Czas fermantacji zacierów zbożowych

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-12-04, 20:55

@pluton

Gratuluję.
Jesteś pierwszym, który odkrył prawdziwą naturę moich trunków żytnich. Cała reszta degustujących się myliła.
:brawo
Panie i panowie, mamy prawdziwego konesera na forum. Jest nim @pluton. Może pozwoli nam czegoś od siebie się nauczyć.
@pluton jeszcze raz gratuluję.

pzdr

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2009-12-30, 18:51

Witam
wracając do głównego wątku , czyli czasu fermentacji :
Mam nastaw ze śruty pszenicznej pracuje on dopiero drugi dzień ( drożdze bayanusy ) .Niestety będę mógł go destylować dopiero końcem stycznia ( nagły wyjazd na 3 tygodnie )
Nie zdążę go przedestylować przed wyjazdem , ale na pewno do dnia wyjazdu będzie w pełni odfermentowany .
Czy przed wyjazdem przefiltrować ten zacier i wystawić do chłodu ( z tym nie będzie problemu o tej porze roku )
Czy zostawić tak jak jest ( oczywiście też w chłodzie ) .
Zacieru jest prawie 300 l ....więc szkoda by było aby coś mu się przytrafiło złego w czasie mojej nieobecności .
Macie koledzy jakąś sugestię ???
dzięki za radę
Rudy

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-12-30, 22:19

Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami. Ja bym zadał gorzelniane, wstawił do ciepła 28-30 stopni, a jak przefermentują przeniósł wszystko do chłodnego pomieszczenia. Myślę że trzy tygodnie w chłodzie, przefermentowanej zbożówce nie zaszkodzi.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-12-31, 00:14

zbynekkk pisze:Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami.
Na g-995 u mnie trzy zaciery pszenicy fermentowały po ok 2-3 tyg. Dokładnie nie mierzyłem ale tak pi*drzwi wychodziło. Początek miały nawet niezły ale końcówka piekielnie sie przeciągała. Destylowałem w granicach 0-1 blg bo nie miałem siły dłużej czekać.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Czas fermantacji zacierów zbożowych

Post autor: pluton » 2010-01-03, 14:34

karolb pisze:...( głownie kukurydzy,z małymi dodatkami innych zbóż) na whisky i autor zaleca prowadzenie fermentacji maksymalnie do 90 godzin,gdyz potem ...
W ostatni piatek (?) byl program Galileo, gdzie pokazywali krotki reportaz na temat produkcji whisky. Amerykanska rodzina robi to od 7 pokolen podobno. I tam padly slowa, ze fermentacja trwa 5 dni bez zadnej ingerencji ze strony prowadzacych proces.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-01-04, 07:53

Tydzeń, to czas od zagotowania wody na zacier do umycia sprzętu po destylacji.

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2010-01-04, 20:29

Dobrze, że zostaje choć ten jeden dzień, bo kiedyś trzeba w końcu skosztować to co się zrobiło :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudy

Jaro
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2007-09-16, 12:49

Post autor: Jaro » 2010-03-27, 18:59

Koledzy, co mogło się stać z moim zacierem z mąki pszennej, zawsze pracował trzy, cztery dni, a obecny beznadziejnie wolno, pyka tak sobie dwa tygodnie. Wyjdzie coś z tego czy wylać to do kanału? Wina leży chyba w Redach, bo mają chyba z rok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaro, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-21, 14:15

Od niedawna zacząłem swoją przygodę ze śrutą zbożową na początek poszedł jęczmień + enzymy i drożdże Fermiol na drugi dzień pszenica i reszta bez zmian, jak to teraz bywa jest zimno i trzymałem zacier w piwnicy koło pieca ale za ciepło to tam nie był, pólkało sobie powolutku no i po tygodniu słabej fermentacji zlitowałem się i przeniosłem zacier do łazienki gdzie mam duuuużo cieplej, i teraz nie wiem ile mam czekać, czy do ustania fermentacji. Wcześniej koledzy pisali że za długo to nie dobrze bo smak paskudzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-21, 14:24

Sprawdź poziom cukru, jak go nie ma to nie ma na co czekać. U mnie na winnych Bayanusach po 4-5 dniach z 17 do 0 Blg, w ciepłym miejscu.
Wojtek

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-21, 14:34

Robiłem próbę jodyną i widać że jeszcze jest sporo. A które drożdże są lepsze Fermiol czy Bayanus? Rozumiem że G-995
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-21, 15:00

Nie mam porównania, jestem od lat fanem 995.
Wojtek

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-21, 19:16

jogi30 pisze:Robiłem próbę jodyną i widać że jeszcze jest sporo. A które drożdże są lepsze fermiol czy bayanus? rozumiem że g-995
A co Ty jodyną sprawdzałeś ?

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-21, 21:41

Czy jest skrobia i zabarwia na ''czarno''.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-21, 22:03

Teraz skrobia nie ma znaczenia, poziom cukru jest istotny > aerometr skalowany w Blg.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości