: 2011-03-18, 03:37
@BlackBishop
Mała pomyłeczka...
Kwas benzoesowy:
Najbardziej znaną jego pochodną jest jego sól sodowa - benzoesan sodu, która jest często stosowana jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Sam kwas benzoesowy jest również stosowany w tym celu. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.
@700
Pszczoły produkują kw. mrówkowy. Nie wiem skąd mi się wziął benzoesowy (za długo w przem. spożywczym). Napisałem nie sprawdzając...
Swego czasu próbowałem zafermentować produkty podobne do tego w temacie, i przeważnie się udawało. Nie było tam jednak w składzie sorbinianu potasu, więc nie wiem jak się zachowa nastaw. Jak już wcześniej pisałem, najlepiej zrobić próbkę...
p/s BENZOESAN SODU E211
Środek konserwujący
Opis: biały proszek, rozpuszczalny w wodzie, słabiej w alkoholu etylowym. Przy pH 2,5-4 hamuje rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny w przypadku bakterii octowych i mlekowych. W środowisku pH 4,5 i powyżej ma słaba aktywność.
Mała pomyłeczka...
Kwas benzoesowy:
Najbardziej znaną jego pochodną jest jego sól sodowa - benzoesan sodu, która jest często stosowana jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Sam kwas benzoesowy jest również stosowany w tym celu. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.
@700
Pszczoły produkują kw. mrówkowy. Nie wiem skąd mi się wziął benzoesowy (za długo w przem. spożywczym). Napisałem nie sprawdzając...
Swego czasu próbowałem zafermentować produkty podobne do tego w temacie, i przeważnie się udawało. Nie było tam jednak w składzie sorbinianu potasu, więc nie wiem jak się zachowa nastaw. Jak już wcześniej pisałem, najlepiej zrobić próbkę...
p/s BENZOESAN SODU E211
Środek konserwujący
Opis: biały proszek, rozpuszczalny w wodzie, słabiej w alkoholu etylowym. Przy pH 2,5-4 hamuje rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny w przypadku bakterii octowych i mlekowych. W środowisku pH 4,5 i powyżej ma słaba aktywność.