Szybka pomoc
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
- Lokalizacja: Kraków
Szybka pomoc
Mam jakieś 10 kg słodu jęczmiennego(w tym 5kg palonego), mam 3 enzymy ale już wszystko pozapominałem. Proszę o szybka instrukcję jak to zatrzeć.
Grzejesz 30 litrów wody aż do wrzątku.Dodajesz tak połowę śruty oraz dodajesz enzym upłynniający ok. 4-5 ml,mieszasz wiertarką i dodajesz resztę śruty.
Wlewasz do beczki ,zakwaszasz.Ocieplasz beczkę.
Gdy zacier osiągnie ok. 60 C dajesz enzym scukrzający 6 ml plus ewentualnie enzym wspomagający - inaczej rozrzedzający zacier- 3 ml.
Gdy zacier osiągnie temp. 30 C dodajesz drożdże.
Tyle w skrócie.
Pzdr.
Wlewasz do beczki ,zakwaszasz.Ocieplasz beczkę.
Gdy zacier osiągnie ok. 60 C dajesz enzym scukrzający 6 ml plus ewentualnie enzym wspomagający - inaczej rozrzedzający zacier- 3 ml.
Gdy zacier osiągnie temp. 30 C dodajesz drożdże.
Tyle w skrócie.
Pzdr.
OLO 69
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
- Lokalizacja: Kraków
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości