Czas fermantacji zacierów zbożowych
Witam
wracając do głównego wątku , czyli czasu fermentacji :
Mam nastaw ze śruty pszenicznej pracuje on dopiero drugi dzień ( drożdze bayanusy ) .Niestety będę mógł go destylować dopiero końcem stycznia ( nagły wyjazd na 3 tygodnie )
Nie zdążę go przedestylować przed wyjazdem , ale na pewno do dnia wyjazdu będzie w pełni odfermentowany .
Czy przed wyjazdem przefiltrować ten zacier i wystawić do chłodu ( z tym nie będzie problemu o tej porze roku )
Czy zostawić tak jak jest ( oczywiście też w chłodzie ) .
Zacieru jest prawie 300 l ....więc szkoda by było aby coś mu się przytrafiło złego w czasie mojej nieobecności .
Macie koledzy jakąś sugestię ???
dzięki za radę
wracając do głównego wątku , czyli czasu fermentacji :
Mam nastaw ze śruty pszenicznej pracuje on dopiero drugi dzień ( drożdze bayanusy ) .Niestety będę mógł go destylować dopiero końcem stycznia ( nagły wyjazd na 3 tygodnie )
Nie zdążę go przedestylować przed wyjazdem , ale na pewno do dnia wyjazdu będzie w pełni odfermentowany .
Czy przed wyjazdem przefiltrować ten zacier i wystawić do chłodu ( z tym nie będzie problemu o tej porze roku )
Czy zostawić tak jak jest ( oczywiście też w chłodzie ) .
Zacieru jest prawie 300 l ....więc szkoda by było aby coś mu się przytrafiło złego w czasie mojej nieobecności .
Macie koledzy jakąś sugestię ???
dzięki za radę
Rudy
Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami. Ja bym zadał gorzelniane, wstawił do ciepła 28-30 stopni, a jak przefermentują przeniósł wszystko do chłodnego pomieszczenia. Myślę że trzy tygodnie w chłodzie, przefermentowanej zbożówce nie zaszkodzi.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Na g-995 u mnie trzy zaciery pszenicy fermentowały po ok 2-3 tyg. Dokładnie nie mierzyłem ale tak pi*drzwi wychodziło. Początek miały nawet niezły ale końcówka piekielnie sie przeciągała. Destylowałem w granicach 0-1 blg bo nie miałem siły dłużej czekać.zbynekkk pisze:Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami.
Re: Czas fermantacji zacierów zbożowych
W ostatni piatek (?) byl program Galileo, gdzie pokazywali krotki reportaz na temat produkcji whisky. Amerykanska rodzina robi to od 7 pokolen podobno. I tam padly slowa, ze fermentacja trwa 5 dni bez zadnej ingerencji ze strony prowadzacych proces.karolb pisze:...( głownie kukurydzy,z małymi dodatkami innych zbóż) na whisky i autor zaleca prowadzenie fermentacji maksymalnie do 90 godzin,gdyz potem ...
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Koledzy, co mogło się stać z moim zacierem z mąki pszennej, zawsze pracował trzy, cztery dni, a obecny beznadziejnie wolno, pyka tak sobie dwa tygodnie. Wyjdzie coś z tego czy wylać to do kanału? Wina leży chyba w Redach, bo mają chyba z rok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Od niedawna zacząłem swoją przygodę ze śrutą zbożową na początek poszedł jęczmień + enzymy i drożdże Fermiol na drugi dzień pszenica i reszta bez zmian, jak to teraz bywa jest zimno i trzymałem zacier w piwnicy koło pieca ale za ciepło to tam nie był, pólkało sobie powolutku no i po tygodniu słabej fermentacji zlitowałem się i przeniosłem zacier do łazienki gdzie mam duuuużo cieplej, i teraz nie wiem ile mam czekać, czy do ustania fermentacji. Wcześniej koledzy pisali że za długo to nie dobrze bo smak paskudzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości