Zacieranie kukurydzy z enzymami
: 2011-10-28, 22:48
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałem się podzielić z wami moimi doświadczeniami z zakresu zacierania kukurydzy.
Mój pierwszy zacier kukurydziany stworzony został wg następującego schematu:
Proporcja kukurydzy do wody 1:4
8 kg kukurydzy na 32 litrów H²O
2 ml upłynniacza (zakupione od kolegi 98%)
3 ml scukrzacza (zakupione od kolegi 98%)
25 g drożdży Gammazyme [na oko dodane 5 łyżeczek ] (zakupione od kolegi 98%)
1 sztuka pożywki dla drożdży firmy Biowin
Tyle z założeń. W praktyce wyszło to tak:
Całą kukurydzę obrałem na ziarno. Całe ziarno zamoczyłem na 24 godziny w letniej wodzie a następnie rozlałem we wannie. Ziarno przewracałem i podlewałem aż 3 dni nim zakiełkowało. Proces ten przy użyciu enzymów może wydawać się bezcelowy ale musiałem go wykonać gdyż moja maszynka nie podołała by nigdy suchej kukurydzy.
Zakiełkowane ziarno zmieliłem w maszynce Predom/Zelmer 186. Owa maszynka miała 2 razy wymieniane tryby w przekładni oraz na ślimaku. Raz próbowałem zmielić suchą kukurydzę a za drugim razem namoczoną nie skiełkowaną.
Zmielone ziarno podzieliłem na 2 części i zagotowałem z 16 litrami wody każda.
Proporcje enzymów do ilości procentowej skrobi wziąłem z wyliczanki enzymów pliku xls opracowanego przez kolegę KREDEK
Mieszanie przeprowadzane przy pomocy wiertarki i mieszadła.
Enzymy upłynniające podzieliłem na 2 części i dodawałem proporcjonalnie po 1 ml uprzednio rozrobionego w wodzie w proporcji 1:10 do każdej z 2 części w temperaturze 70 °C . Cała mieszanina gotowała się dalej do uzyskania temperatury wrzenia. Po zagotowaniu mieszaninę przelałem do beczki. (czas stygnięcia to około 8 godz)
Po wystudzeniu całego wywaru do temperatury ok 60 °C zakwasiłem zacier do pH 4,5 a następnie dodałem 3ml scukrzacza uprzednio rozrobionego w wodzie w proporcji 1:10. Beczkę owinąłem dwoma ręcznikami i pozostawiłem do ostygnięcia (czas stygnięcia to około 10 godz).
Po kolejnym wystudzeniu do temperatury 32 °C zadałem uprzednio rozrobione drożdże w ilości 5 łyżeczek (25g) + pożywkę do win firmy Biowin.
Zacier bardzo ostro ruszył z fermentacją i przestał pracować po około dobie. Temperatura podczas fermentacji w beczce utrzymywana była na poziomie 30 °C
Zawartość cukru mierzona w temp 32 °C wyniosła jedyne 8,5 BLG.
Po tygodniu przedestylowane w maszynie (wys kolumny około 1 metra). Destylator grzałkowy bez płaszcza. Wyszło tylko 1,5 litra 90%. Przedgon w ilości 100 ml odlany. Pogon (>90%) w ilości 200 ml odlany.
Kosztorys:
Kukurydza 1,50 zł/kg
Enzymy na 500L 33,00 zł/ komplet
Drożdże Gammazyme GMBH 24,00 zł/opakowanie
Pożywka Biowin 1,50 zł/paczka
Kwas cytrynowy 5,00 zł/ 500g
Generalnie na koszty składa się w głównej mierze surowiec oraz czynnik grzewczy prąd/gaz. Pozostałe rzeczy jak woda, drożdże, enzymy, pożywki i inne kwaski stanowią mały procent całości.
Jutro postaram się opisać mój kolejny zacier zrobiony w proporcji 1:3
Wszystkie ewentualne uwagi/spostrzeżenia mile widziane.
Chciałem się podzielić z wami moimi doświadczeniami z zakresu zacierania kukurydzy.
Mój pierwszy zacier kukurydziany stworzony został wg następującego schematu:
Proporcja kukurydzy do wody 1:4
8 kg kukurydzy na 32 litrów H²O
2 ml upłynniacza (zakupione od kolegi 98%)
3 ml scukrzacza (zakupione od kolegi 98%)
25 g drożdży Gammazyme [na oko dodane 5 łyżeczek ] (zakupione od kolegi 98%)
1 sztuka pożywki dla drożdży firmy Biowin
Tyle z założeń. W praktyce wyszło to tak:
Całą kukurydzę obrałem na ziarno. Całe ziarno zamoczyłem na 24 godziny w letniej wodzie a następnie rozlałem we wannie. Ziarno przewracałem i podlewałem aż 3 dni nim zakiełkowało. Proces ten przy użyciu enzymów może wydawać się bezcelowy ale musiałem go wykonać gdyż moja maszynka nie podołała by nigdy suchej kukurydzy.
Zakiełkowane ziarno zmieliłem w maszynce Predom/Zelmer 186. Owa maszynka miała 2 razy wymieniane tryby w przekładni oraz na ślimaku. Raz próbowałem zmielić suchą kukurydzę a za drugim razem namoczoną nie skiełkowaną.
Zmielone ziarno podzieliłem na 2 części i zagotowałem z 16 litrami wody każda.
Proporcje enzymów do ilości procentowej skrobi wziąłem z wyliczanki enzymów pliku xls opracowanego przez kolegę KREDEK
Mieszanie przeprowadzane przy pomocy wiertarki i mieszadła.
Enzymy upłynniające podzieliłem na 2 części i dodawałem proporcjonalnie po 1 ml uprzednio rozrobionego w wodzie w proporcji 1:10 do każdej z 2 części w temperaturze 70 °C . Cała mieszanina gotowała się dalej do uzyskania temperatury wrzenia. Po zagotowaniu mieszaninę przelałem do beczki. (czas stygnięcia to około 8 godz)
Po wystudzeniu całego wywaru do temperatury ok 60 °C zakwasiłem zacier do pH 4,5 a następnie dodałem 3ml scukrzacza uprzednio rozrobionego w wodzie w proporcji 1:10. Beczkę owinąłem dwoma ręcznikami i pozostawiłem do ostygnięcia (czas stygnięcia to około 10 godz).
Po kolejnym wystudzeniu do temperatury 32 °C zadałem uprzednio rozrobione drożdże w ilości 5 łyżeczek (25g) + pożywkę do win firmy Biowin.
Zacier bardzo ostro ruszył z fermentacją i przestał pracować po około dobie. Temperatura podczas fermentacji w beczce utrzymywana była na poziomie 30 °C
Zawartość cukru mierzona w temp 32 °C wyniosła jedyne 8,5 BLG.
Po tygodniu przedestylowane w maszynie (wys kolumny około 1 metra). Destylator grzałkowy bez płaszcza. Wyszło tylko 1,5 litra 90%. Przedgon w ilości 100 ml odlany. Pogon (>90%) w ilości 200 ml odlany.
Kosztorys:
Kukurydza 1,50 zł/kg
Enzymy na 500L 33,00 zł/ komplet
Drożdże Gammazyme GMBH 24,00 zł/opakowanie
Pożywka Biowin 1,50 zł/paczka
Kwas cytrynowy 5,00 zł/ 500g
Generalnie na koszty składa się w głównej mierze surowiec oraz czynnik grzewczy prąd/gaz. Pozostałe rzeczy jak woda, drożdże, enzymy, pożywki i inne kwaski stanowią mały procent całości.
Jutro postaram się opisać mój kolejny zacier zrobiony w proporcji 1:3
Wszystkie ewentualne uwagi/spostrzeżenia mile widziane.