Zacier z : Pszenicy, Żyta, Kukurydzy

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2011-03-27, 10:01

Pokrywę na pewno przerobię ale jeszcze dużo wody upłynie zanim dojdę do takiej wprawy czasowo w zacieraniu jak kol Zbyszek :1st

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-03-27, 11:32

Waldi żadnej wprawy nie potrzeba. Szybki sposób to otwarty kocioł z płaszczem wodnym, oraz moc grzania ponad 20KW W moim przypadku gaz ziemny. Pozwala to na trzy zagotowania w ciągu godziny bez ciągłego mieszania i sprawdzania temperatury. Wystarczy obserwacja kiedy zacier z koloru szaro białego zmieni się na jasny brąz co trwa ok 20 min. Na koniec wrzacą wodą z płaszcza myję kocioł i całość wlewam do zacieru razem z resztą wody z płaszcza. :D
Destylacja pełna moc grzania do osiągnięcia temperatury 80°C. Nastepnie stabilizacja na 1/4mocy i destylacja :wink:

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2011-03-27, 12:10

Tak i to ja sobie myślałem,ze kol to wodę z kotła na pewno nie wylewa tylko myje nią kociołek bo i szkoda wylewać.Co do zacierania to ja to robię intuicyjnie bo nie widzę kiedy ten kolor się zmienia,gotuję i kręcę mieszadłem tak z 15 min na oko.Na początku miałem przygodę bo grzałem za mocno i wulkan się zrobił gejzer buchał w górę i nie mogłem tego powstrzymać jedynie grzanie wyłączyłem i czekałem aż gorąca mączna maź przestanie kipieć.Można się domyśleć ile to sprzątania było, a broń boże zatykać poparzenie gotowe.Tak,że przestrzegam kolegów zaczynających pracę z płaszczem i zacieraniem(kto ma wąski wlew i nie tylko)aby kontrolować temperaturę gdy się zbliża do 100stopni,zmniejszyć grzanie.

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2011-03-27, 16:32

A gdyby tak wstawić keg do parnika?
Czy tam metoda miała by jakiś sens, czy nie bardzo?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-03-27, 17:35

Witam Kolego @M będzie to miało na pewno lepsze efekty niż bez takiego 'prowizorycznego ' płaszcza - masz wtedy duży duży płaszcz trochę czasu zajmie (choć w zasadzie to nie wiem o jakim mówisz/ piszesz parniku - ja sobie wyobrażam taki jeden "model' mojego dziadka do gotowania ziemniaków dla trzody a on chyba miał pojemność około 100- 150 l.

Podstawić coś pod dno kega i możesz śmiało zainteresować się zacieraniem bez obawy o gęstość zacieru.
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2011-03-27, 21:07

No właśnie o coś takiego mi chodzi.
Wtedy mamy elegancką kadź zacierną, można całą beczkę na raz zatrzeć, i później płaszczyk.
Tylko ciekawe ile czasu by zajęło zagotowanie beczki 50l. Podobnie do tego co w zwykłym płaszczu czy dużo wolniej.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-03-27, 21:57

Witam @M wszystko zależy od ilości medium wymiennego - woda / olej - kwestia ile masz litrów w tym płaszczu.
pozdrawiam
98% .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

pawelss
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-11-18, 17:43

Post autor: pawelss » 2016-03-21, 10:43

Koledzy, a jaką pojemność ma worek filtracyjny?
Mam na myśli to czy zacier powiedzmy około 45 litrowy w jaki sposób można przefiltrować? domyślam że całość się nie zmieści w worku?


Już doczytałem i wszystko wiem :)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-03-21, 14:04

Ten co ja kupiłem ma jakieś 15-17cm średnicy i 70-80cm wysokości (piszę pamięci). Więcej niż 3/4 nie wlewałem. Więc odpowiadając na pytanie 12-18l. Ponieważ producenci lubią okrągłe liczby stawiałbym na 15l.

kwik44

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości