W ramach poszukiwania nowych smaków destylatu zrobiłem taki oto eksperyment. Zatarłem słód jęczmienny i mąkę pszenną. Skład zacieru był taki:
woda: 45 l
słód jęczmienny pilzneński: 10 kg
mąka pszenna krupczatka: 5 kg
kwasek cytrynowy: 15 g
drożdże: WLP 802
zacierałem około 120 minut w temperaturze 62°C (do negatywnej próby jodowej),
a następnie 20 minut w temp. 70°C (do uzyskania pomarańczowej barwy w próbie jodowej).
Po ochłodzeniu zacieru do 30°C natleniłem go przez 15 min. czystym O2, następnie zadałem około 250 cm3 gęstwy drożdżowej WLP 802 (którymi to uprzednio fermentowałem piwo).
Efektem zacierania jest brzeczka o gęstości 21 Blg (pomiar areometrem i refraktometrem). Zakładając stopień odfermentowania brzeczki równy 80% (dane ze strony producenta), powiniennem otrzymać zacier o zawartości alkoholu lekko powyżej 10%.
O postępie fermentacji napiszę wkrótce.
[ Dodano: 2006-06-23, 09:52 ]
Po 20 godzinach od zadania zacieru gęstwą drożdżową pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji, leciutka pianka.
Po około 28 godzinach na powierzchni fermentora utworzyła się twarda czapa z młóta, podniesionego z dna przez pęcherzyki CO2.
Pomiar refraktometrem wykazał 20,5 Brix. Fermentacja dopiero się zaczęła, do tej pory jedynie namnażały się drożdże.
Temperatura otoczenia: 24,8°C
Temperatura zacieru: 29,2°C
[ Dodano: 2006-06-24, 22:17 ]
Wyniki pomiarów wykonanych po około 52 godzinach:
odczyt z refraktometru: 14,2 Brix (areometr dałby odczyt poniżej 11 Brix)
aktualna zawartość alkoholu: 5,4%
temperatura otoczenia: 25,1°C
temperatura zacieru: 31,2°C
Słów kilka o pomiarze gęstości. Ze względu na szybkość i wygodę pomiaru, do badania gęstości używam refraktometru - wystarczy 1 kropla zacieru. W roztworach wodno-cukrowo-alkoholowych wskazania refraktometru różnią się (są wyższe) od wskazań areometru. Wynika to ze sposobu pomiaru, jako, że alkohol ma również wpływ na kąt załamania światła w refraktometrze. Przeliczeń, dla wygody, dokonuję w programie Promash. Jest to aplikacja wspomagająca obsługę minibrowarów, ale doskonale nadaje się do obsługi minizacierni
[ Dodano: 2006-06-26, 11:34 ]
Pomiary po 4 dniach fermentacji:
odczyt z refraktometru: 12 Brix,
stopień odfermentowania: 67.5% (wg ProMash-a),
zawartość alkoholu: 7,7% (wg ProMash-a),
temperatura otoczenia: 28,1°C,
temperatura zacieru: 28,5°C.
[ Dodano: 2006-07-10, 20:17 ]
Po 18 dniach fermentacji, późno - z braku czasu, odfiltrowałem zacier. Uzyskałem ~33 litry brzeczki o gęstości 5 brix (pomiar areometrem). Oznacza to stopień odfermentowania 76,2% (wg ProMash). Płyn jest lekko mętny, niewiele bardziej lepki niż czysta woda. Odstawiam brzeczkę do sklarowania na jakieś 14 dni.
[ Dodano: 2006-07-31, 13:14 ]
Zacier ładnie się wyklarował, gęstość spadła jeszcze o 0,5 stopnia, do 4,5 brix. Finalnie było tego 32 litry, zawartość alkoholu około 9%. Wczoraj przepuściłem przez kolumnę.
Oto co uzyskałem:
300 cm3 przedgonu 95%
2200 cm3 frakcji właściwej 95%
500 cm3 pogonu lekko śmierdzącego 78%
250 cm3 pogonu bardzo śmierdzącego 73%
Przedgon i pogony zbieram do oczyszczania za pomocą NaOH i KMnO4.
Zacier ze słodu i mąki
- DarkOfTheMoon
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
Przedgon lekko pachniał octanem etylu, pierwszy pogon podśmierdywał klasycznym bimbrem, drugi pogon już bardzo śmierdział, raczej bym go nie wypił bez rektyfikacji
Co do frakcji głównej, o dziwo jest dość łagodna w smaku, można spożyć mały kieliszek bez rozcieńczania i nie powoduje to brzydkiego grymasu na twarzy Zapach głównie czystego spirytusu z nutką zbożową w tle. Nie wiem, jak z mętnieniem po rozcieńczaniu, nie testowałem. Wlałem spiryt do gąsiorka, wrzuciłem kilka "czipsów" dębowych i zostawiłem na rok do leżakowania. Może za pół roku zaglądnę, jak postępuje starzenie.
Co do frakcji głównej, o dziwo jest dość łagodna w smaku, można spożyć mały kieliszek bez rozcieńczania i nie powoduje to brzydkiego grymasu na twarzy Zapach głównie czystego spirytusu z nutką zbożową w tle. Nie wiem, jak z mętnieniem po rozcieńczaniu, nie testowałem. Wlałem spiryt do gąsiorka, wrzuciłem kilka "czipsów" dębowych i zostawiłem na rok do leżakowania. Może za pół roku zaglądnę, jak postępuje starzenie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości