Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?
Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?
prosze o odpowiedz doświadczonych
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Najlepsza woda do nastawów,skraca czas fermentacji i nastaw się praktycznie nie pieni start bardzo szybki.sycyliusz pisze:Kupiłem w Lidlu wodę w bańkach 5L - 1,99zł i takiej użyłem.
Do usunięcia chloru z kranówki można użyć anty-chlor do kupienia w sklepach dla akwarystów....
p.s dopiero zaczynam zabawę z psoceniem...
Z tym mieszaniem zawsze coś może być. Na początku po mieszaniu ścinał mi się alkohol-woda i miałem mleko. Osad opadał ale nie dało się tego pic i trzeba było jeszcze raz na rurę.
Teraz smak jest super a jak mi się zrobi minimalny osad to po dwóch dniach jak potrząsnę butelka to go nawet nie ruszy.
Pozdrawiam.
Teraz smak jest super a jak mi się zrobi minimalny osad to po dwóch dniach jak potrząsnę butelka to go nawet nie ruszy.
Pozdrawiam.
Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?
Szukałem i nie znalazłem to napiszę tu.
Chciałem użyć do nastawu cukrowego wodę odwarową z poprzedniego cyklu.
Używam Aabratka z buforem i zakładam, że zawartość bufora idzie w kanał, a to co w kotle zostało chciałem użyć powtórnie ze świeżymi drożdżami i cukrem.
Czy ktoś tak robi? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Chciałem użyć do nastawu cukrowego wodę odwarową z poprzedniego cyklu.
Używam Aabratka z buforem i zakładam, że zawartość bufora idzie w kanał, a to co w kotle zostało chciałem użyć powtórnie ze świeżymi drożdżami i cukrem.
Czy ktoś tak robi? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?
W wodzie odwarowej, zwłaszcza po kolumnie masz cały syf jaki był w nastawienie wcześniejszym, może bez przedgonów ale calutka flegma tam będzie. Może na rum czy zbożówke cześć tego odwaru można dać dla spotęgowania aromatu i zakwaszenia ale tam woda odwarowa nie posiada tyle fuzli, gdyż część poszła przez chłodnice. Znów przegotowana czy surowa - surowa, przeciez w zasadzie kleikując surowiec doprowadzasz do wrzenia i długo trzymasz w wysokiej temperaturze, aby alfaamylaza mogła skutecznie podziałać. Po co dwa razy gotować? Chyba, że w zacieraniu na lenia
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?
Maleństwo.
Jeżeli opróżnisz bufor tuż przed końcem pracy a po zakończeniu spływająca doń zawartość kolumny nie przeleje się z bufora do kotła to moim zdaniem możesz. Zmierz % tego co spłynie do bufora z kolumny po wyłączeniu grzania i ewentualnie dodaj do kolejnego procesu.
Ja do nowego nastawu używam gorącej wody z chłodzenia głowicy. Do gorącej wody odwarowej po 2-giej rektyfikacji wlewam natomiast odpady z wcześniejszych procesów.
Jeżeli opróżnisz bufor tuż przed końcem pracy a po zakończeniu spływająca doń zawartość kolumny nie przeleje się z bufora do kotła to moim zdaniem możesz. Zmierz % tego co spłynie do bufora z kolumny po wyłączeniu grzania i ewentualnie dodaj do kolejnego procesu.
Ja do nowego nastawu używam gorącej wody z chłodzenia głowicy. Do gorącej wody odwarowej po 2-giej rektyfikacji wlewam natomiast odpady z wcześniejszych procesów.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości