Zacier z napojów niegazowanych

jakub
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-03-24, 13:54

Zacier z napojów niegazowanych

Post autor: jakub » 2011-03-16, 19:37

Witam
Mam pytanie. Dostałem od kolegi parę zgrzewek napojów niegazowanych, i chciałem się dowiedzieć czy można z tego zrobić nastaw, a jak tak to jakich drożdży do tego użyć .
Pozdrawiam

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Re: Zacier z napojów niegazowanych

Post autor: Fenol » 2011-03-16, 20:24

jakub pisze:Witam
Mam pytanie. Dostałem od kolegi parę zgrzewek napojów niegazowanych, i chciałem się dowiedzieć czy można z tego zrobić nastaw, a jak tak to jakich drożdży do tego użyć .
Pozdrawiam
A, my oczywiście jesteśmy jasnowidzami i na hasło "napój niegazowany" od razu znamy jego skład. :evil:
Jeśli chcesz otrzymać jakąś sensowną odpowiedź, podaj dokładniejsze dane przede wszystkim zawartość cukru (substancji słodzących) , zastosowane dodatki i konserwanty itp.
Wtedy może ktoś ci odpowie.

JKuba
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2009-03-30, 20:36

Post autor: JKuba » 2011-03-16, 20:31

idę o zakład że na aspartamie:P
Inaczej byś tego nie przerabiał, a tak to pewnie ci nie smakują. Jeśli mam racje to lipa z bimbru

JKuba

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-16, 20:46

Kolega JKuba ma racje , a nawet jeśli się myli i są na cukrze w co wątpię , to dodatki jakie są w napojach po zagęszczeniu są niesmaczne. Nigdy nie puszczałem napojów , napoi i nie powinienem się wypowiadać, ale dosłodziłem kiedyś drogimi syropami owocowymi nastaw , wyszedł dramat smakowy, zaraz po destylacji nie było złe , ale smaczki szybko się ujawniły.

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2011-03-16, 22:58

Powiem szczerze że na początku tamtego roku od znajomego dostałem z 50l zagęszczonego soku jak w sklepowych syropach podobno to było z Hortexu do produkcji soków. Nastaw rozcieńczyłem z wodą do 20 blg wydajność prawie jak z cukru czyli okolo 15l soku przekładało się z wyliczeń na 12 kg cukru klass I po jednokrotnej destylacji zapaszek bardzo lekko cukierkowy w smaku lekko rozpoznawalny, więc jeżeli to coś podobnego możesz spróbować !!!
Cow & Chicken

jakub
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-03-24, 13:54

Post autor: jakub » 2011-03-17, 17:00

Witam
Fakt informacji za dużo to nie podałem o tym napoju.
Jest to kompot domowy Paola wyprodukowany przez Hoop Polska .
Napój owocowy niegazowany Jabłko. Pasteryzowany. Zawartość puree i soków owocowych min 10% .
Skład woda syrop glukozowo-fruktozowy sok jabłkowy 5%, puree gruszkowe, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, przeciwutleniacz -kwas askrobiowy, aromaty, substancje konserwujące- sorbinian potasu, benzoesan sosu.

Jedna porcja napoju 250ml Zawiera
34 g cukry

I jak nadaje to się do czegoś czy nie bardzo . W smaku jest dobre tylko że sporo tego mam i można to i winny sposób spożytkować :)

Proszę o pomoc jak można coś z tego zrobić na jakich drożdżach .
Pozdrawiam

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-03-17, 17:10

Konserwanty mogą nie dać pożyć drożdżom. Zagotuj ten syrop rozcieńcz i próbuj- może się uda.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2011-03-17, 19:26

jurii pisze:Konserwanty mogą nie dać pożyć drożdżom. Zagotuj ten syrop rozcieńcz i próbuj- może się uda.
Rozcieńcz??? :nie_powiem
Przecież on ma tylko 136 g cukru w litrze.
Spokojnie może dodać drugie tyle.

jakub
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-03-24, 13:54

Post autor: jakub » 2011-03-17, 19:45

A na jakich drożdżach najlepiej nastawić taki nastaw?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-17, 20:28

Ja nie wiem na jakich drożdżach , ja bym sobie te napoje odpuścił , ale to ja i teraz. Każdy musi przejść jakieś dziwne nastawy z nadzieją , że stworzy coś niepowtarzalnego w smaku. Ja kiedyś użyłem do porzeczek zamiast wody arbuzów. Jeśli by mnie ktoś zmusił do przerobienia tych soków , użyłbym drożdży G - 995 http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=19 mogą być problemy ze startem ponieważ do napoi dodaje się środki które mają nie dopuścić do fermentacji , nie zapomnij o pożywce i napisz prawdę jak poszło , tak by było ku przestrodze dla innych nowych. pozdr. magas37

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-03-17, 20:46

Benzoesan sodu drożdże tolerują. To po prostu kwas benzoesowy i można traktować to jako zakwaszenie nastawu. Spróbuj zafermentować małą próbkę i będziesz wiedział czy drożdze ruszą.

Kwas benzoesowy produkują pszczoły i dużo go w miodzie, a jednak można zrobić miód pitny :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-17, 21:39

Nie znam się i nie wiem który to środek ma zapobiec fermentacji , ale na pewno jest w tych napojach , bo latem by puchły.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-03-17, 21:42

Rozcieńcz- to nie błąd. Sorbinian potasu ma wpływ hamujący na drożdże, dlatego trzeba maksymalnie obniżyć jego stężenie.

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-03-17, 21:59

Sorbinian potasu może być tylko problemem.
Napoje nie puchną, ponieważ podczas rozlewania są prześwietlane promieniami uv w krowiej dawce i po zamknięciu butelki nie ma tam żadnych żyjątek. To znaczy są tam wszystkie, ale martwe...
Nakrętki też są prześwietlane, a butelki płukane bardzo silną chemią, która rozkłada się po około 3 min w kontakcie z wodą (np Oxonia).
Jeden z zakładów Heleny sam sobie wytwarza plastikowe butelki, a podczas ich produkcji materiał nagrzewa się do 140 stopni, więc butelka przed napełnieniem i tak jest sterylna.
Najlepiej zrobić próbkę napoju z drożdżami, mnie się czasem udawało.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

BlackBishop
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2009-01-13, 17:41

Post autor: BlackBishop » 2011-03-18, 00:00

a tu drugi kwiatek
artgsm pisze:Benzoesan sodu drożdże tolerują. To po prostu kwas benzoesowy i można traktować to jako zakwaszenie nastawu.
to nie kwas a sól - i to w dodatku o odczynie alkalicznym

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości