Glukoza - cukier
@r61
Co do tej słodkości glukozy. Według moichi informacji to glukoza posiada względną słodkość 0,8 a fruktoza 1,25. (W przybliżeniu) Ilość uzyskanego etanolu jest tożsama. Sacharyna, aspartan czy inny słodzik odczuwamy jako słodsze niż cukier, ale nie uzyskasz z nich ani kropli etanolu.
Informujący Ciebie ludzie, nie bardzo wiedzieli o czym mówią.
Co do tej słodkości glukozy. Według moichi informacji to glukoza posiada względną słodkość 0,8 a fruktoza 1,25. (W przybliżeniu) Ilość uzyskanego etanolu jest tożsama. Sacharyna, aspartan czy inny słodzik odczuwamy jako słodsze niż cukier, ale nie uzyskasz z nich ani kropli etanolu.
Informujący Ciebie ludzie, nie bardzo wiedzieli o czym mówią.
Ostatnio zmieniony 2010-03-12, 18:38 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.
@r61
Uzupełnij powyższy post.
Ja nie wiem do czego mam się odnieść, a nie chciał bym kogokolwiek wprowadzać w błąd. Choć moja wiedza chemiczna jest na poziomie amatorskim (Nie jestem chemikiem) to w niektórych przypadkach przewyższa poziom szkoły średniej.
Co znaczą te procenty??? Spróbuj przepisać coś więcej z tej instrukcji. Może coś z tego zrozumnię.
Wracając do cukru inwertowanego. (Drożdze nie trawią cukrów złożonych lecz proste.) to inwersji sacharozy na cukry proste mogą (muszą) dokonać tego drożdze ale przy "okazji" produkują inne substancje głównie fuzle. Stąd łagodniejszy smak alkoholu wyprodukowanego z glukozy.
Uzupełnij powyższy post.
Ja nie wiem do czego mam się odnieść, a nie chciał bym kogokolwiek wprowadzać w błąd. Choć moja wiedza chemiczna jest na poziomie amatorskim (Nie jestem chemikiem) to w niektórych przypadkach przewyższa poziom szkoły średniej.
Co znaczą te procenty??? Spróbuj przepisać coś więcej z tej instrukcji. Może coś z tego zrozumnię.
Wracając do cukru inwertowanego. (Drożdze nie trawią cukrów złożonych lecz proste.) to inwersji sacharozy na cukry proste mogą (muszą) dokonać tego drożdze ale przy "okazji" produkują inne substancje głównie fuzle. Stąd łagodniejszy smak alkoholu wyprodukowanego z glukozy.
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 14:40 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.
Twój nastaw według mnie jest bez sensu, bo po co robić nastaw i "napalać się" na tak duże stężenie alkoholu. I tak drożdże nie pochłoną całego cukru, fermentacja przedłuży się znacząco i w nastawie po fermentacji będzie bardzo dużo fuzli i innych zanieczyszczeń Ja na drożdżach Turbo nigdy nie przekraczałem 15% stężenia alko, i nastawy wychodzą niemalże idealner61 pisze:Na drożdżach "Turbo extreme 23%" jest podane:
9kg cukru-21.5%
10,4kg glukozy-23%
Jak teraz mnie nie posłuchasz to i tak później zrozumiesz, że to nie ma sensu
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Pisałem że mam zamiar zrobić nastaw 25l. na drożdżach vodka star.
Chcę zastąpić 6kg cukru glukozą
Prepis z opakowania drożdży "Turbo extreme 23%"
18l wody 9kg cukru lub 10,4 kg glukozy.
Piszą że z 9kg cukru otrzymamy stężenie 21,5% alkoholu,
a z 10,4 kg glukozy 23% alkoholu po fermentacji 7-9 dni.
Przliczyłem ile potrzeba glukozy aby otrzymać 21,5 % co z 9kg cukru
10,4:23=0.452x21,5=9,722kg glukozy
Czyli 9,722:9=1.08 wyszło, że 1kg cukru można zastąpić 1,08kg glukozą
Czy to będzie prawidłowy tok myślenia?
Chcę zastąpić 6kg cukru glukozą
Prepis z opakowania drożdży "Turbo extreme 23%"
18l wody 9kg cukru lub 10,4 kg glukozy.
Piszą że z 9kg cukru otrzymamy stężenie 21,5% alkoholu,
a z 10,4 kg glukozy 23% alkoholu po fermentacji 7-9 dni.
Przliczyłem ile potrzeba glukozy aby otrzymać 21,5 % co z 9kg cukru
10,4:23=0.452x21,5=9,722kg glukozy
Czyli 9,722:9=1.08 wyszło, że 1kg cukru można zastąpić 1,08kg glukozą
Czy to będzie prawidłowy tok myślenia?
czornulek pisze:Nie da rady, oblicz max do 17% alko, będzie dobrze
Nie przeczytałeś dokładnie co mam zamiar zrobić.
Chcę zrobić nastaw 25l z glukozą [odpowiednik 6kg cukru]
Czyli stężenie alkoholu ok. 14-15%
Szukam przelicznika cukier-glukoza.
Jedyne dane znalazłem na opakowaniu drożdży "Turbo exteme 23%"
dlatego takie przeliczanie.
To oznacza, że z jednego kilograma sacharozy powstaje 1,052 (czyli więcej) cukrów prostych.r61 pisze:Czy to znaczy że glukozy jako cukier prosty trzeba dać mniej niż sacharozy?
Inaczej mówiąc:
z 1kg sacharozy powstanie (przy wydajności procesu 88% - bo taka w rzeczywistości jest wydajność fermentacji) 0,47 kg tj. ok. 0,6 l. alkoholu.
Z 1kg cukrów prostych przy tej samej wydajności powstanie ok. 0,57 l etanolu.
Żeby otrzymać 0,6 l. etanolu trzeba przefermentować ok. 1,052 kg cukrów prostych. Należy mieć świadomość, że w ostatnich dwóch zdaniach kryje się małe uproszczenie, nie ma ono jednak wiekszego wpływu na dokładność obliczeń.
Celowo unikam stosowania nazwy glukoza, gdyż w wyniku inwersji sacharozy powstaje równomolowa mieszanina dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
Pozdrawiam Jacek.
Re: Glukoza - cukier
Odgrzewam kotleta. No i się nie pochwalił. Ktoś wie czy warto się bawić?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości