Witam
poproszę Sz.Kolegów o podpowiedź czy enzymy oraz drożdże (od 98%) straciły swoją wartość w czasie przechowywania przez zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu. Mogły nawet zamarznąć.
Lepiej będzie zakupić nowe, czy można sprawdzić jakość enzymów i drożdży?
Pozdrawiam
kosiniak
Przechowywanie enzymów
Przechowywanie enzymów
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:29 przez kosiniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Ja tam bym spróbował .Suche drożdże do piwa startowały mi rok
po terminie .Enzymy jeżeli już to straciły na efektywności , jak zwiększysz
dawkę powinno być OK.
No chyba że leżały 10 lat
Zresztą kontrolny start drożdży czy zatarcie np. 1 kg śruty to nie problem i
będziesz miał pewność.
robol
Ja tam bym spróbował .Suche drożdże do piwa startowały mi rok
po terminie .Enzymy jeżeli już to straciły na efektywności , jak zwiększysz
dawkę powinno być OK.
No chyba że leżały 10 lat
Zresztą kontrolny start drożdży czy zatarcie np. 1 kg śruty to nie problem i
będziesz miał pewność.
robol
Polak potrafi !!!
Ja ostatnio zużyłem przeterminowane (październik 2010r.) Alcotec24H. Dwa opakowania zużyłem jak zwykle. Podwójna dawka cukru i wody - pracowały ok. 10 dni i doszły do: -3blg. Z trzecim opakowaniem poeksperymentowałem - oprócz dodatkowych pożywek lekko zakwasiłem nastaw. Po 3 dniach jest już ok. "0"!olo 69 pisze:Jeśli nie są przeterminowane[...]
Paczki były cały czas w lodówce w strefie "warzyw".
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości