Strona 1 z 4

Zacier ze słodu jęczmiennego

: 2009-06-28, 17:51
autor: kitaferia
Wreszcie znalazłem czas i odpwiednio tani słód, aby zrobić zacier pod destylację.

Użyłem słodu pilzneńskiego zakupionego z kontaktu podanego przez bnp: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2095 , po 2.90 zł za kg.
Słód czysty, ładny, z atestem jakościowym na piśmie.

Zatarłem 10 kg tego słodu w 3 partiach.
Słód ześrutowałem bardzo drobno.
Zacierałem po 3.33 kg w 9l wody, jak piwo. Odbierałem 6l przy filteracji i do fermentatora, wysłodziny wykorzystywałem po dolaniu wody do następnego zacierania, ostatnie wysłodziny dodałem do fermentatora bez zatężania czyli gotowania.
Uzyskałem 24l zacieru o blg 22.
Po wystygnięciu zacieru, dałem 20g Red Etanol uwodnionych z syropem GF.
Fermentacji burzliwa po 3 godiznach, mega burzliwa.
Zapach zacieru jak zapach piwa, piękny słodowy.

Za tydzień zlanie z nad osdu, klarowanie na łzę i zatężenie.

Następne zacieranie będzie na detylat 3 zbóż, słód pilzneński+mąka pszenna+mąka żytnia :D
Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ?

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

: 2009-06-28, 17:58
autor: a_priv
kitaferia pisze: [...] Tylko rozmyślam czy mąkę upłyniać (bo mam enzym dzięki uprzejmości Zbynka) czy tylko kleikować ? [...]
Moim zdaniem upłynnić, będzie Ci zdecydowanie łatwiej zacierać.

pzdr

: 2009-07-05, 19:11
autor: kitaferia
No i zacier zlałem z nad osadu, wyklrowałem na łzę i z destylacji nic :(

Przestroga na tych co chcą destylować taki zacier: BEZ ODPIENIACZA SIĘ NIE DA :!: PIENI SIĘ OKRUTNIE I PIANA ZARZUCA KOLUMNE i WYLATUJE CHŁODNICĄ.
Nie myślałem, że będzie sie aż tak pienić.
Choć nalejecie 15l do kega 30l i tak nic z tego, choć myślałem że da radę.

Rektyfikacji nie przeprowadziłem, nie zawsze wszystko idzie jak po maśle.
Ale za tydzień odpieniacz (pewnie espumisan, bo nie mam odpieniacza) i drugie podejście.

: 2009-07-05, 19:33
autor: acersew
ten odpieniacz lub espumisan dodaje się podczas fermentacji czy przed destylacją, ile takich tabletek espumisanu trzeba dać na 10l?

: 2009-07-05, 19:42
autor: kitaferia
acersew pisze:ten odpieniacz lub espumisan dodaje się podczas fermentacji czy przed destylacją, ile takich tabletek espumisanu trzeba dać na 10l?
Daje się przed destylacją, ale można też przy fermentacji. Mi przy fermentacji pienienie nie przeszkadza, a przy rektyfikacji okazało się, że berdzo :D

Ile dam espumisanu? Na 10l myślę, że dam 5 tabletek - 1 kaps. zawiera 40 mg simetikonu -sustancji czynnej. Mój zacier się mega pieni :D
Chyba, że załatwię odpieniacz, choć z drugiej strony korci mnie zrobić eksperyment z espumisanem, a odpieniacz mieć jakby co na ratunek :D

: 2009-07-06, 09:27
autor: a_priv
kitaferia pisze: [...] PIENI SIĘ OKRUTNIE I PIANA ZARZUCA KOLUMNE i WYLATUJE CHŁODNICĄ[...]
A odgazowałeś nastaw? Zrobiło Ci się coś na kształt piwa naturalnie nagazowanego. Spróbuj je dobrze odgazować np. kilkakrotnym mieszaniem.


pzdr

: 2009-07-06, 11:08
autor: kitaferia
Czy ja odgazowałem, no pewnie. Przed klarowaniem.

: 2009-07-06, 12:19
autor: a_priv
Czyli pewnie za dużo zmiękczaczy w cieczy.
A jakby dodać jakiejś soli? Może kuchennej?

pzdr

: 2009-07-06, 16:18
autor: kitaferia
Mam nadzieje, a nawet jestem pewien, że espumisan załatwi, sprawę :D
Przetestuję go.

: 2009-07-06, 18:32
autor: onek_uk
:nie_wiem Dziwne u mnie wrecz odwrotnie ,strasznie sie pieni przy fermentacji,a po to juz spoko idzie ksiazkowo

: 2009-07-12, 18:12
autor: kitaferia
Espumisan działa bardzo dobrze, zero piany, dałem 10 tabletek, ale to chyba za dużo, mniej też by dało radę.
Z powodu kłopotów technicznych nie otrzymałem tego co chciałem :(

: 2009-07-13, 10:46
autor: Paluch
To intensywne pienienie zacieru słodowego tłumaczy chyba kształt alembików w destylerniach szkockich.
Tuż nad kotłem potężny baniak, głowica po to aby piana się "zsiadła" i nie przeszła do skraplacza.

Pozdrawiam

: 2009-10-20, 15:42
autor: cemik1
Też wziąłem się za słód. Jednak filtrowanie (wysładzanie) to porażka. Mam filtrator na bazie wężyka z oplotu i uzyskanie na nim 20 litrów to niemal doba. Na szczęście Blg sięga 30 i jest czas na działanie enzymów a przy tej pogodzie ryzyko infekcji jest niewielkie. Słód jest bardzo drobno zmielony (jak pisał kitaferia) i może to jest przyczyną zalepiania się wężyka? Czy może pomóc zasypanie go otrębami przed wlaniem zacieru? Stworzyłaby się wtedy dodatkowa warstwa filtrująca.

: 2009-10-20, 15:55
autor: bielok
Cześć.

Cemik1 cos skopałeś , wysładzanie 30 l nie powinno ci zająć wiecej niż 4 h prze śrutowanym na makę słodzie.
W jakiej temperaturze wysłądzasz? i jakie proporcie słod/woda?

: 2009-10-20, 16:36
autor: kitaferia
cemik1 pisze: Czy może pomóc zasypanie go otrębami przed wlaniem zacieru? Stworzyłaby się wtedy dodatkowa warstwa filtrująca.
Coś nie tak jest, umnie 10 l fitlruje max 1 godzinę, jaka dł. wężyka, czekasz az młóto się uloży?
Warstwa otręb pomaga.