś miałem tego mały słoiczek. Smakował podobnie jak opisujesz.
Możesz to potraktować jak cukier - skrobia już jest w nim rozłożona na c. proste. Mój miał z tego co pamiętam ~80% cukru.
Najwygodniej dodawać go do wody i sprawdzać cukromierzem Blg i dodać w ilości potrzebnej do osiągnięcia planowanych % ( lub drożdży)

Ewentualnie jeśli masz jego specyfikację i ma jeszcze dużo cukrów złożonych to potraktować enzymami.

: 2009-02-01, 19:12
autor: masterofbimber
Koledzy!
Ja nie miałem na myśli zacierania surowych ziemniaków. Po lekturze ENCYKLOPEDII PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO dowiedziałem się ze sok ziemniaka zawiera dosc duze ilości enzymów amylolitycznych które maja prowadzic do autolizy skrobii.

: 2009-02-20, 00:59
autor: PaczekDNA
w ziemniakach jest enzym który rozkłada nadtlenek wodoru (woda utleniona, perhydrol) na wodę i tlen. Podwórkowy sposób na otrzymywanie tlenu:) sok z ziemniaka do butelki zalewamy wodą utlenioną i już:)

żeby zhydrolizować skrobie w ziemniakach potrzebuje temp. 70' C i enzym diastazę. Oczywiście wcześniej trzeba ziemniaczki umyć i rozdrobnić. Tyle teoria. A o praktykę trzeba wybrać się do rodziny w góry:)

: 2009-03-22, 09:21
autor: cieptas
masterofbimber

zacier to sie z surowych ziemniakow nie robi

mozesz ewentualnie wino z soku z ziemniakow zrobic z cebula chyba bylo

: 2009-03-22, 17:10
autor: luki1oo
Ja dodaje ziemniaków do zacieru (ugotowanych) .Chodzi ,że aż z butli chce wyskoczyć.

: 2009-03-22, 21:23
autor: wajzer
Moje nastawy na ziemniakach gotowanych i bayanusach wychodzą na spacer po napełnieniu beczki ponad połowę :mrgreen:

: 2009-06-17, 11:09
autor: bimbelek
Witam. Czy porównywał ktoś ile wyjdzie gotowego produktu z 10kg cukru a ile z 10kg syropu skrobiowego? Jak to się ma cenowo? Bo o jakość nie pytam! Czy zakup skrobi zamiast cukru jest opłacalny?
Pozdrawiam

: 2009-06-17, 12:29
autor: a_priv
1kg cukru jest równoważny 1 kg skrobi. Jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny, to skrobię trzeba zacierać, a cukru nie (skuteczność zacierania skrobi musi wynieść 100%).
Cenowo skrobia będzie droższa. Aby walczyć z ceną (nie wiem po co, przy cenie cukru poniżej 3zł/kg) trzeba myśleć raczej o zacieraniu ziemniaków. Należy jednak pamiętać, że skrobiowość ziemniaków jest dużo niższa niż zbóż.

pzdr

: 2009-06-17, 13:07
autor: bimbelek
Chodziło mi o zakup gotowego syropu. Na zacieranie ziemniaków nie mam zbytnio warunków. Żyłem nadzieją że z gotowego syropu o tej samej wadze co cukru otrzymam choć trochę więcej urobku :roll:

: 2009-06-17, 13:18
autor: a_priv
Syrop skrobiowy (wcześniej myślałem, że chodzi Ci o samą skrobię) jest już rozłożony na cukry proste. Ale raczej na pewno będzie to droższe od cukru. Zależy też ile w nim będzie tej skrobi. Jeśli 80% (jak ktoś już pisał) to 10 kg syropu będzie odpowiadało ok. 8 kg cukru.

pzdr

: 2009-06-17, 13:54
autor: bimbelek
Dzwoniłem do hurtowni zaopatrzenia cukierniczego do Nowego Sącza i tam mają wiaderka 14kg po 3,70zł netto za kilogram. Fakt troszkę drogawo :( Cały czas przez okres zimowy robię tylko cukrówki. Owoce drogie, zboża nie posiadam musiał bym kupić, a na ziemniaki przydał by się ogromny gar lub parnik którego też nie posiadam. Mieszkam na wsi gospodarstwa nie mam zwierzyny też(nie wliczając żony i dwójki dzieci :mrgreen: ). Posiadam 24ary działki. Więc parnik przed domem dał by dużo do myślenia sąsiadom :? . Więc myślałem że spróbuję z syropem ale koszt znacznie za duży. Czyli pozostaje czekać na pierwsze owoce.
Pozdrawiam.

: 2009-06-17, 14:23
autor: Sagan
A topinambur tzw. słonecznik bulwiasty? To tez ziemniak tylko słodki.