Woda
Kranowa woda jest ok, tylko, że jest w niej mnóstwo chloru, który negatywnie wpływa na proces fermentacji. Pewnie bez chloru waliłaby niesamowicie gnojówką. Niedługo będzie także fluor, o ile już w większych miastach Polski nie ma.
Podobno wystarczy wodę odstawić w pojemniku na 2 dni i większość chloru się wytrąci, bo jest nietrwały.
Podobno wystarczy wodę odstawić w pojemniku na 2 dni i większość chloru się wytrąci, bo jest nietrwały.
Chlor w wodzie się nie wytrąca on wyparowuje im cieplejsza tym szybciej zmniejsza się jego ilość.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Witam. Właśnie czytałem o Proces produkcji amerykańskiej whisk(e)y i bourbonu i taki tu napisano;- woda – niezbędna w bardzo wielu etapach produkcji. Bardzo ważną cechą wody wykorzystywanej do produkcji bourbonów jest fakt, że zawiera ona bardzo duże wapna. Kentucky leży na olbrzymich pokładach skał wapiennych, które bardzo mocno wpływają na charakter lokalnej wody. Wapienie inaktywują jony żelaza znajdujące się w wodzie przez co zmieniają jej smak i wpływają na końcową jakość bourbona/whiskey. Rolę wody bardziej szczegółowo opisano przy okazji omawiania procesu produkcji whisky szkockiej-Woda
Używana jest w kilku etapach produkcji whisky. Jej czystość a także pierwotny smak związany ściśle z miejscem pobrania mają duże znaczenie dla końcowego smaku. Wody używa się do produkcji zacieru, do chłodzenia kondensatora podczas destylacji a także do rozcieńczania gotowej whisky w beczce w celu standaryzacji zawartości alkoholu.
Drożdże
Tak naprawdę to one przeprowadzają najważniejszy etap procesu produkcyjnego whisky. Przefermentowanie słodu jęczmiennego pozwala na otrzymanie zacieru do destylacji. Jest wiele szczepów drożdży a destylarnie korzystają z drożdży browarniczych i innych. Generalnie dobór szczepu drożdży jest indywidualny dla każdej destylarni. Jednocześnie jest on największą tajemnicą i najpilniej strzeżonym sekretem.
http://open-bar.pl/alkohole/scotch-whis ... 0/strona/2
Pozdrawiam
Używana jest w kilku etapach produkcji whisky. Jej czystość a także pierwotny smak związany ściśle z miejscem pobrania mają duże znaczenie dla końcowego smaku. Wody używa się do produkcji zacieru, do chłodzenia kondensatora podczas destylacji a także do rozcieńczania gotowej whisky w beczce w celu standaryzacji zawartości alkoholu.
Drożdże
Tak naprawdę to one przeprowadzają najważniejszy etap procesu produkcyjnego whisky. Przefermentowanie słodu jęczmiennego pozwala na otrzymanie zacieru do destylacji. Jest wiele szczepów drożdży a destylarnie korzystają z drożdży browarniczych i innych. Generalnie dobór szczepu drożdży jest indywidualny dla każdej destylarni. Jednocześnie jest on największą tajemnicą i najpilniej strzeżonym sekretem.
http://open-bar.pl/alkohole/scotch-whis ... 0/strona/2
Pozdrawiam
maxcd
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości