Zacieranie kukurydzy z enzymami

facet08
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2013-12-04, 19:59

Post autor: facet08 » 2014-05-04, 21:49

Woda zdemineralizowana do akumulatorów jest przeznaczenia technicznego, bałbym się używać jej do spożycia, możesz zastosować destylowaną, lub z filtra RO, lub nawet z dzbanka np. Brita

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-05-04, 23:28

Zbyszko, a próbowałeś ją w smaku, próbowałem raz, troszkę ze szklanki i straszna była https://www.youtube.com/watch?v=D7IOFbo3pjA

[ Dodano: 2014-05-04, 23:33 ]
http://www.energostil.com.pl/woda-zdemi ... ia-10.html

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2014-05-05, 00:05

Też zauważyłem jakieś posmaki. Być może jest przeznaczona do celów technicznych i podczas produkcji nikt się nie zastanawiał nad jej smakiem.
....

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2014-05-05, 12:58

Najprostsza i najtańsza metoda to nalać wodę z kranu do czystych plastikowych butelek (nie pitych z gwinta) po wodzie mineralnej tak do 9/10 objętości butelki. Butle lekko ścisnąć, zakręcić i wsadzić do zamrażarki by zamarzła. Gdy to się stanie wyjąć by rozmroziła się. Na dole wytrąci się cały syf w postaci minerałów i innych kamieni. Wodę taką można zlać do czajnika lub garnka i zagotować, wystudzić i tym zalewać. Najbardziej neutralna i wyjałowiona za razem bez czasochłonnego destylowania jej.
Ja tym sposobem robię herbatę w domu ciągle. Nie korzystam z żadnych filtrów a czajnik mam ciągle czysty.
Jeśli ktoś chce na łatwiznę to polecam najtańszą wodę w 5 litrowych dzbankach. Po około 1,5 zeta w Biedzie, Tesco czy innym Lidlu.

Generalnie woda jako jedyna występuje na ziemi w 3 stanach skupienia jednocześnie, posiada strukturę i pamięć (podobno) i jest to temat rzeka na osobny post ;)
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-05-05, 15:23

Wymrażanie :brawo , przecież moi znajomi eko kosmici tak zawsze robią, bo twierdzą, że dzięki temu woda odzyskuje swój naturalny kod genetyczny, nie wiem co to znaczy i nie chcę wiedzieć, ale wymrażanie do naszych celów to bardzo dobry pomysł.

Awatar użytkownika
gruby.jaro
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2014-01-24, 22:05
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: gruby.jaro » 2014-05-05, 21:14

Ktoś coś pisał o młodym ziemniaku narazie brak mi odwagi aby spróbować.
Załączniki
image.jpg
Połówka jest dobra na dwóch ! ( Jak jeden nie pije)

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-06, 20:15

gruby.jaro ta butelka to wysoka klasa. Postaram się zrobić lepszą!!!

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-10, 15:45

Dziś 3 raz poszło na rurki, Spirytus bezzapachowy połączyłem z wodą w filtra odwróconej osmozy i przegotowaną. Krystalicznie czyta wódka bezzapachowa o mocy 40%. Teraz się mrozi i wieczorem degustacja.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-10, 16:02

Korzystałeś z filtra węglowego, czy nie?
Pzdr.
OLO 69

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-10, 18:40

Po ostatnim gotowaniu bez filtracji, tylko woda z osmozy i przegotowana.
Ostatnio zmieniony 2014-05-21, 19:10 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-21, 19:05

Wódeczka smakuje wybornie, grzech popijać. Dziś robię nastaw z wytłoczyn jęczmienia słodowanego.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-01-01, 22:10

15 Blg z 5 kg kuku i 15l wody to słabo czy dobrze? Mam enzymy ze strony destylacja.com ale jakieś słabe bo ni hu hu nie mogę zatrzeć do negatywnej próby jodowej.

[ Dodano: 2016-01-02, 10:09 ]
Dziś rano po wystygnięciu zacieru BLG jednak na poziomie 18-19. To chyba dobrze...

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2016-01-02, 19:53

Te enzymy działają i w czasie fermentacji, tak że nie ma się co przejmować próbą jodową.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-01-03, 18:11

JemioloSeba pisze:Dziś rano po wystygnięciu zacieru BLG jednak na poziomie 18-19. To chyba dobrze...
Dobrze, tak powinno być. :wink:
OLO 69

gedeonx1
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2015-04-18, 16:11

Post autor: gedeonx1 » 2016-06-08, 21:59

Witajcie, od roku popełniam zbożówki i muszę przyznać że do cukru raczej nie wrócę. Wczoraj popełniłem zacier ala Jack Daniels inspirowany przepisem radiusa z czarnego forum. 80% kuku potraktowałem enzymem od starowara gotując 1.5h, po wystudzeniu do 63 stopni wsypałem 12% słodu żytniego i 8% słodu pale ale. Kolejna godzina utrzymywania temperatury i na koniec enzym scukrzający dla pewności. Proporcje woda zboże 4-1, Blg 17. Zaszczepiłem uwodnionymi Fermiolami, fermentor szaleje. Jak myślicie ma to sens? Proszę o opinie, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2016-06-08, 22:23 przez gedeonx1, łącznie zmieniany 1 raz.
Gedeon

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości