Grzałka,a właściwości zacieru

turekzlo
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-09, 14:51

Grzałka,a właściwości zacieru

Post autor: turekzlo » 2010-09-09, 15:06

Czy w butli szklanej o pojemnościi 30 l moge zastosować grzałke 15w aby ciagle utrzymywać temp. 25'C.I czy przy tym procesie nie bedzie parował alkochol,co mija sie z celem fermentacji.Czy może w pokoju o temp 16'C tylko szcelnie zawinąć szmatami bądż watą. Thx za odpowiedzi :book

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2010-09-09, 15:16

Witam !

Możesz... Na każdy litr trzeba ok. 0,5 W mocy grzałki. Najlepiej jednak kupić grzałkę z lekkim nadmiarem mocy i koniecznie z termostatem (np. 60 W - akwariową). Wydatek rzędu 30-40 zł. Butel zatkałbym korkiem z rurką fermentacyjną....

Pozdro!

@cemik1
No, racja, ale Kolega napisał, "czy wstawić do pokoju +16 " - domniemać można, że che ją wstawić z dworu - u mnie np. w nocy temp. spada do 9-10 stopni, dlatego ustawiasz termostat na... powiedzmy 25 stopni i masz spokój. Ja trzymam beczkę na wolnym powietrzu i też jadę na Turbo... z grzałką skracam czas fermentacji.
Pozdro !
Ostatnio zmieniony 2010-09-09, 22:15 przez mihu7, łącznie zmieniany 1 raz.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-09-09, 15:58

To zależy od drożdży. Turbo same się rozgrzewają od pracy i grzałka raczej szkodzi niż pomaga.

turekzlo
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-09, 14:51

Post autor: turekzlo » 2010-09-10, 14:34

Chodzi mi raczej o normalne drożdże do win gdzie fermentacja trwac bedzie 3-4 tygodnie

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2010-09-10, 16:13

Pamiętaj, że im niższa temperatura fermentacji, tym lepszy będzie produkt finalny.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości