Rewolucja w zacieraniu
Mi BIOETANOL kojarzy sie tylko z paliwem ( nie widziałem wina, piwa lub innego trunku gdzie producent podawał by na etykiecie np "zawartośc % BIOETANOLU " )
Procesy technologiczne dla celów technicznych i celów spożywczych moga się znacząco różnić.
Na stronie nie ma żadnej informacji o dopuszczeniu środka/enzymu do produkcji w celach spożywczych.
Warto by te dane uzyskać z wiarygodnego źródła, bo sama firma AgroEnzym nie umieściła tego produktu ani w grupie enzymów do celów spożywczych ani w grupie paliwowej.
Procesy technologiczne dla celów technicznych i celów spożywczych moga się znacząco różnić.
Na stronie nie ma żadnej informacji o dopuszczeniu środka/enzymu do produkcji w celach spożywczych.
Warto by te dane uzyskać z wiarygodnego źródła, bo sama firma AgroEnzym nie umieściła tego produktu ani w grupie enzymów do celów spożywczych ani w grupie paliwowej.
Ostatnio zmieniony 2011-10-22, 19:08 przez 1, łącznie zmieniany 1 raz.
Bioetanol według mojej zawodowej wiedzy to każdy alkohol powstały z biomasy o zawartości wody poniżej 1%. Podana nienormalna zawartość wody w alkoholu uzyskiwana jest różnymi sposobami technicznymi.
Na życzenie Kolegów zapytanie zostało wysłane.
Pozdrawiam.
Na życzenie Kolegów zapytanie zostało wysłane.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Bioetanol celulozowy to zupełnie inna bajka, zaliczany jest do biopaliw trzeciej generacji a stosowane do jego uzyskania enzymy to cenowy kosmos.
Pozdrawiam.
P.S.Jeżeli już rozmawiamy o cenach to enzym Stargen w przeliczeniu dawka/cena jest niestety droższy od wysokotemperaturowej alpha amylazy.
[ Dodano: 2011-10-25, 10:33 ]
Witam kolegów są informacje od producenta.
Proces Stargen używa dwóch typów enzymów.
Stargen 001 przeznaczony do scukrzania skrobi kukurydzianej z którego to surowca głównie ze względów ekonomicznych produkuje się etanol przeznaczony do odwadniania oraz Stargen 002 który jest przeznaczony do scukrzania skrobi pszennej, żytniej, jęczmiennej. Enzym Stargen 002 oferowany przez firmę Helica ulega całkowitej nieodwracalnej biodegradacji w temperaturze powyżej 70°C czyli w normalnych warunkach (ciśnienia) nie występuje podczas procesu produkcji (destylacji) etanolu w odróżnieniu od wysokotemperaturowej alpha amylasy dla której temperatura rozkładu wynosi ok. 120°C.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
P.S.Jeżeli już rozmawiamy o cenach to enzym Stargen w przeliczeniu dawka/cena jest niestety droższy od wysokotemperaturowej alpha amylazy.
[ Dodano: 2011-10-25, 10:33 ]
Witam kolegów są informacje od producenta.
Proces Stargen używa dwóch typów enzymów.
Stargen 001 przeznaczony do scukrzania skrobi kukurydzianej z którego to surowca głównie ze względów ekonomicznych produkuje się etanol przeznaczony do odwadniania oraz Stargen 002 który jest przeznaczony do scukrzania skrobi pszennej, żytniej, jęczmiennej. Enzym Stargen 002 oferowany przez firmę Helica ulega całkowitej nieodwracalnej biodegradacji w temperaturze powyżej 70°C czyli w normalnych warunkach (ciśnienia) nie występuje podczas procesu produkcji (destylacji) etanolu w odróżnieniu od wysokotemperaturowej alpha amylasy dla której temperatura rozkładu wynosi ok. 120°C.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Używam ,,inkubatora" ze styropianu ścianka 20 cm na beczce 120 litrów + kocyk elektryczny 60 wat daje radę. Można modernizować proces poprzez zaczęcie z temperatury początkowej 60°C i nie przejmować się spadkiem o 10-15°C w ciągu dwóch dni. Uzysk też będzie w normie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
@mario
Cyba jednak takie info jest niwystarczające.
Enzym ulega biodegradacji ale produkty jego rozpadu pozostaja - jakie ???
Czy znane są szczegółowe dane na ten temat ( np. zawarość silnie mutagennej Aflatoksyny)
Według mnie jeśli producent nie podał jednoznacznie że enzym jest dopuszczony do prod. spożywczej a jedynie wymijającą informację o jego biodegradacji powyżej 70 st. C , to najprawdopodobniej nie posiada atestów spoż.
Cyba jednak takie info jest niwystarczające.
Enzym ulega biodegradacji ale produkty jego rozpadu pozostaja - jakie ???
Czy znane są szczegółowe dane na ten temat ( np. zawarość silnie mutagennej Aflatoksyny)
Według mnie jeśli producent nie podał jednoznacznie że enzym jest dopuszczony do prod. spożywczej a jedynie wymijającą informację o jego biodegradacji powyżej 70 st. C , to najprawdopodobniej nie posiada atestów spoż.
Szanowny Kolego aflatoksyny mogą być wprowadzone do zacieru wraz ze zbożami a w szczególności z śrutą kukurydzianą. Wywar podestylacyjny jest odwadniany i suszony a następnie sprzedawany przez gorzelnie jako wysoko białkowa pasza (DDGS). Podlega ona jako część łańcucha pokarmowego rygorystycznym badaniom między innymi na obecność aflatoksyn B1, B2, G1, G2.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-12-12, 19:17 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Mi chodziło o Aflatoksyny.mario pisze:Szanowny Kolego alfatoksyny mogą być wprowadzone do zacieru wraz ze zbożami a w szczególności z śrutą kukurydzianą..
Tą mykotoksynę podałem przykładowo.
Jesli nie wiadomo co znajdzie się w składzie produkowanego enzymu to ja zakładał bym że do celów spożywczych nie należy go stosować.
Jeśli śruta będzie zkażona kropodlakiem ( kiluletnie przechowywanie w wilgotnym ciepłym środowisku ) to zacier będzie zawierał Aflatoksynę.
Ale nie wiem czy tak skażone ziarno może być kwalifikowane do produkcji spożywczej a nawet na cele paszowe - można poczytać o licznych przypadkach padania zwierząt, głównie drobiu skarmianego tak zakażoną paszą.
Produkcja enzymu amylazy opiera się właśnie na hodowli kropidlaka.
Alfatoksyna=Aflatoksyna po prostu literówka .Tak jak napisałem zacier zawierający aflatoksyny (możliwe do wprowadzenia przez zboża głównie kukurydzę) uniemożliwia użycie go na cele paszowe żadna gorzelnia ze względów ekonomicznych sobie na to nie pozwoli. Enzym Stargen nie wprowadza do zacieru aflatoksyn!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
A mnie się wydawało? że Kolega oczekuje na odpowiedz szczegółową. Podaję za producentem tabelę porównawczą co produkują drożdże po ,,obróbce" skrobi na cukry proste alfa amylazą (conventional) /enzymem Stargen.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Pisząc że
Chodziło mi o bardziej ogólne spojrzenie na zagadnienie
miałem na myśli m.in. to o co pytałem wcześniej
Enzym ulega biodegradacji ale produkty jego rozpadu pozostają - jakie ???
ale i badania na obecność innych niepożądanych składników np. Escherichia coli , Coliform bact., Salmonella, metylortęć, w związku z tym że jest to enzym niskotemperaturowy to może też zdolność do namnażania podczas przechowywania Cl. botulinum ...........
Któtko mówiąc powinieneś zażądać od producenta lub dystrybutora - karty charakterystyki produktu i potwierdzenia dopuszczenia do celów spożywczych - bo dla kosiarki lub ciągnika te wszystkie składniki będą z pewnością obojętne.
Rozumiem że zależy Ci na dobrej opinii tego enzymu i "nie będziesz sam sobie podgryzał gardła" - zrobisz jak chcesz- ja nie widzę Twojej woli wyjaśnienia zagadnienia w związku z czym nie nalegam i kończę swoje wypowiedzi w tym temacie.
Chodziło mi o bardziej ogólne spojrzenie na zagadnienie
miałem na myśli m.in. to o co pytałem wcześniej
Enzym ulega biodegradacji ale produkty jego rozpadu pozostają - jakie ???
ale i badania na obecność innych niepożądanych składników np. Escherichia coli , Coliform bact., Salmonella, metylortęć, w związku z tym że jest to enzym niskotemperaturowy to może też zdolność do namnażania podczas przechowywania Cl. botulinum ...........
Któtko mówiąc powinieneś zażądać od producenta lub dystrybutora - karty charakterystyki produktu i potwierdzenia dopuszczenia do celów spożywczych - bo dla kosiarki lub ciągnika te wszystkie składniki będą z pewnością obojętne.
Rozumiem że zależy Ci na dobrej opinii tego enzymu i "nie będziesz sam sobie podgryzał gardła" - zrobisz jak chcesz- ja nie widzę Twojej woli wyjaśnienia zagadnienia w związku z czym nie nalegam i kończę swoje wypowiedzi w tym temacie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości