Zacier ze słodu jęczmiennego

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Zacier ze słodu jęczmiennego

Post autor: ghianis » 2010-02-18, 08:38

i mam problem bo zacier z małym błedem ale wyszedł bardzo ładnie zapach piekny fermentował na poczoatku slicznie a potem jakby zrobił sie kwasny bardzo i teraz pokrył sie białym nalotem...czy to juz koniec?
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 11:16 przez ghianis, łącznie zmieniany 1 raz.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-02-18, 11:28

koniec bedzie jak go wylejesz albo przedestylujesz, wypijesz

[ Dodano: 2010-02-18, 11:30 ]
a jezeli by sie domyslac to wszystko ok, dlaczego nie piszesz jaki blad popelniles?

[ Dodano: 2010-02-18, 11:37 ]
sprawdz blg tego zacieru jak bedzie na minusie i jak fermentacja juz ustala to bedzie koniec, o to Ci chodzilo?

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-02-18, 14:05

fermentacja wygląda jeszcze trwa, a pytam czy to juz do wyrzucenia bo zapach kwasny i ta biała pleśń czy to nie zepsuło.....a blg jeszcze na plusie.....a jezeli przedestylowac to czy pózniej spiryt bedzie dobrej jakosci.... inaczej mówiac czy taka sytuacja czy bedzie to warte wysiłku...
Ostatnio zmieniony 2010-02-19, 00:15 przez ghianis, łącznie zmieniany 1 raz.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-02-18, 14:42

pisalem ze wszystko ok, to biale na wierzchu to nie jest plesn, nic sie nie zepsulo, poczekaj az odfermentuje, przedestyluj i bedziesz wiedzial czy to bylo warte wysilku

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-02-18, 14:44

lukasek pisze:pisalem ze wszystko ok, to biale na wierzchu to nie jest plesn, nic sie nie zepsulo, poczekaj az odfermentuje, przedestyluj i bedziesz wiedzial czy to bylo warte wysilku

dzieki

a moze wiesz jak zrobic zacier z maki ziemniaczanej?

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-02-18, 14:51

btw sam robiles ten slod? kielki odrzuciles?

a z maki ziemniaczanej jest prosciej niz z slodu jeczmiennego, przede wszystkim mniej sie przypala niz slod jeczmienny

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-02-18, 14:53

lukasek pisze:btw sam robiles ten slod? kielki odrzuciles?

sam robiłem i mieliłem na mokro robiłem mleczko słodowe, potem zatarłem z jeczmieniem nie słodowanym i zrobiłem bład przy temperaturach ale to najwyżej mogło zmiejszyc ilosc cukru, a kiełków nie odrzucałem, czytałem ze to tylk0o do piwa potrzebne bo gorycz dodaje a były i opinie ze nadaje inny całkiem ciekawy smak

[ Dodano: 2010-02-18, 14:54 ]
a z maki ziemniaczanej jest prosciej niz z slodu jeczmiennego, przede wszystkim mniej sie przypala niz slod jeczmienny[/quote]
\
znaczy jak??

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-02-18, 15:04

zaciera sie mniej wiecej jak tutaj- http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0

leszego opisu chyba nie znajdziesz

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-02-21, 16:58

no i wyszła kicha.....ilośc alkocholu praktycznie zadna szkoda wysiłku energi....normalnie rece opadaja.....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości