Ziemniak na mrozie czy może pomoże ? :)

Awatar użytkownika
Kapiczu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-17, 21:52

Ziemniak na mrozie czy może pomoże ? :)

Post autor: Kapiczu » 2011-10-19, 22:36

Nadejszła wiekopomna chwila, po kilku latach kibicowania ....a nieważne.........Mam pytanie do gorzelnianej braci - jaK to jest z tym kartoflem na mrozie? czy zamrożenie rozbije cukry złożone na proste czy jednak enzymy są wskazane? może ktoś wie jaka jet wydajność po destylacji przemrożonych kartofli w porównaniu z traktowanymi enzymem? a zima tuż tuż , i juz po wykopkach.....niech moc będzie z wami.pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-10-20, 09:53 ]
Temat także zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 09:52 przez Kapiczu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kapiczu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-17, 21:52

Post autor: Kapiczu » 2011-10-19, 23:13

"w bulwie ziemniaka po przemarznięciu dochodzi do rozkładu skrobi na
glukozę, nie związana woda zamarzając tworzy kryształy i niszczy błonę
lizosomów uwalniając z nich hydrolazy które atakują wiązania glikozydowe w cząsteczkach skrobi rozkładając ją na glukozę o słodkim smaku" .. a więc czy jet to tylko bełkot bez mózgiej gawiedzi, a może krzta prawdy się w tym chowie - jak u nas na wsi mawiają. pzdr

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-10-19, 23:28

Kapiczu pisze:"w bulwie ziemniaka po przemarznięciu dochodzi do rozkładu skrobi na
glukozę
Jaki procent skrobi zamienia się w glukozę?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-10-19, 23:31

To Ty jesteś taki mądry czy marcin z forum biologicznego?
czy jet to tylko bełkot bez mózgiej gawiedzi
Pewnie będziesz musiał sam rozstrzygnąć tę zagadkę, niebawem mrozy więc ziemniaczki do beczki + drożdżaki i jazda :lol: .
Może w końcu coś się uda bez udziału enzymów :?: .

@ CK
Tego nie napisali :roll: .
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Kapiczu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-17, 21:52

Post autor: Kapiczu » 2011-10-19, 23:48

"......." - a to nie moje są słowa ,to legenda ludowa, a może teoria Marcina z forum biologicznego... rzeczywiście to tylko teoria, ale kilkukrotnie spotkałem się z taką koncepcją. czy ktoś próbował tej techniki pozyskiwania "dobroci"? Właśnie wydajność mnie ciekawi, jak kolega Citizen Kane zapytał: "jaki procent skrobi zamienia się w glukozę?" - oto jest pytanie.
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 08:24 przez Kapiczu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-10-19, 23:56

Można by zapytać tych z forum, ale to było w 2008r więc wstyd trochę odgrzewać takiego starego kotleta :lol: .
Skoro Ty nie zamierzasz robić testów to w takim razie ja osobiście zamrożę ziemniaczki i powiem Wam ile tej glukozy się "zmieniło".
:idea: Może jednak najpierw zapytam "mentora", on wie prawie wszystko choć często się myli :wink: .
No bnp co Ty na to :?:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Kapiczu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-17, 21:52

Post autor: Kapiczu » 2011-10-20, 00:04

Skoro Ty nie zamierzasz robić testów
tego nie powiedziałem, wręcz przeciwnie,czekam na konkretne mrozy i przetestuje. Po prostu ciekawy byłem czy ktoś już to praktykował...Ja osobiści pogodziłem się z ew. stratą 25kg ziemniaków. :)

[/quote]
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 08:25 przez Kapiczu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2011-10-20, 07:57

Zrobiłem kiedyś to doświadczenie i nie wiem dlaczego, ale ziemniaki nie stały się słodsze, może zrobiłem coś źle. Jest też minus, po zamarznięciu i rozmarznięciu wzrasta ilość solaniny w ziemniaku. Należało by najpierw je obrać a dopiero potem zamrażać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2011-10-20, 08:10

Nie znam się na zacieraniu, ale wiem ze przemarznięte ziemniaki są słodkie. Pytałem kiedyś rodziciela o to hobby to przyznał że z tego co pamięta to na bimber używali kartofli zmrożonych. Dlaczego nie potrafił mi powiedzieć. Jako ze był, pacholęciem to jego zadaniem było trzymanie równego ognia w palenisku i pewnie stąd te jego braki w wiadomościach.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 59 gości