-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-01-26, 10:15
Paluch pisze:......antybiotyki przedostają się do miodu ......
A widzisz, to dlatego te miody sa takie dobre na przeziębienia
pzdr
-
Tofi
- 100%
- Posty: 1863
- Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
- Lokalizacja: zDolny Śląsk
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Tofi » 2007-01-26, 10:35
oglądałem program, w którym to polscy pszczelarze narzekali na konkurencje ze strony producentów sztucznych miodów. Sztuczny mód można wyprodukować dużo taniej. Co ciekawsze składem chemicznym wcale nie różni się od naturalnego, wiec jeżeli to chiński miód, to być może przyczynę nie tkwi w antybiotykach, a w tym, że ktoś mądry inaczej wpadł na pomysł, aby cukry zastąpić słodzikiem, bo będzie jeszcze taniej.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
-
Avo
- 50%
- Posty: 155
- Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: Avo » 2007-01-26, 10:53
miodek sztuczny nie umywa się do naturalnego.. i to głównie przez smak.. a skoro różnią się smakiem to siłą i godnościa osobistą muszą różnić się składem..
w przeciwny razie nie opłacałoby się prowadzenie pasieki, chyba że jedynie do zapylania
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)
-
Paluch
- 101%
- Posty: 722
- Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: Paluch » 2007-01-26, 12:49
Co do tego że to był miód naturalny nie mam żadnych wątpliwości.
Kupiłem w "Makro" w opakowaniach po 4 kg.
Próbowałem i nic nie było w nim niepokojącego.
Oczywiście w tym roku nastawię od nowa ale muszę go kupić w jakiejś pewnej pasiece.
A może znacie Panowie kogoś kto wysyłkowo sprzedałby dobry miód ?
Pozdrawiam
-
Paluch
- 101%
- Posty: 722
- Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: Paluch » 2007-01-26, 13:06
-
Pietro
- 101%
- Posty: 1145
- Rejestracja: 2006-04-05, 21:51
Post
autor: Pietro » 2007-01-26, 13:48
a_priv pisze:
Pietro pisze:....zacierałem ......... raz żołędzie.....
Tu niestety nie masz się czym chwalić
.
Nie wiem, dlaczego tak uważasz, zacieranie powiodło się.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-01-26, 14:37
Pietro pisze:Nie wiem, dlaczego tak uważasz, zacieranie powiodło się.
Myślałem, że Twoje słowa są dobitnym przykładem nieudanego zacierania żołędzi.
Pietro pisze:Dzisiaj przedestylowałem zacier z żołędzi. Wydajność- porażka, z 6 l zacieru wyszło ok. 0,3 l mlecznej surówki (łącznie z przed i pogonem), chyba jest tego za mało, żeby drugi raz destylować. Wyleczyłem się z zacierania żołędzi
To ja teraz już nic nie rozumiem.
pzdr
-
Tofi
- 100%
- Posty: 1863
- Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
- Lokalizacja: zDolny Śląsk
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Tofi » 2007-01-26, 16:16
Avo pisze:miodek sztuczny nie umywa się do naturalnego.. i to głównie przez smak.. a skoro różnią się smakiem to siłą i godnościa osobistą muszą różnić się składem..
w przeciwny razie nie opłacałoby się prowadzenie pasieki, chyba że jedynie do zapylania
Miód sztuczny nie zawiera substancji smakowych, bo pochodzi z izoglukozy, ale wystarczy dodać trochę sromatu i jest nie do rozróżnienia organoleptycznie. Te substancje procentowo w objętości to znikoma część daleko po przecinku, dlatego można przyjać, że skład naturalnego i sztucznego jest taki sam. Jest to przyczyną zatargów pomiedzy bartnikami a fabrykami, które w czasie gdy pasieki produkują miód, są w stanie wytworzyć tony tego produktu.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
-
Pietro
- 101%
- Posty: 1145
- Rejestracja: 2006-04-05, 21:51
Post
autor: Pietro » 2007-01-26, 22:22
a_priv pisze:
Myślałem, że Twoje słowa są dobitnym przykładem nieudanego zacierania żołędzi.
Pietro pisze:Dzisiaj przedestylowałem zacier z żołędzi. Wydajność- porażka, z 6 l zacieru wyszło ok. 0,3 l mlecznej surówki (łącznie z przed i pogonem), chyba jest tego za mało, żeby drugi raz destylować. Wyleczyłem się z zacierania żołędzi
To ja teraz już nic nie rozumiem.
Nie rozumiesz, bo nie czytasz dokładnie
, w zacytowanych moich słowach pisze wyraźnie o
wydajności. O zacieraniu jest w poście wyżej nad tym, który Ty zacytowałeś:
Pietro pisze:Witam.Zacieranie żołędzi mam już za sobą. Ześrutowałem je razem z łupinami (musiałem je najpierw porozbijać młotkiem),następnie postępowałem jak ze zbożem.Po Termamylu "mikstura" była niesamowicie gorzka i cierpka, po dodaniu Shearzyme i AMG zrobiła się łagodniejsza, można było wyczuć cukier.Dodałem drożdży,fermentacja ruszyła, można więc wywnioskować, że zacieranie powiodło się, enzymy od 98% radzą sobie nawet z żołędziami.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-01-26, 22:51
@Pietro
Bez komentarza
pzdr
-
Avo
- 50%
- Posty: 155
- Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: Avo » 2007-01-27, 00:28
co do faktycznego składu miodu sztucznego i naturalnego, to nie będę sie kłócić, ponieważ ich nie znam.. jednak z teorii chemi smaków i zapachów wiem, że własnie o walorach organoleptycznych często decydują nie tylko tysięczne miejsca po przecinku, lecz nawet i milionowe..
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)
-
Ariush
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
- Lokalizacja: Lubuskie
Post
autor: Ariush » 2007-01-27, 01:03
Pietro pisze:Nie wiem, dlaczego tak uważasz, zacieranie powiodło się.
operacja się udała, pacjent zmarł
0,3l mlecznej surówki z przed i pogonem z 6l to chyba niezbyt udana próba??
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość
-
Pietro
- 101%
- Posty: 1145
- Rejestracja: 2006-04-05, 21:51
Post
autor: Pietro » 2007-01-27, 10:07
Według mnie przyczyna słabej wydajności leży po stronie użytego surowca a nie nieudanego zacierania. Żołędzie mają grubą łupinę, w której chyba nie ma skrobi tak potrzebnej do scukrzenia. Przy robieniu np. Calvadosa (bez dosładzania) wydajność też nie powala na kolana.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
-
bielok
- 101%
- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2007-01-27, 13:09
hejka
Rozmowy o miodzie (choc u mnie sycony na agrentyńskim miodzie z TESCO pracuje prawidłowo) oraz o zacierze z żołędzi sa z lekka oftopic
...
Chciałem tylko dać info że po konsultacjach na priva wczoraj podszedłem po raz drugi do zacieru zbożowego tym razem na śrucie pszennej. Na chwile obecną testowa porcja w baniaczku 5 l pracuje pełną parą
Pozdrawiam
bielok
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-01-27, 16:07
@bielok
Gratulacje, oby tak dalej.
Chwal się każdym etapem, bo jesteśmy ciekawi.
Myślę, że za 7 - 10 dni będziesz mógł już destylować.
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości