Zacier ze słodu jęczmiennego
: 2009-06-28, 17:51
Wreszcie znalazłem czas i odpwiednio tani słód, aby zrobić zacier pod destylację.
Użyłem słodu pilzneńskiego zakupionego z kontaktu podanego przez bnp: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2095 , po 2.90 zł za kg.
Słód czysty, ładny, z atestem jakościowym na piśmie.
Zatarłem 10 kg tego słodu w 3 partiach.
Słód ześrutowałem bardzo drobno.
Zacierałem po 3.33 kg w 9l wody, jak piwo. Odbierałem 6l przy filteracji i do fermentatora, wysłodziny wykorzystywałem po dolaniu wody do następnego zacierania, ostatnie wysłodziny dodałem do fermentatora bez zatężania czyli gotowania.
Uzyskałem 24l zacieru o blg 22.
Po wystygnięciu zacieru, dałem 20g Red Etanol uwodnionych z syropem GF.
Fermentacji burzliwa po 3 godiznach, mega burzliwa.
Zapach zacieru jak zapach piwa, piękny słodowy.
Za tydzień zlanie z nad osdu, klarowanie na łzę i zatężenie.
Następne zacieranie będzie na detylat 3 zbóż, słód pilzneński+mąka pszenna+mąka żytnia
Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ?
Użyłem słodu pilzneńskiego zakupionego z kontaktu podanego przez bnp: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2095 , po 2.90 zł za kg.
Słód czysty, ładny, z atestem jakościowym na piśmie.
Zatarłem 10 kg tego słodu w 3 partiach.
Słód ześrutowałem bardzo drobno.
Zacierałem po 3.33 kg w 9l wody, jak piwo. Odbierałem 6l przy filteracji i do fermentatora, wysłodziny wykorzystywałem po dolaniu wody do następnego zacierania, ostatnie wysłodziny dodałem do fermentatora bez zatężania czyli gotowania.
Uzyskałem 24l zacieru o blg 22.
Po wystygnięciu zacieru, dałem 20g Red Etanol uwodnionych z syropem GF.
Fermentacji burzliwa po 3 godiznach, mega burzliwa.
Zapach zacieru jak zapach piwa, piękny słodowy.
Za tydzień zlanie z nad osdu, klarowanie na łzę i zatężenie.
Następne zacieranie będzie na detylat 3 zbóż, słód pilzneński+mąka pszenna+mąka żytnia
Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ?