Zacieranie kukurydzy z enzymami

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-06-09, 10:05

A dlaczego miałoby nie mieć?
Fajna mieszanka to i pewnie fajny trunek wyjdzie. Daj znać jak przedestylujesz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-06-09, 19:25

Ja wczoraj destylowałem drugi raz na prostym pot-stillu z deflegmatorem ze sprężynkami miedzianymi - zapach wręcz cudowny a w smaku całkiem nieźle - rozcieńczyłem do ok 58%, dodałem płatków dębowych mocno pieczonych i syropu klonowego - w jednej damie ok 10ml na 5 litrów a w drugiej ok 20 ml na 5 litrów. Tak czy owak to co kapało już wskazało, że cała zabawa od zakupu zboża po zamykanie naczynia z urobkiem to przyjemny wysiłek ;)

Nadchodzi czas na wersję wg Waszyngtona - i tu pytanie - czy warto (i ew jaki) używać chmielu jak w tym przepisie - który nieco swobodnie może, przetłumaczyłem tak:

1. 3,175 kg żyta
2. 0,907 kg kukurydzy
3. 0,454 kg słodu jęczmiennego
4. 22,75 l wody
5. 28g drożdży
6. 85g chmielu

Do wody dodać chmiel i gotować przez pół godziny. Następnie ostudzić do 21 °C i odfiltrować chmiel. Do wody wsypać skruszone ziarno oraz słód jęczmienny. Podgrzewać powoli mieszaninę do 71,7 °C ( podnosić temperaturę w tempie 3,1 °C na dwie minuty). Utrzymywać temperaturę 71,7 °C przez 2-3 godziny ciągle mieszając, aż do pełnej konwersji skrobi do cukrów fermentowalnych i dekstryn.
Po zakończeniu zacierania, schłodzić do temperatury 21,1 – 26,7 °C i odcedzić do pojemnika/zbiornika fermentacyjnego. Dodać drożdże. Aby uniknąć zakażenia i fermentacji dzikimi drożdżami dodać 1g fluorku amonu. Rozmieszać wszystko przez ok. 1 minutę i zamknąć pojemnik. Fermentować ok. 5-7 dni. Po fermentacji oczyścić zacier, filtrując go przez płótno z części stałych, osadów. Przedestylować 2-3 krotnie. Rozcieńczyć do mocy spożywczej.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

gedeonx1
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2015-04-18, 16:11

Post autor: gedeonx1 » 2016-06-18, 00:52

Witam wszystkich nocnych psotników. Właśnie skończyłem kapanie Jacka Danielsa z udziałem słodu żytniego, wydajność nie powala na kolana ok.2.6 l w przeliczeniu na czyste c2h5oh z 10 kg surowca,ole za to smak,i zapach... Ja zacierałem 25 kg surowca w stosunku 1:4, teraz postaram się jak w oryginale 1:5.10 litrów psoty wylądowało w beczce dębów, zobaczymy za kilka miesięcy, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gedeonx1, łącznie zmieniany 3 razy.
Gedeon

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-06-19, 17:15

To dobra wydajność.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-07-05, 13:38

robol69 pisze: Witam
Enzym upłynniający 0,3 ml na 1 kg śruty
enzym scukrzający 0,6 ml na 1 kg śruty
Witam,
jak jest z tym dawkowaniem enzymów?

Z tego wynikałoby, że:
Enzym upłynniający 1,8 ml na 6 kg śruty
Enzym scukrzający 1,2 ml na 2 kg śruty

Natomiast starowar na swojej stronie pisze:

Enzym upłynniający 1 ml na 6kg śruty
Enzym scukrzający 1 ml na 2kg śruty


Mam zamiar użyć:
12 kg śruty kukurydzianej
42L wody.

Zagotować wodę, dodać śrutę, zagotować i gotować z 10 minut.
Ochłodzić i przy 85C stopniach dodać enzym upłynniający. Ile trzymać zacier w tej temp?

Potem ochłodzić do 62 stopni i dodać enzym upłynniający - długo trzymać w tej temperaturze? Dla piwa przeważnie wystarcza godzinę.

Ile BLG powinienem otrzymać?

Dzięki za porady.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-07-05, 13:46

6 ml. upłynniającego
8 ml scukrzającego

Ja gotuję wodę wlewam enzym i daję śrutę. Ostro traktuję wiertarką i mieszadłem i doprowadzam do wrzenia (95-98°).
Zostawiam to na kilka godzin i czekam aż temperatura spadnie do około 60° i daję scukrzający. Znów wiertara i zostawiam do rana. Wtedy zaprawiam drożdżami i czekam aż przerobi. Coobra Whisky przerabiają to w dwa dni.
Blg mam zazwyczaj na poziomie 20.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-05, 13:50

spamik112 pisze: Ochłodzić i przy 85C stopniach dodać enzym upłynniający. Ile trzymać zacier w tej temp?

Potem ochłodzić do 62 stopni i dodać enzym upłynniający - długo trzymać w tej temperaturze?
Połowę upłynniającego dodaj przed zadaniem śruty, połowę po wsypaniu. Czasem się nie martw, do temperatury zadania enzymu scukrzającego upłynie go sporo aby upłynnianie zaszło prawidłowo. Podobnie z glukoamylazą, zanim osiągniesz 30°C zacieranie będzie już właściwie zakończone.
spamik112 pisze: Ile BLG powinienem otrzymać?
19-21°Blg (zakładając proporcję 1/3).

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-07-07, 13:43

Już po pierwszym.. na przyszłość chciałbym trochę przyśpieszyć proces.

Czy mógłbym to zrobić tak?
Zagotować wodę w kegu, przelać wodę do plastikowej beczki (fermentor) dodać partiami kukurydzę do beczki, wymieszać oraz dodać enzym.
Mieszać mieszadłem co jakiś czas.

Odczekać do spadku 65C i dodać enzym scukrzający.
Na drugi dzień zadać drożdże.

Wyjdzie z tego? Teraz trochę się bawiłem bo pogotowałem całość z 10 minut, aby wybić trochę bakterii oraz trzymałem (podgrzewałem co jakiś czas) zacier w kegu do temperatury 62-65C...

Jak robię piwo to próbę jodową otrzymuję negatywną po godzinie, wczoraj po godzinie miałem jeszcze pozytywną.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-07-07, 14:14

Próbą się nie przejmuj.
Zrób tak jak piszesz. Zagotuj wodę i w fermentatorze zacieraj. Wiele osób robi metadą "na lenia" i nie podgrzewa po wsypaniu śruty - ja też tak robiłem i nie było różnicy.

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-07-14, 12:56

Zacierałem w ubiegłą środę. Nie wiem jakie BLG było startowe, bo całość była gęsta i wszędzie obecna była śruta bez płynu.

W czwartek rano dodaliśmy drożdże FERMIOLE i po 4 dawkę pożywki DAF (przez pomyłkę :P), w poniedziałek BLG wynosiło 1, a dziś cały cukromierz z biowinu zanurza się.

Przefiltruję w sobotę, potem 2 dni jeszcze na lepsze sklarowanie i jazda :P.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami

Post autor: Jakub 1982 » 2021-06-16, 17:02

Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu więc postanowiłem zapytać w tym wątku; czy zacier z kuku da się jakoś przefiltrować tak, żeby można było przedestylować w kociołku z grzałką? Grzałka 1,5 kW bez regulatora lecz zawsze można go złożyć.

Awatar użytkownika
ernoliko
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami

Post autor: ernoliko » 2021-06-16, 17:33

Regulator załóż. Rozgrzewaj na max, potem obniż do ok 800W.
U kolegi 98% kupisz worek nylonowy do filtrowania zacieru. Sam go stosuje. Na Allegro ma nick sklep bimber hobby czy jakoś tak. Służy już hyba 10lat, pare razy musiałem go już zszywać :D
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami

Post autor: Jakub 1982 » 2021-06-16, 18:29

Czy właściwą nazwa sklepu to"sklepyhobby" ?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami

Post autor: wawaldek11 » 2021-06-16, 18:39

Pozdrawiam,
Waldek

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami

Post autor: czytam » 2021-06-16, 22:00

ernoliko pisze:
2021-06-16, 17:33
Rozgrzewaj na max, potem obniż do ok 800W.
Dokładnie odwrotnie. Rozgrzewaj na małej mocy a jak się trochę pogotuje, możesz stopniowo zwiększać. Wtedy się zacier zbożowy nie przypali i nie będzie zbytnio pienił.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości