Zacieranie kukurydzy z enzymami
Filtrowałem już po fermentacji. Cóż, innej możliwości nie mam bo nie mam płaszcza wodnego. Z tego także będzie strata, niemniej dla mnie najczytelniejsze jest to, że do końca próba jodowa była dodatnia, czyli miałem tam ciągle skrobię.
Właśnie mielę dość drobno pszenicę. Potraktuję to jako test porównawczy dla tej kukurydzy.
Będzie drobniejsza granulacja, zamierzam kleikować jak najdłużej (na ile pozwoli na to nieprzypalanie się) i wstawić na gorzelniczych na 90 godzin. Zobaczymy ile wyjdzie przy takiej technologii. Jak skończę to zdam relację.
Właśnie mielę dość drobno pszenicę. Potraktuję to jako test porównawczy dla tej kukurydzy.
Będzie drobniejsza granulacja, zamierzam kleikować jak najdłużej (na ile pozwoli na to nieprzypalanie się) i wstawić na gorzelniczych na 90 godzin. Zobaczymy ile wyjdzie przy takiej technologii. Jak skończę to zdam relację.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Ja dziś ześrutowałem 16.5 kg kukurydzy razem z 3.5 kg pszenicy jarej. Mam zamiar to dziś zagotować dodać enzymów upłynniających i scukrzających. Ile na 20 kg dać wody?
Ostatnio zmieniony 2013-01-17, 23:23 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
16.5 kg kukurydzy, 3 kg pszenicy i 1.5 kg żyta zostało ześrutowane na oczkach 2mm. Po kilku godzinach gotowania z dodatkiem enzymu upłynniającego wlałem całość do beczki. Stosunek śruta- woda 1-3.5 Po 4 godzinach zacier miał temperaturę 64 st, dolałem enzymu skukrzającego -20ml. Beczka owinięta w koc, mija kolejnych 7 godzin, temperatura zacieru 37st, próba jodowa ujemna, całość skrobi skukrzona. Drożdże Cobra Vhisky 1 opakowanie, po godzinie intensywnie pracują. Mija kolejnych 12 godzin w beczce wrze, ostry zapach, temperatura 32st. Jak skończą pracę dam znać. Ps. dziś z gorzelni dostałem paczkę 500g drożdży Oenoferm C2, podobno wszystko przerabiają począwszy od kukurydzy, ziemniaków po melasę cukrową.
Ostatnio zmieniony 2013-01-19, 19:07 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2011-12-05, 22:07
Witam
Czy ktoś z kolegów robił kiedyś zacier kukurydziany z dodatkiem cukru trzcinowego?
Jeśli nie to może jakieś podpowiedzi co do proporcji...
Czy ktoś z kolegów robił kiedyś zacier kukurydziany z dodatkiem cukru trzcinowego?
Jeśli nie to może jakieś podpowiedzi co do proporcji...
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 21:17 przez dulcis_aurum, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2011-12-05, 22:07
Właśnie z cukrem trzcinowym bawię się już jakiś czas a jak poczułem zapach zmielonej kukurydzy... Dlaczego byś ich nie łączył? Kolumna DN50 - 50 cm miedzi... tak jak na destylat.wawaldek11 pisze:Może być ciekawy smak. Ale nie mieszał bym tych składników.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dulcis_aurum, łącznie zmieniany 1 raz.
A co koledzy myślą o zakwaszaniu zacieru dundrem z poprzedniego gotowania?
Wikipedia: "bourbon":
"...Za udoskonalenie procesu fermentacji jest zwykle uznawany James C. Crow lub Jason S. Amburgey[7]. Polega ono na dodaniu do zacieru, przygotowanego do rozpoczęcia procesu fermentacji, pewnej niezbyt dużej ilości zacieru oddzielonego od alkoholu po poprzednim procesie fermentacji. W ten sposób dostarcza się kwasu, który kontroluje wzrost bakterii, które mogłyby zanieczyścić whisky oraz jest odpowiedzialny za uzyskanie odpowiedniego pH, pozwalającego drożdżom na prawidłowe działanie...."
Wikipedia: "bourbon":
"...Za udoskonalenie procesu fermentacji jest zwykle uznawany James C. Crow lub Jason S. Amburgey[7]. Polega ono na dodaniu do zacieru, przygotowanego do rozpoczęcia procesu fermentacji, pewnej niezbyt dużej ilości zacieru oddzielonego od alkoholu po poprzednim procesie fermentacji. W ten sposób dostarcza się kwasu, który kontroluje wzrost bakterii, które mogłyby zanieczyścić whisky oraz jest odpowiedzialny za uzyskanie odpowiedniego pH, pozwalającego drożdżom na prawidłowe działanie...."
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości