Witam !
Właśnie nastawiłem 120 l cukrówki. Świąteczna beka
Mam dużo skorek od pomarańczy, wiadomo święta Czy po sparzeniu ich wrzątkiem moge dodać je do nastawu ? Dla aromatu czy pożywki ? szkoda mi ich wyrzucać bo są bardzo aromatyczne... Czy lepiej nie próbować bo nabawię się kłopotow ???
Skórki z pomarańczy do nastawu ?
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Skórki z pomarańczy do nastawu ?
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 12:52 przez ojciecdyrektor, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Cemik nie jest to skuteczna metoda. Powstaje dodatkowa gorycz
Najlepsza esencja to zetrzeć kolorowe wiórki skórek bez białego środka/ nożyk do cytrusów ,lub tarka/. Zgromadzone wiórki zalać spirytusem min.95% na max. 5 godzin. Nastepnie zlać piękny aromatyczny i transparentny kolorowy płyn. Nie płukać ,wyciskać itp.
Metoda francuska
Najlepsza esencja to zetrzeć kolorowe wiórki skórek bez białego środka/ nożyk do cytrusów ,lub tarka/. Zgromadzone wiórki zalać spirytusem min.95% na max. 5 godzin. Nastepnie zlać piękny aromatyczny i transparentny kolorowy płyn. Nie płukać ,wyciskać itp.
Metoda francuska
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości