Zacieranie kukurydzy z enzymami
Zbyszko, a próbowałeś ją w smaku, próbowałem raz, troszkę ze szklanki i straszna była https://www.youtube.com/watch?v=D7IOFbo3pjA
[ Dodano: 2014-05-04, 23:33 ]
http://www.energostil.com.pl/woda-zdemi ... ia-10.html
[ Dodano: 2014-05-04, 23:33 ]
http://www.energostil.com.pl/woda-zdemi ... ia-10.html
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Najprostsza i najtańsza metoda to nalać wodę z kranu do czystych plastikowych butelek (nie pitych z gwinta) po wodzie mineralnej tak do 9/10 objętości butelki. Butle lekko ścisnąć, zakręcić i wsadzić do zamrażarki by zamarzła. Gdy to się stanie wyjąć by rozmroziła się. Na dole wytrąci się cały syf w postaci minerałów i innych kamieni. Wodę taką można zlać do czajnika lub garnka i zagotować, wystudzić i tym zalewać. Najbardziej neutralna i wyjałowiona za razem bez czasochłonnego destylowania jej.
Ja tym sposobem robię herbatę w domu ciągle. Nie korzystam z żadnych filtrów a czajnik mam ciągle czysty.
Jeśli ktoś chce na łatwiznę to polecam najtańszą wodę w 5 litrowych dzbankach. Po około 1,5 zeta w Biedzie, Tesco czy innym Lidlu.
Generalnie woda jako jedyna występuje na ziemi w 3 stanach skupienia jednocześnie, posiada strukturę i pamięć (podobno) i jest to temat rzeka na osobny post
Ja tym sposobem robię herbatę w domu ciągle. Nie korzystam z żadnych filtrów a czajnik mam ciągle czysty.
Jeśli ktoś chce na łatwiznę to polecam najtańszą wodę w 5 litrowych dzbankach. Po około 1,5 zeta w Biedzie, Tesco czy innym Lidlu.
Generalnie woda jako jedyna występuje na ziemi w 3 stanach skupienia jednocześnie, posiada strukturę i pamięć (podobno) i jest to temat rzeka na osobny post
Pozdrawiam
eM
eM
- gruby.jaro
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2014-01-24, 22:05
- Lokalizacja: Podkarpacie
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Po ostatnim gotowaniu bez filtracji, tylko woda z osmozy i przegotowana.
Ostatnio zmieniony 2014-05-21, 19:10 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Te enzymy działają i w czasie fermentacji, tak że nie ma się co przejmować próbą jodową.
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
Witajcie, od roku popełniam zbożówki i muszę przyznać że do cukru raczej nie wrócę. Wczoraj popełniłem zacier ala Jack Daniels inspirowany przepisem radiusa z czarnego forum. 80% kuku potraktowałem enzymem od starowara gotując 1.5h, po wystudzeniu do 63 stopni wsypałem 12% słodu żytniego i 8% słodu pale ale. Kolejna godzina utrzymywania temperatury i na koniec enzym scukrzający dla pewności. Proporcje woda zboże 4-1, Blg 17. Zaszczepiłem uwodnionymi Fermiolami, fermentor szaleje. Jak myślicie ma to sens? Proszę o opinie, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2016-06-08, 22:23 przez gedeonx1, łącznie zmieniany 1 raz.
Gedeon
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości