Skórki z pomarańczy do nastawu ?

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Skórki z pomarańczy do nastawu ?

Post autor: ojciecdyrektor » 2011-12-23, 02:33

Witam !
Właśnie nastawiłem 120 l cukrówki. Świąteczna beka :)
Mam dużo skorek od pomarańczy, wiadomo święta :D Czy po sparzeniu ich wrzątkiem moge dodać je do nastawu ? Dla aromatu czy pożywki ? szkoda mi ich wyrzucać bo są bardzo aromatyczne... Czy lepiej nie próbować bo nabawię się kłopotow ???
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 12:52 przez ojciecdyrektor, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-12-23, 09:11

nie ma to sensu raczej, w końcu sprzęt jest do usuwania niechcianych aromatów.. Chyba, że robisz na Prostym aparacie bez refluksu to pozostaje tylko kwestia indywidualna smaku.

Lepiej zrobić nalew na te skórki i macerować kilka dni mając zaprawkę do pomarańczówki:).
XXX

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-12-23, 09:17

Pod warunkiem, że nie są z białym. W takim wypadku, aby wyciągnąć aromaty należy je zalać wódką, poczekać 2-3 dni i oddestylować na prostym aparacie. Gorycz zostanie w garze a aromaty będą odebrane.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2011-12-23, 11:14

aby wyciągnąć aromaty należy je zalać wódką, poczekać 2-3 dni i oddestylować na prostym aparacie
vide Cointreau

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-12-23, 16:12

Cemik nie jest to skuteczna metoda. Powstaje dodatkowa gorycz :cry:
Najlepsza esencja to zetrzeć kolorowe wiórki skórek bez białego środka/ nożyk do cytrusów ,lub tarka/. Zgromadzone wiórki zalać spirytusem min.95% na max. 5 godzin. Nastepnie zlać piękny aromatyczny i transparentny kolorowy płyn. Nie płukać ,wyciskać itp. :!:
Metoda francuska :slinka

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2011-12-23, 17:54

Już zrobione. Powycinałem białe pokroiłem w drobną kostke i zalałem 70% ... wyjdzie coś a la zaprawka może.
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-12-23, 19:33

Spirytus 70% też powinien dać radę. 95% pewniak na 100%. Woda ługuje goryczkę :cry:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości