Czas fermantacji zacierów zbożowych
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Po pierwsze, jak robiłeś próbę jodową i pokazywała, że jest jeszcze skrobia, to znaczy że były błędy w zacieraniu. Powinna podczas niego zmienić się w cukier fermentowalny przez drożdże.
Po drugie wsiadaj na rower/samochód/autobus... i jedź kupić sobie areometr. Kilkanaście złotych a zaoszczędzi Ci rozterek. Jeżeli nie chcesz/nie możesz... czekaj na objawy ustania fermentacji - brak bomblowania, brak piany, brak wyczuwalnej słodyczy.
Po drugie wsiadaj na rower/samochód/autobus... i jedź kupić sobie areometr. Kilkanaście złotych a zaoszczędzi Ci rozterek. Jeżeli nie chcesz/nie możesz... czekaj na objawy ustania fermentacji - brak bomblowania, brak piany, brak wyczuwalnej słodyczy.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Na taką okoliczność przydaje się reftaktometr od majfrenda.jogi30 pisze:jak mam tylko to takie gęste
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości