Szybka pomoc

Gregorowitz
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
Lokalizacja: Kraków

Szybka pomoc

Post autor: Gregorowitz » 2012-08-03, 22:39

Mam jakieś 10 kg słodu jęczmiennego(w tym 5kg palonego), mam 3 enzymy ale już wszystko pozapominałem. Proszę o szybka instrukcję jak to zatrzeć.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-03, 23:43

Grzejesz 30 litrów wody aż do wrzątku.Dodajesz tak połowę śruty oraz dodajesz enzym upłynniający ok. 4-5 ml,mieszasz wiertarką i dodajesz resztę śruty.
Wlewasz do beczki ,zakwaszasz.Ocieplasz beczkę.

Gdy zacier osiągnie ok. 60 C dajesz enzym scukrzający 6 ml plus ewentualnie enzym wspomagający - inaczej rozrzedzający zacier- 3 ml.
Gdy zacier osiągnie temp. 30 C dodajesz drożdże.
Tyle w skrócie. :wink:
Pzdr.
OLO 69

Gregorowitz
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Gregorowitz » 2012-08-04, 00:15

dzięki, jeszcze tylko proszę o nazwanie tych enzymów, bo mam 3 butelki ale starły się ich nazwy. Jeden jest amg drugi coś na shn... trzeci te.... i nie wiem który do czego

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-08-04, 06:42

To są słody. Nie trzeba żadnych enzmów. Zatrzyj jak piwo. Zastanów się tylko nad tym palonym. Pół na pół to zdecydowanie za dużo. Będzie walić spalenizną.

Gregorowitz
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Gregorowitz » 2012-08-04, 07:38

wiem, enzymy nie są potrzebne, no może ten upłynniający.
Proszę jednak o przypomnienie, który enzym jest do czego :)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-04, 09:32

Gregorowitz pisze:Jeden jest amg drugi coś na shn... trzeci te.... i nie wiem który do czego
Pewnie o takie chodzi:
upłynniający Termamyl
scukrzajacy AMG
wspomagający Scherzym
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości