Drożdże do zacierów

Jakich najczęściej używacie drożdży do zacierów?

A) Red Ethanol
14
20%
B) Fermiol
18
25%
C) Bayanusy
13
18%
D) T3
13
18%
E) ALCOTEC WHISKY
13
18%
 
Liczba głosów: 71

furman

Drożdże do zacierów

Post autor: furman » 2012-04-10, 10:56

Chciałem zrobić sondę dotyczącą drożdży jakie koledzy używacie do zacierów ze zbóż, mąki czy kukurydzy. A czy może ktoś stosował jedne do zacierów i cukrówek. Ja w mojej bardzo krótkiej przygodzie stosowałem Red Ethanol a Wy?

Dodano:

Dodałem ankietę. Ale nie wpisałem ostatniej opcji INNE ( może moderator to poprawić? ).
Fajnie by było jak by podać w postach nazwy tych innych i opisać co nie co o nich.
Ostatnio zmieniony 2012-04-12, 08:34 przez furman, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-04-10, 16:45

Spróbuj drożdży "Fermiol" dają bardzo dobry smak destylatu

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2012-04-10, 20:38

Ja robiłem raz na bayanusach g995 i na razie przy nich zostanę :wink: .

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-10, 21:30

Nie mam nic w tej sprawie do powiedzenia, ale temat mnie bardzo interesuje. Jeśli będziecie podawać swoje ulubione drożdże do zbożówek, to mam prośbę precyzujcie o jakiej zbożówce mowa, czy czysta, czy na przykład żytnia whiskey czyli nasza starka, nie mylić ze starką ruską czy ukraińską do kupienia w kauflandzie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2012-04-10, 22:56

Co do Fermioli to używam, zrobiłem na nim kilka żytnich i na czystą i na starkę. Nie mam zastrzeżeń do smaku, bardzo mała ilość przedgonu. Kłopot w tym, że nie ciągną zbyt wiele, powiedziałbym, że nie są w stanie dobić do obiecanych 10%. U mnie przy startowym blg 18 nigdy nie doszły do zera (nawet po miesiącu) po trzech dniach bardzo burzliwej fermentacji dolatują do 4 blg i dalej, jeśli ruszą, to najwyżej 0,5 - 1 blg. Ostatnio z ciekawości zmierzyłem refraktometrem zawartość cukru w odwarze po destylacji - było tam aż 6 blg. To nie daje mi spać :cry: , choć smak, musze przyznać, nieziemski :lol:

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-11, 00:03

Po fermentacji na fermiolach spokojnie dojeżdżałem do 11- 12% alkoholu w zacierze a wynik na cukromierzu po fermentacji to -1 do -1,5 blg.
Przed zadaniem drożdży dodawałem zawsze pożywkę.
Fermentacja samego zacieru około 4-5 dni zależnie od temp. otoczenia.
Z dodatkiem cukru do zacieru fermentacja trwała 7 dni.
Nigdy mnie nie zawiodły.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-04-11, 09:30

Robiłem kilkukrotnie zaciery ze śrutu kukurydzianej na burbona. Z samej kukurydzy, jak również z dodatkiem jęczmienia oraz żyta. Wypróbowałem i Red Ethanole i Whisky Yeast i Fermiole. Co do smaku to Na pierwszym miejscu postawił bym Fermiole, które z fosforanem dwuamonu również przerobiły mi cały cukier. Drożdże dedykowane do whisky również odebrałem pozytywnie. Najsłabiej w moich zacierach wypadły Red Ethanol, i pod względem smakowym (mocno bimbrowaty smak) i pod względem jakości pracy. BLG zatrzymywało się na +2, +3 i za cholerę nie mogło zejść niżej.
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-11, 10:40

Prawie zawsze fermiole.
Wydaje mi się,że red ethanole produkują dużo więcej syfu w zacierze.
A smak żytka taki jakby bardziej ostrzejszy jest po destylacji.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-04-11, 11:51

Nie wiem jak jest na innych zbożach i drożdżach.
Zacierałem tylko jęczmień i używałem wyłącznie red ethanoli, kupiłem kilogram więc przez jakiś czas nie będę kupował innych.
Z 18 blg początkowych, po 48 godzinach miałem zawsze 0 blg, a trzeciego dnia już było na rurach.
Efekt końcowy mnie odpowiada.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-04-11, 13:35

Dokładnie, gotuję całość jak leci.
Pierwsze gotowanie u mnie to pot-still w płaszczu, kolejne dopiero na kolumnie.
To mnie na razie w zupełności zadowala.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-04-11, 16:29

Ja też jestem zadowolony z red ethanoli. Przerabiają wszystko w rozsądnym czasie. Efekt też mnie zadowala.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-04-12, 07:51

A ja używam T3 i nie narzekam
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

madman
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2012-02-10, 05:46

Post autor: madman » 2012-04-23, 13:31

Co prawda dopiero początkujący jestem, ale może się przyda.
Pierwszy raz nastawiłem jęczmień na drożdżach od forumowego kolegi Whisky single strain + AMG, wg przepisu załączonego do nich. Efekt wg mnie rewelacyjny.
Teraz pracują bayanusy IOC 2 zaciery po 25l na mące żytniej. Pracują już ponad tydzień, myślałem że w 7 dni się uwiną, a tu figa. Ale pracują cały czas równo, jak ktoś już pisał na forum. Pienią się tyle, że na spacer z 30l baniaka nic się nie wybiera.
Po szczęśliwym finale opiszę efekt. Jeśli nie będzie dużo syfu to przy nich zostanę.

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2012-06-04, 23:44

Ja zdecydowanie polecam DROŻDŻE GORZELNIANE GAMMAZYME Gmbh. 500g hermetyczna paczka za 24 zł u kolegi 98%.
Korzystam do zacierów jęczmiennych, kukurydzianych i Biedronkowo-Lidlowo pszennych.
Średnie moje dawkowanie 5 łyżeczek do kawy uprzednio uwodnionych grzybów na beczkę ~100 L zacieru. Nie potrzeba pożywek. Same się mnożą niesamowicie szybko.
Drożdże może do najszybszych nie należą ale dźwigają spokojnie nastawy 21BLG i jadą poniżej zera. Alkoholu stężenie utrzymuje się na poziomie 11 ~ 12 %. Efekt taki uzyskujemy w od 2 do 3 tygodni w zależności od temperatury i ilości zadanych grzybów.

Najlepszy stosunek jakości do ceny.
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2012-06-05, 23:35

1 pisze: Zbożówka 3 tygodnie? Toż to kiszonka powstanie.
Zdecydowanie do 3 tygodni. Gdy zostawiłem zacier przed weekendem majowym miał 2 tyg po powrocie z majówki miał troszkę ponad 3. Wszystko co gęste opadło na dół a wodny roztwór pozostał u góry.
Skład mikstury --> 15kg mąki i 10kg kaszy jęczmiennej z Biedy uwodnione w 75 litrach H2O. Z 33 litrów zacieru wyszło elegancko 3,9L 92% spirytusu.

Kluczem do sukcesu zdaje się być zakwaszenie zacieru. Zatrzymuje to wszelkie kiszenia i inne niepotrzebne procesy. Korzystnie wpływa na scukrzacz i kompletnie nie przeszkadza wspomnianym grzybom.

Popularnym jest u nas w marketach owy produkt kwaszony (nie mylić z kiszonym). Zaprawione w ten sposób ogórki czy kapusta są dopuszczone przez unię, mają długi termin ważności, nie psują się a smakują podobnie z naciskiem na średnio, bo nic nie umywa się do kiszonych ogórków czy kapusty.
Pozdrawiam

eM

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości