Zacier z napojów niegazowanych
Zacier z napojów niegazowanych
Witam
Mam pytanie. Dostałem od kolegi parę zgrzewek napojów niegazowanych, i chciałem się dowiedzieć czy można z tego zrobić nastaw, a jak tak to jakich drożdży do tego użyć .
Pozdrawiam
Mam pytanie. Dostałem od kolegi parę zgrzewek napojów niegazowanych, i chciałem się dowiedzieć czy można z tego zrobić nastaw, a jak tak to jakich drożdży do tego użyć .
Pozdrawiam
Re: Zacier z napojów niegazowanych
A, my oczywiście jesteśmy jasnowidzami i na hasło "napój niegazowany" od razu znamy jego skład.jakub pisze:Witam
Mam pytanie. Dostałem od kolegi parę zgrzewek napojów niegazowanych, i chciałem się dowiedzieć czy można z tego zrobić nastaw, a jak tak to jakich drożdży do tego użyć .
Pozdrawiam
Jeśli chcesz otrzymać jakąś sensowną odpowiedź, podaj dokładniejsze dane przede wszystkim zawartość cukru (substancji słodzących) , zastosowane dodatki i konserwanty itp.
Wtedy może ktoś ci odpowie.
Kolega JKuba ma racje , a nawet jeśli się myli i są na cukrze w co wątpię , to dodatki jakie są w napojach po zagęszczeniu są niesmaczne. Nigdy nie puszczałem napojów , napoi i nie powinienem się wypowiadać, ale dosłodziłem kiedyś drogimi syropami owocowymi nastaw , wyszedł dramat smakowy, zaraz po destylacji nie było złe , ale smaczki szybko się ujawniły.
Powiem szczerze że na początku tamtego roku od znajomego dostałem z 50l zagęszczonego soku jak w sklepowych syropach podobno to było z Hortexu do produkcji soków. Nastaw rozcieńczyłem z wodą do 20 blg wydajność prawie jak z cukru czyli okolo 15l soku przekładało się z wyliczeń na 12 kg cukru klass I po jednokrotnej destylacji zapaszek bardzo lekko cukierkowy w smaku lekko rozpoznawalny, więc jeżeli to coś podobnego możesz spróbować !!!
Cow & Chicken
Witam
Fakt informacji za dużo to nie podałem o tym napoju.
Jest to kompot domowy Paola wyprodukowany przez Hoop Polska .
Napój owocowy niegazowany Jabłko. Pasteryzowany. Zawartość puree i soków owocowych min 10% .
Skład woda syrop glukozowo-fruktozowy sok jabłkowy 5%, puree gruszkowe, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, przeciwutleniacz -kwas askrobiowy, aromaty, substancje konserwujące- sorbinian potasu, benzoesan sosu.
Jedna porcja napoju 250ml Zawiera
34 g cukry
I jak nadaje to się do czegoś czy nie bardzo . W smaku jest dobre tylko że sporo tego mam i można to i winny sposób spożytkować
Proszę o pomoc jak można coś z tego zrobić na jakich drożdżach .
Pozdrawiam
Fakt informacji za dużo to nie podałem o tym napoju.
Jest to kompot domowy Paola wyprodukowany przez Hoop Polska .
Napój owocowy niegazowany Jabłko. Pasteryzowany. Zawartość puree i soków owocowych min 10% .
Skład woda syrop glukozowo-fruktozowy sok jabłkowy 5%, puree gruszkowe, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, przeciwutleniacz -kwas askrobiowy, aromaty, substancje konserwujące- sorbinian potasu, benzoesan sosu.
Jedna porcja napoju 250ml Zawiera
34 g cukry
I jak nadaje to się do czegoś czy nie bardzo . W smaku jest dobre tylko że sporo tego mam i można to i winny sposób spożytkować
Proszę o pomoc jak można coś z tego zrobić na jakich drożdżach .
Pozdrawiam
Ja nie wiem na jakich drożdżach , ja bym sobie te napoje odpuścił , ale to ja i teraz. Każdy musi przejść jakieś dziwne nastawy z nadzieją , że stworzy coś niepowtarzalnego w smaku. Ja kiedyś użyłem do porzeczek zamiast wody arbuzów. Jeśli by mnie ktoś zmusił do przerobienia tych soków , użyłbym drożdży G - 995 http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=19 mogą być problemy ze startem ponieważ do napoi dodaje się środki które mają nie dopuścić do fermentacji , nie zapomnij o pożywce i napisz prawdę jak poszło , tak by było ku przestrodze dla innych nowych. pozdr. magas37
Benzoesan sodu drożdże tolerują. To po prostu kwas benzoesowy i można traktować to jako zakwaszenie nastawu. Spróbuj zafermentować małą próbkę i będziesz wiedział czy drożdze ruszą.
Kwas benzoesowy produkują pszczoły i dużo go w miodzie, a jednak można zrobić miód pitny
Kwas benzoesowy produkują pszczoły i dużo go w miodzie, a jednak można zrobić miód pitny
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Sorbinian potasu może być tylko problemem.
Napoje nie puchną, ponieważ podczas rozlewania są prześwietlane promieniami uv w krowiej dawce i po zamknięciu butelki nie ma tam żadnych żyjątek. To znaczy są tam wszystkie, ale martwe...
Nakrętki też są prześwietlane, a butelki płukane bardzo silną chemią, która rozkłada się po około 3 min w kontakcie z wodą (np Oxonia).
Jeden z zakładów Heleny sam sobie wytwarza plastikowe butelki, a podczas ich produkcji materiał nagrzewa się do 140 stopni, więc butelka przed napełnieniem i tak jest sterylna.
Najlepiej zrobić próbkę napoju z drożdżami, mnie się czasem udawało.
Napoje nie puchną, ponieważ podczas rozlewania są prześwietlane promieniami uv w krowiej dawce i po zamknięciu butelki nie ma tam żadnych żyjątek. To znaczy są tam wszystkie, ale martwe...
Nakrętki też są prześwietlane, a butelki płukane bardzo silną chemią, która rozkłada się po około 3 min w kontakcie z wodą (np Oxonia).
Jeden z zakładów Heleny sam sobie wytwarza plastikowe butelki, a podczas ich produkcji materiał nagrzewa się do 140 stopni, więc butelka przed napełnieniem i tak jest sterylna.
Najlepiej zrobić próbkę napoju z drożdżami, mnie się czasem udawało.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
-
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2009-01-13, 17:41
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości