Tabela zakwaszania kwaskiem cytrynowym
: 2010-01-01, 21:23
Witam, czy ktoś z kolegów spotkał się, lub opracował tabelę zakwaszania 1l wody odpowiednimi dawkami kwasku cytrynowego (np. dawka 1g->ph X, dawka 2g->ph X2)?
https://www.bimber.info/forum/
Ja kupiłem i wyrzuciłem, do bani. wykonałem dwa pomiary i wychodził mi kosmos. Wróciłem do starej metody z czasów kiedy trzeba było sobie radzić inaczej.kompotZgruszek pisze:...
W biowinie morzna kupić uniewersalny zestaw: kwasomierz
Juru czytaj ze zrozumieniem. Nie pytałem o nastaw owocowy tylko o miarę PH 1 litra wody destylowanej (żeby było prościej,obojętne ph) zakwaszonej dawką 1g,1.5g,2g,2.5g,3g,3.5g,4g itd. I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu. Obawiam się że nie zdobędę odpowiednio dokładnych pasków.juru pisze:Nie da się podać dokładnych wzorów ponieważ do swoich mieszanin każdy z nas używa różnych komponentów np.czasem daję jabłka lub winogrona ew.rodzynki,gruszki ,śliwki
To Ci nic nie da.vooyeck pisze:I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu.
Tak jak pisał winiarek5 to nic nie da. Dodanie mąki/śruty zmieni pH. Dla przykładu:vooyeck pisze: Nie pytałem o nastaw owocowy tylko o miarę PH 1 litra wody destylowanej (żeby było prościej,obojętne ph) zakwaszonej dawką 1g,1.5g,2g,2.5g,3g,3.5g,4g itd. I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu. Obawiam się że nie zdobędę odpowiednio dokładnych pasków.
JKuba jak masz wzory to poproszę
@Al właśnie o to mi chodziło! Czasem istnieje taka sytuacja kiedy np paski wyszły a my się bierzemy za zacieranie.Dodanie mąki/śruty zmieni pH.