Zabawa enzymami

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-04-29, 21:43

witajcie, moja przygoda z enzymami, już się klaruje. Mianowicie używam enzym upłynniający, oraz drożdże whisky. Efekt jest naprawdę super. Użyłem 12 kg śruty ze zboża, oraz 35 l wody. Po osiągnięciu 100*C wsypałem śrutę, i temperatura spada do 85*C. dodaje enzym i mieszam do bólu(ręką), aż osiągnę temp 95*C. Po ostudzeniu filtruje przez worek blg jest na poziomie 17. Dodaje drożdże i sprawa z głowy. Samo się robi. Wynik jest taki że z wychodzi mi 4,5 litra 55 % alko, który jest pycha. Teraz robię z kukurydzy i blg jest na poziomie 22 blg, i będzie coś pysznego myślę.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-04-29, 22:06

niech kolega filtracje robi po fermentacji, bo tak to wygląda trochę dziwnie, szkoda cukru pozostałego w śrucie

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-04-30, 06:56

A i filtrowanie śruty po fermentacji będzie dużo łatwiejsze bo zacier będzie rzadszy.
Pozdrawiam.
OLO 69

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-04-30, 09:30

ALE BOJE SIE, ŻE W ŚRUCIE ZOSTANIE ALKOHOL. A płaszcza wodnego nie mam.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-04-30, 12:42

a tak zostaje cukier z którego procenty powstaną, zawsze można śrutę po filtracji rozcieńczyć wodą, i jeszcze raz przefiltrować , ale to skorka nie warta wyprawki, lepiej dać 1-2 kg śruty więcej i mieć spokój

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-04-30, 13:37

Witam

Kolego @bodzio.wm
ALE BOJE SIE, ŻE W ŚRUCIE ZOSTANIE ALKOHOL. A płaszcza wodnego nie mam.
:?: po co ci płaszcz do procesu fermentacji :shock: :shock:

Jak Kolega @olo69 i @slawek1k - odnieśli się do fermentacji a nie DESTYLACJI .

nie ma sensu filtrować przed fermentacją - enzym scukrza skrobię podczas fermentacji i drożdże równolegle fermentują na etanol a tak wywalasz duże ilości cukrów (złożonych) w kanał nie tędy droga .
Po fermentacji przefiltruj i zobaczysz że ilość urobku wzrośnie spokojnie o 30-50% .
pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-04-30, 17:23

wiem że nie do fermentacji plaszcz:) ale chodziło poprostu o zboże by nie % zostawał w nim.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-05-02, 08:25

98% pisze:...nie ma sensu filtrować przed fermentacją ...
Tutaj pozwolę się nie zgodzić. Możemy przeprowadzić proces podobny do stosowanego przy produkcji piwa tyle, że z użyciem dodatkowych enzymów. Później wysładzanie, filtrowanie... Za dużo cukrów nie zostanie. Oczywiście, najefektywniej jest mieć kocioł z płaszczem ale gdy go nie ma, to albo tracimy niewielką ilość cukrów, gdy filtrujemy przed fermentacją albo alkoholu gdy filtrujemy przed destylacją.

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-05-02, 09:05

więc z dwojga złego wole, mieć mniej cukru niż alko

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-05-02, 20:01

@bodzio.wm
Zrób obiema metodami i sprawdź uzysk a później już na pewno będziesz filtrował po fermentacji. :mrgreen:
Pozdrawiam.
OLO 69

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-05-03, 09:31

dobrze dziś akurat robię, akurat filtrowanie przed fermentacją. A następnym razem zrobię odwrotnie:)

[ Dodano: 2011-05-05, 21:29 ]
z 35 litrów wsadu kukurydzianki wyszło mi 5 litrów 55% alko więc nie źle myśle

furman

Zacieranie

Post autor: furman » 2011-06-02, 09:24

Panowie mam dziś trochę czasu i postanowiłem zrobić zacier. Mam od wiadomo kogo enzymy na 100 litrów zacieru. Mam 30 kg ześrutowanej drobno pszenicy. Mam 1 kega 50 litrów z grzałkami bez płaszcza, i dwie beki po 100 litrów.

I teraz plan jest taki że dziele enzymy na 3 części, grzeje w kegu 35 litrów wody, doprowadzam do gotowania, wsypuje 10 kg śruty, mieszam wiertarkom, jak temperatura spadnie do 75° C dodaje 1/3 enzymów, następnie jak dojdzie do 60 ° C dodaje 1/3 drugiego enzymu i mieszam jakieś 5 minut. Następnie zlewam wsio do beki 100 litrów. Wyżej wymienione czynności powtarzam jeszcze 2 razy tak aby zużyć 30 kg śruty.

Nastepnie w temp. 33 ° C dorzucam drożdżaki.

I teraz czas na pytania:

Czy muszę utrzymywać temperaturę przy dodawaniu enzymów przez jakiś czas np. 20 minut mieszając cały czas, czy po prostu sama może spadać ?

Czy to się będzie pienić i czy przypadkiem nie ucieknie mi z KEGa ?

Czy mogę to podzielić na dwie beki tak po 50 litrów ?

Jak długo będzie trwała fermentacja drożdże red Ethanol ?

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2011-06-02, 12:50

Żeby lżej Ci było mieszać dodaj całą ilość enzymu upłynniającego do wrzącej wody, syp od razu śrutę i wymieszaj dobrze całość. Gdy temp. spadnie do ok. 65°C dodaj pozostałe enzymy, wymieszaj, poczekaj 15-20 min. i przelej do beczki.
Nie musisz cały czas mieszać.
Podziel całość na dwie beczki i nie musisz się bać, że coś ucieknie.

P.S.
Sposób zacierania sprawdzony dla enzymów od 98%
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

furman

Post autor: furman » 2011-06-02, 13:06

Dzięki, wiadomo że od 98%

Pit22
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-10-27, 17:56

Post autor: Pit22 » 2011-06-02, 17:37

Przy jakiej temp można wlewać zacier do standardowych niebieskich beczek spożywczych z tworzywa sztucznego??

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości