Zacieranie kukurydzy z enzymami

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-11-23, 20:27

Na jaki % kolega destyluje? Nie chodzi mi o rekordy, a o informacje, czysta, czy smakówka.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-11-24, 11:56

Był czas że się poddałem, bo destylat nawet najlepszy jaki udało mi się zrobić zawsze mial w sobie nutę "kwiatków".
Destylowałem więc niechlujnie (85%), badając tylko uzyski z różnych składników.

Od jakiegoś czasu drąże temat węgla i właśnie dziś robię 96+ pod późniejsze oczyszczanie węglem.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-12-06, 20:05

Jeszcze raz kiszona kukurydza.
Tym razem 4kg zmielonego ziarna na 15l wody.
Plus jakieś 0,4l matki drożdżowej (co z resztą jest dodawane również w powyższych fermentacjach)

I teraz po 24h od dodania drożdży miałem na zegarku uzysk CO2 w ilości 455l gazu.
Odczekałem jeszcze 12h i na liczniku przybyło jeszcze 2l.
Gdzie w rurce fermentacyjnej brak już było objawów jakich kolwiek działań ze strony grzybków.
Czyli czekanie o 12h dłużej, dało by teoretycznie o 0,5% większy uzysk etanolu.

Pomijając uzyski, fascynująco krótki jest czas fermentacji ! :idea:
Kiszone zawiera chyba kwas mlekowy (niech mnie ktoś poprawi jeśli zmieniłem nazwę).
Ciekawe co pozytywnego wnosi kiszenie, iż drożdże po tym zabiegu hulają tak szybko ?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-12-21, 19:01

I jeszcze raz.
Wczoraj wieczrem o 20:00 dodałem drożdże.
Tym razem 6kg na 15l wody.
Jest teraz 23 godziny fermentacji, która ma sie własnie ku końcowi.
Ale nie będzie to już tak szybko jak poprzednio.
Licznik spiszę za godzinę, czyli po dobie od dodania mamy drożdżowej.

[ Dodano: 2013-12-21, 19:58 ]
728l CO2

[ Dodano: 2013-12-22, 08:43 ]
Po 36h 766 CO2

[ Dodano: 2013-12-22, 15:00 ]
To po 42 godzinach załączyłem grzanie kotła do destylacji.
Ilość wydobywającego się gazu spadła po niżej 1l na godzinę (4l w 6 godzin)
A ogólnie wydobyło się go 770l.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-12-31, 13:03

Uzysk 100% etanolu z poprzedniego doświadczenia wyniósł 1800ml z 6kg, co daje 300l z tony ziarna.

Rozpocząłem kolejny zacier.
Tym razem 8kg kiszonego ziarna na 15l wody.
Dodanie matki dziś o godzinie 10:30.

[ Dodano: 2014-01-01, 12:00 ]
Mineło 25,5 godziny, a licznik wskazuje 950l CO2.
Temperatura z zadej 35*C wzrosła do 36,%*C.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stratos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2014-01-02, 13:59

Zakończyłem fermentacje z wynikiem 1022l CO2.
Trwała ona 51h, a za ostatnie 6h przybyło tylko 2l CO2.

Co ciekawe w przeliczeniu na 1kg ziarna emisja CO2 w poprzednim doświadczeniu wyniosła 127,6l , a w obecnym 127,7l.

Mam zamiar sprawdzić proporcje 10kg ziarna/ 15l wody.

[ Dodano: 2014-01-03, 13:48 ]
Tak troszke policzyłem.
1000l CO2 to 1,8kg w 15*C.
Czyli zacier po fermentacji powinien być o tyle lżejszy, plus lżejszy jeszcze o ciepło, które to przy fermentacji się wydziela.

Nie mam możliwości aby zważyć kocioł, ale gdy ktoś z kolegów miał np. wagę elektroniczną i gosiorek z zacierem podczas fermentacji na niej postawił . . .
Bym był wdzięczny za relację.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2014-01-06, 08:52

Uleciało 2,28l (100%).
Troszkę mało, gdyż daje to tylko 285l w przeliczeniu na tonę ziarna.

[ Dodano: 2014-01-06, 12:42 ]
Kolejny zacier.
Tym razem 10kg ziarna na 15l wody.
Sprawdziłem pH, które wynosi 4,1 do 4,4.
Blg jest trudno mierzalne z racji gęstości zacieru.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2014-01-08, 18:24

Ale to kit!
Znaczy takie jest gęste.
Minęło 30 godzin od zaszczepienia drożdżami i dalej intensywnie bulka.
Gazu uleciało na razie 700l, co jest miejszą ilością niż w tym samym czasie przy miej gęstym zacierze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stratos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2014-01-11, 15:49

Po czterech dobach uleciało 977l CO2.
Jakoś mało :?
Właśnie destyluje.

[ Dodano: 2014-01-12, 10:19 ]
Nakapało 1960ml (100%).
Bardzo mało.
Wymyśliłem sobie że jeszcze raz zaszczepie drożdżamy to coś, co teraz jest w zasadzie wywarem.
Czyli dolałem 2 litry wody aby uzupełnic ubytek cieczy i o 10:00 wlałem drożdże.

[ Dodano: 2014-01-13, 11:00 ]
No i fermentuje, słabo ale fermentuje.
Mam 166l CO2.

Dowiedziałem sie iż do metody na zimno, opytamlna proporcja dla mokrej kukurydzy to 1kg-2,2l do 1kg-2,7 litra wody.
Co dla moich poprzednich 6kg daje 13,2l wody, bądź w drugiej skrajnej proporcji 6kg na 16,2l wody.

Czyli dla mojego kociołka wychodzi 7kg plus 15,4l wody.
I taki też zrobię następny zacier.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2014-01-16, 08:59

Wywar wydał z siebie ponad 750ml :)
Ogólnie wyszło 2720 (100%).
Czyli 272l z jednej tony, co jest bardzo słabym wynikiem.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-04-28, 20:02

Zatarłem 25 kg kukurydzy we czwartek na rurki, zobaczymy jaka wydajność. Zrobię z tego wódkę superpremium.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-04-28, 20:12

Jak super premium znaczy, że czysta bardzo dobrze wyczyszczona, daj znać jak wyszła, bo słyszałem złe opinie, ale tylko słyszałem.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2014-04-29, 21:37

Jak mogę wtrącić, to taka wódeczka jest naprawdę super polecam :wink:

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-04-30, 17:08

Minimum 3 rektyfikacje i 6 razy węgiel aktywny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-01, 08:22

Spirytus rektyfikowany, poddany pojedynczej destylacji służy do produkcji wódek zwykłych.Wódki wyborowe, to takie w których użyty spirytus został poddany podwójnej rektyfikacji.Wódki luksusowe klasyfikowane sa na premium i superpremium to wielokrotna ratyfikacja mniemam że minumum 3.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości