Strona 2 z 3

: 2009-12-04, 20:55
autor: a_priv
@pluton

Gratuluję.
Jesteś pierwszym, który odkrył prawdziwą naturę moich trunków żytnich. Cała reszta degustujących się myliła.
:brawo
Panie i panowie, mamy prawdziwego konesera na forum. Jest nim @pluton. Może pozwoli nam czegoś od siebie się nauczyć.
@pluton jeszcze raz gratuluję.

pzdr

: 2009-12-30, 18:51
autor: Rudy
Witam
wracając do głównego wątku , czyli czasu fermentacji :
Mam nastaw ze śruty pszenicznej pracuje on dopiero drugi dzień ( drożdze bayanusy ) .Niestety będę mógł go destylować dopiero końcem stycznia ( nagły wyjazd na 3 tygodnie )
Nie zdążę go przedestylować przed wyjazdem , ale na pewno do dnia wyjazdu będzie w pełni odfermentowany .
Czy przed wyjazdem przefiltrować ten zacier i wystawić do chłodu ( z tym nie będzie problemu o tej porze roku )
Czy zostawić tak jak jest ( oczywiście też w chłodzie ) .
Zacieru jest prawie 300 l ....więc szkoda by było aby coś mu się przytrafiło złego w czasie mojej nieobecności .
Macie koledzy jakąś sugestię ???
dzięki za radę

: 2009-12-30, 22:19
autor: zbynek
Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami. Ja bym zadał gorzelniane, wstawił do ciepła 28-30 stopni, a jak przefermentują przeniósł wszystko do chłodnego pomieszczenia. Myślę że trzy tygodnie w chłodzie, przefermentowanej zbożówce nie zaszkodzi.

: 2009-12-31, 00:14
autor: sobolu
zbynekkk pisze:Zbożówki prowadzone na drożdżach gorzelnianych przy odpowiedniej temperaturze potrafią zakończyć fermentację w 3-4 dni. Nie wiem jak będzie z bajanusami.
Na g-995 u mnie trzy zaciery pszenicy fermentowały po ok 2-3 tyg. Dokładnie nie mierzyłem ale tak pi*drzwi wychodziło. Początek miały nawet niezły ale końcówka piekielnie sie przeciągała. Destylowałem w granicach 0-1 blg bo nie miałem siły dłużej czekać.

Re: Czas fermantacji zacierów zbożowych

: 2010-01-03, 14:34
autor: pluton
karolb pisze:...( głownie kukurydzy,z małymi dodatkami innych zbóż) na whisky i autor zaleca prowadzenie fermentacji maksymalnie do 90 godzin,gdyz potem ...
W ostatni piatek (?) byl program Galileo, gdzie pokazywali krotki reportaz na temat produkcji whisky. Amerykanska rodzina robi to od 7 pokolen podobno. I tam padly slowa, ze fermentacja trwa 5 dni bez zadnej ingerencji ze strony prowadzacych proces.

pozdrawiam
pluton

: 2010-01-04, 07:53
autor: cemik1
Tydzeń, to czas od zagotowania wody na zacier do umycia sprzętu po destylacji.

: 2010-01-04, 20:29
autor: Rudy
Dobrze, że zostaje choć ten jeden dzień, bo kiedyś trzeba w końcu skosztować to co się zrobiło :)

: 2010-03-27, 18:59
autor: Jaro
Koledzy, co mogło się stać z moim zacierem z mąki pszennej, zawsze pracował trzy, cztery dni, a obecny beznadziejnie wolno, pyka tak sobie dwa tygodnie. Wyjdzie coś z tego czy wylać to do kanału? Wina leży chyba w Redach, bo mają chyba z rok.

: 2017-01-21, 14:15
autor: jogi30
Od niedawna zacząłem swoją przygodę ze śrutą zbożową na początek poszedł jęczmień + enzymy i drożdże Fermiol na drugi dzień pszenica i reszta bez zmian, jak to teraz bywa jest zimno i trzymałem zacier w piwnicy koło pieca ale za ciepło to tam nie był, pólkało sobie powolutku no i po tygodniu słabej fermentacji zlitowałem się i przeniosłem zacier do łazienki gdzie mam duuuużo cieplej, i teraz nie wiem ile mam czekać, czy do ustania fermentacji. Wcześniej koledzy pisali że za długo to nie dobrze bo smak paskudzi.

: 2017-01-21, 14:24
autor: Cyrograf15
Sprawdź poziom cukru, jak go nie ma to nie ma na co czekać. U mnie na winnych Bayanusach po 4-5 dniach z 17 do 0 Blg, w ciepłym miejscu.
Wojtek

: 2017-01-21, 14:34
autor: jogi30
Robiłem próbę jodyną i widać że jeszcze jest sporo. A które drożdże są lepsze Fermiol czy Bayanus? Rozumiem że G-995

: 2017-01-21, 15:00
autor: Cyrograf15
Nie mam porównania, jestem od lat fanem 995.
Wojtek

: 2017-01-21, 19:16
autor: Interceptor
jogi30 pisze:Robiłem próbę jodyną i widać że jeszcze jest sporo. A które drożdże są lepsze fermiol czy bayanus? rozumiem że g-995
A co Ty jodyną sprawdzałeś ?

: 2017-01-21, 21:41
autor: jogi30
Czy jest skrobia i zabarwia na ''czarno''.

: 2017-01-21, 22:03
autor: Cyrograf15
Teraz skrobia nie ma znaczenia, poziom cukru jest istotny > aerometr skalowany w Blg.
Wojtek